Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dac nostromo 5 wolfson WM8740 CM6631A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dac nostromo 5 wolfson WM8740 CM6631A

Jestem prawie zdecydowany na tego daca. Bardzo mnie kusi jeszcze m2tech hiface dac, ale Nostromo jest tańszy i ma jakby nie patrzeć na pewno lepiej rozwiązane zasilanie. Może ktoś ma doświadczenie z Nostromo, jakieś porównanie do innych daców? Może jakieś inne propozycje w podobnej kwocie? Wszelkie sugestie mile widziane, zapraszam do dyskusji, czy zwyczajnie warto?

link do daca : http://www.projektnostromo.pl/compon...etail?Itemid=0

p.s. dodam, że wcześniej byłem posiadaczem emu0204.
    Last edited by Adam_85; 04.06.2014, 22:01.

A DIY nie wchodzi w gre?

Skomentuj

Troche strach czy podolam, a potem bedzie lezec az sie sprzeda:-) a masz jakas konkretna propozycje?

Skomentuj

Ja mam Nostromo3 ze zmienioną kością usb taką jak w 4ce. Żaden ze mnie audiofil, ale IHMO niewielkie są różnice w dźwięku między emu204, audigy 2 zs i moim nostromo. Jeśli już to w najwyższych dźwiękach, nostromo chyba trochę ostrzejszy niż pozostałe. Z dużym naciskiem na chyba. Stereofonia za to chyba trochę lepsza. Też chyba. Lepiej brzmi na częstotliwościach próbkowania 96 lub 192, nie pytajcie czemu, ale tak jest. Różnicy dźwięku pomiędzy poszczególnymi wejściami nie ma. Więc jak dla mnie jest OK. Więcej porównania nie mam.
        Po usb był kłopot z jitterem na częstotliwościach 48k i pochodnych, ale to była wina sterownika, po zmianie problem zaniknął. Ale to inna kość USB.

Skomentuj

A jakie kolumny i wzmacniacz?? Bo pytanie z czego wynikaja te male roznice, moze cos jest waskim gardlem:-)

Skomentuj

http://www.ebay.pl/itm/WM8740-DIR900...639de84&_uhb=1
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Yamaha R-S700, kolumny wg proj lusztiego usher 9950, FW146 i L22RNX/P
              Złotego ucha nie mam, może stąd :) Ale różnic wgniatających w krzesło raczej nie ma.

Skomentuj

Po mojej przygodzie z kolegi audinstem nie widzę patrzeć na DACi z przedziału cenowego do 1000zł, chyba że jakieś DIY do zabawy.
                Jeżeli masz możliwość zamontowania w środku w komputerze to mogę Ci polecić Xonara DX, jeżeli się zdecydujesz na używkę to w cenie ok 170zł będziesz miał prawdopodobnie dźwięk lepszy niż z tych DACów za 600zł.
                Takie DACi są popularne wśród słuchawkowiczów bo zazwyczaj mają jakiś opamp do słuchawek i przez to brzmią lepiej niż zintegrowana karta dźwiękowa, a na kolumnach nie widać różnicy, ba, nawet Audinst HUD MX1 grał gorzej od zintegrowanej karty dźwiękowej.

Skomentuj

Jeszcze raz: złotego ucha nie mam, ale nie słyszę żeby ten dac coś ciekawego lub nieciekawego wnosił do przekazu. Po prostu gra. Może przez brak porównania tak piszę, bo lepsze systemy to mi się tylko na AS zdarzyło słuchać, ale nie ma się co czepiać.
                  O, takie znalazłem: klik. Nie wiem na ile miarodajne, a z wykresów ja nic nie widzę, ale przynajmniej bez kwiecistych opisów :)
                  Last edited by Micwoj; 05.06.2014, 11:49.

Skomentuj

To juz nie wiem co robic:-)

Skomentuj

A rób co chcesz :) Kup, jak nie zauważysz różnicy z aktualną konfiguracją, to oddasz i już. Będziesz 30zł na kurierów w plecy a bogatszy w doświadczenie.

Skomentuj

Panowie proszę konkretne propozycje

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                          A DIY nie wchodzi w gre?
                          Tak, wchodzi - jak chcesz mieć zabawkę, a nie DAC :)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                            Tak, wchodzi - jak chcesz mieć zabawkę, a nie DAC
                            to to samo moge powiedziec o wzmacniaczach :)
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W dużej większości te DIY DACe z AS pracują w konfiguracji typu kość X + układ wejściowy Y, który wprowadze dane z USB/SPDIF i tyle. Inaczej mówiąc nic sensownego, dlaczego żaden z tych DACow nie pracuje w konfiguracji jednej kości na kanał? Przecież według danych producenta, dynamika i inne parametry znacząco rosną. A gdzie inne rozwiązania ?

I najważniejsze pytanie - powiedz mi, dlaczego żaden z naszych elektroników na forum, nie udostępnił takiego projektu? Za takie projekty z AS biorą się ludzie, którzy myślą, że cały DAC to dwie kości.

Skomentuj

rozkminiam to na tą chwilę :) :

http://www.ebay.com/itm/SABRE-HI-END...item3f2854f857

Chyba sobie odpuszczę Nostromo, jak coś gotowego to chyba prędzej m2tech hiface.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                  a masz jakas konkretna propozycje?
                                  A ile masz $$ i na jakim etapie ukonczenia musi byc DAC?

Skomentuj

Ogólnie są różne kostki, są takie, które ogarniaja dwa kanały i pewnie o takich piszesz, a są też takie, które działają w trybie zbalansowanym i ogarniaja tylko jeden kanał. Dlatego potrzeba dwie kostki
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                      A ile masz $$ i na jakim etapie ukonczenia musi byc DAC?
                                      Wolałbym nie wprowadzać skomplikowanych zmian na PCB, lutowanie smd też nie bardzo mi leży. Jestem otwarty na propozycje, jak warto mogę dołożyć trochę kasy:-) Jak warto ;-) Chciałbym odczuć wyraźną różnicę na plus w stosunku do emu0204, ale nie wydawać więcej jak 1500zł. Niby w tej kwocie jest już trochę do wyboru, ale z gotowców nie ma nic "nadzwyczajnego", więc nie widzę sensu wydać kasy po to aby mieć wyższy paragon i inny napis na pudełku:-)

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                        Po mojej przygodzie z kolegi audinstem nie widzę patrzeć na DACi z przedziału cenowego do 1000zł, chyba że jakieś DIY do zabawy.
                                        Jeżeli masz możliwość zamontowania w środku w komputerze to mogę Ci polecić Xonara DX, jeżeli się zdecydujesz na używkę to w cenie ok 170zł będziesz miał prawdopodobnie dźwięk lepszy niż z tych DACów za 600zł.
                                        Takie DACi są popularne wśród słuchawkowiczów bo zazwyczaj mają jakiś opamp do słuchawek i przez to brzmią lepiej niż zintegrowana karta dźwiękowa, a na kolumnach nie widać różnicy, ba, nawet Audinst HUD MX1 grał gorzej od zintegrowanej karty dźwiękowej.
                                        Jak dla mnie Audinst HUD MX1 grał już lepiej od AudioTrack'a Prodigy HD2 a od zintegrowanej karty dźwiękowej to była przepaść.
                                        Last edited by acebix; 06.06.2014, 13:40.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X