Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja na domowy wzmacniacz wysokiej jakości DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Propozycja na domowy wzmacniacz wysokiej jakości DIY

Witam serdecznie wszystkich.
    Planuje zbudować wzmacniacz do zastosowań domowych czyli do normalnego czasami głośnego słuchania muzyki (głównie muzyka elektroniczna) w domku a dokładniej w pokoju wielkości 18m2 , nie zbyt mocny około 50 wat RMS na kanał w zupełności mi wystarczy.
    Rozglądałem się za kilkoma konstrukcjami ale sam nie wiem co wybrać więc proszę was drodzy koledzy i koleżanki o poradę/pomoc w doborze odpowiedniej aplikacji.Moje wymagania co do wzmacniacza są następujące :
    -Moc od 45 - 65 wat RMS przy 8 ohm pasujący do transformatora mocy 150 wat RTP2N3B004 Panasonic 1.+31.5v 0 -31.5v 2. +12.8v 0 12.8v
    -Koniecznie dobrej jakości niskoszumowy , może być to układ scalony jak i dyskretny
    -Możliwie nie zbyt drogi w budowie (nie licząc transformatora ,obudowy i radiatorów które posiadam )
    Wzmacniacz będzie współpracował z kolumnami DIY W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X (GDN-22-140-SCX) + T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X czekam na wszelkie wasze wszystkie propozycje oraz sugestie.
    Pozdrawiam.
    PS mile widziane schematy pcb lub linki do konkretnych aplikacji :)
    Last edited by kokoelloko; 16.06.2014, 18:38.

Przy takim transformatorze układy scalone raczej odpadają (chyba że jakieś skt ), Bierz pod uwagę uniampa symasyma, BGXX ( kilka wzmacniaczy kolegi z forum) Zbig 2,0 i 3,0 , na as chwalą sobie ugody. masz szeroki wybór

Skomentuj

Zapomniałem dopisać o podsyłaniu konkretnych schematów + PCB jak by ktoś miał pod ręką , żadnego z wymienionych nie znam / nie miałem styczności jakieś parametry?

Skomentuj

nie nie zapomniałem..
        http://lmgtfy.com/?q=wzmacniacz+diy+BG1+PCB

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
          żadnego z wymienionych nie znam / nie miałem styczności jakieś parametry?
          Są to "nasze" forumowe wzmacniacze, do każdego jest odpowiedni temat, więc wystarczy poczytać - trochę inicjatywy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

P.s.
          Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
          Zapomniałem dopisać o podsyłaniu konkretnych schematów + PCB jak by ktoś miał pod ręką
          Rozumiem że to jakiś konkurs? :-):-)

Skomentuj

Na forum jestem od wczoraj a co do drugiego pytania to raczej próba zaczerpnięcia porady i pomocy ze strony bardziej oczytanych forumowiczów a nie żaden konkurs :)

Skomentuj

Schematy są na forum. Może i płytki by sie znalazły. Ale ocena jest każdego indywidualna. A morał taki że trzeba zrobić i posłuchać.

Skomentuj

Zainteresował mnie FET-hex bardzo ciekawa konstrukcja i z tego co wyczytałem zachwalana za swoja prostotę i dobrą jakość , czy ktoś by mógł coś o nim więcej powiedzieć? czy ktoś miał z nim styczność? jaką posiada moc wyjściową RMS ? i czy transformator którego chcę użyć będzie się do tego nadawał?

Skomentuj

Przy tym zasilaniu dasz po jednej parce i będzie Pan zadowolony. Trafo sie nadaję. Potrzebujesz zasilacza i zabezpieczenia oprócz samych końcówek.

Skomentuj

czyli chodzi o wersję podstawową?jedna para tranzystorów ?
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/21...cniacz-polecam
                    kwestia zasilacza to raczej rzecz oczywista a jeśli chodzi o zabezpieczenia to masz na myśli drogi kolego anty zwarciowe czy jakie?

Skomentuj

Raczej przed DC i temperaturą. Gdyby uszkodził sie wzmacniacz to oszczędzasz kolumny .

Skomentuj

czy bezpieczniki będą wystarczające ? masz może jakiś przykład tego zabezpieczenia? bo nie za bardzo wiem o co chodzi :)

Skomentuj

1.+31.5v 0 -31.5v
                          2. +12.8v 0 12.8v
                          Rozumiem, że są to napięcia zmierzone już po mostku prostowniczym?

Jeżeli tak, najlepiej i najprościej będzie zrobić zasilacz z kompletem zabezpieczeń: [link]
                          Do tego Fethex 6.1: [link]

Skomentuj

Tak są to napięcia po mostku , ponawiam pytanie jaką moc generuje ten układ? i jakie jest jego zapotrzebowanie prądowe na kanał?

Skomentuj

P = U^2 / (2* R )
                              (31.5-7)^2 / 2*4 = 75W dla 4ohm
                              (31.5-7)^2 / 2*8 = 37.5W dla 8ohm

Niestety fethex dość sporo woltażu zabiera dla siebie, a Twoje trafo zbyt wysokich napięć nie ma.

Skomentuj

W sumie moc wystarczająca ale teraz nasuwa się pytanie czy jest sens skoro mam takie trafo jakie mam a nie mam zamiaru kupować innego a są wątpliwości co do wydajności transformatora w sumie sam już nie wiem , FET-hex wydaje się ciekawym pomysłem ale mogę go ograniczać trafem ,Myślałem nad gainclone LM3875 ale tu też pojawia się ale co do wydajności prądowej .Trafo zostało wyjęte z wieży Panasonic sa ak-47 w której pracowała RSN308m24

Skomentuj

Na gainclonie uzyskasz większą moc, ale gorszą jakość dźwięku. Twój wybór.
                                  Ze swojej strony namawiałbym jednak żeby zrobić fethexa - może wyjść drożej i trudniej, ale można się sporo nauczyć.

Skomentuj

Jeśli chcesz zrobić coś sam zeby gralo przyzwoicie to mozesz robic symka, uniampa, jednak poziom grania jest porownywalny do sprzetow 20 letnich w podobnych pieniadzach wiec nie ma co liczyc ze za 500zl zrobisz wzmacmniacz ktory gra jak klocki soniaka czy denona z roki 91 kosztujace obecnie po 1500zl
                                    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Jeśli chodzi o koszta to część będzie zredukowana do minimum np w przypadku rezystorów mam kilka kilo płytek pcb z elementami dobrej jakości a resztę dostane w dwóch sklepach w moim mieście z częściami elektronicznymi gdzie dostane praktycznie każdy element w atrakcyjnych cenach zawsze się tam zaopatruje i nigdy się nie zawiodłem. Jeśli chodzi o jakość to jak najbardziej racjonalnie najlepsza nie mowa tu o jakimś wyszukanych hi-endowych konstrukcjach ale zależy mi na duszy urządzenia coś co będzie cieszyć moje ucho , obecnie posiadam universum amplifier cd 165 i nie jestem zbyt zadowolony z dzwięku który generuje
                                      ( hybryda stk4162 II + stk4192 II )
                                      Last edited by kokoelloko; 17.06.2014, 14:12.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                        P = U^2 / (2* R )
                                        (31.5-7)^2 / 2*4 = 75W dla 4ohm
                                        (31.5-7)^2 / 2*8 = 37.5W dla 8ohm

Niestety fethex dość sporo woltażu zabiera dla siebie, a Twoje trafo zbyt wysokich napięć nie ma.
                                        Niepoprawne wzory i obliczenia też złe.

P = U^2 / R

Następna sprawa to 31.5 - to nie Vrms a Vamp.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X