Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy gainclone jest naprawdę taki dobry?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czyli, skoro juz zrobiłes i słuchałes wzmaka na elementach dysktretnych (i to dobrego) to w przypadku poszukiwania lepszego dzwięku nie ma sensu cofać sie do scalonych końcówek mocy (STK...;LM...;TDA...itp)Mało tego,coraz gorsza jest jakość żródła dżwięku (płyty CD;MPilestam,podłaczanie iphona pod wzmak i wygórowane wymagania...po prostu w naturze dżwięk nie jest cyfrowy...

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    Napewno sie cieszą gdy ktos im kradnie produkt i pomysł nad którym spędzili duzo czasu i wydali na testy i budowę masę pieniędzy
    cholera,nie wiedziałem,ze taki wredny jesteś;0

Skomentuj

Napewno sie cieszą gdy ktos im kradnie produkt i pomysł nad którym spędzili duzo czasu i wydali na testy i budowę masę pieniędzy
      Przecież ci co klonują i tak by nie kupili oryginału, a niektórzy co to obserwują po pierwsze dowiadują się, że takie coś istnieje, po drugie skoro ktoś to klonuje, tzn że musi być dobre. Jak dla mnie to reklama, inaczej przedstawiciele poszliby już do sądu za nielegalne kopiowanie, a na upartego i rozpowszechnianie.

Skomentuj

Zamieszczone przez januss73 Zobacz posta
        skoro ktoś to klonuje, tzn że musi być dobre.
        Niestety nie!

Wsadz Krell-a w wypasiona obudowe diy i nikt Ci go nie kupi, nawet nie uslyszy, ze to gra Krell!!

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
        Czy aby na pewno?Ludzie w zaciszu domowym budują profesjonalne "zabawki"które śmiało można postawić obok firmowych konstrukcji a koszt wykonania nawet z zyskiem jest znacznie niższy od ceny sklepowej
        Postawic to mozna obok butelke z coca cola i wywola taki sam efekt! To wytlumacz mi czemu ci ludzie od diy nie zaloza firmy i nie zaczna sprzedawac tych swoich cudownych klockow?

Ferrari jest kiepsko oceniany przez znawcow ale kazdy chcialby go miec, bo to jest ferrari!!

Taaa, polski sposob na dobry dzwiek ktory mozna postawic obok wysokiej klasy klockow audio :) Klonownikom powinno sie przyznawac nagrody za trud wlozony w klonowanie czy moze wsadzac ich do wiezienia? :)

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
        a znam przypadek sprzedaży powyżej kosztów części i robocizny.
        Najbardziej mi sie podoba slowo "przypadek" :) Litosci nie rozsmieszajcie mnie :)

Skomentuj

Przecież ci co klonują i tak by nie kupili oryginału
          Jak już pisałem, jak by mnie było stać kupił bym i znam wielu ludzi co też by kupili.
          Ale wydatek rzędu 70kzł za końcówkę mocy + drugie tyle na pre dla mnie jest nierealne.

inaczej przedstawiciele poszliby już do sądu za nielegalne kopiowanie, a na upartego i rozpowszechnianie.
          I co to by dało?
          Raz że cały glob by się między sobą sądził, a dwa ciekawe ile by procesy kosztowały i ile by z tego się zwróciło.
          Po za tym jeszcze nie widziałem żeby ktoś zrobił klona 1:1.
          Po za tym mój egzemplarz nie nazywa się Accuphase a AccuClone - hehe.

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          Niestety nie!

Wsadz Krell-a w wypasiona obudowe diy i nikt Ci go nie kupi, nawet nie uslyszy, ze to gra Krell!!
          Jak będzie tańszy, a klient będzie wiedział że w środku jest oryginał to na pewno nie kupi :-):-)

Najbardziej mi sie podoba slowo "przypadek" Litosci nie rozsmieszajcie mnie
          Wytłumacz mi co w tym śmiesznego?

To wytlumacz mi czemu ci ludzie od diy nie zaloza firmy i nie zaczna sprzedawac tych swoich cudownych klockow?
          To samo bym mógł powiedzieć o uniampie.
          Dziś być może był byś milionerem.
          Last edited by dzwiedziu; 20.07.2014, 16:26.

Skomentuj

To wytlumacz mi czemu ci ludzie od diy nie zaloza firmy i nie zaczna sprzedawac tych swoich cudownych klockow?
            Jest wiele firm które zaczynały od DIY a dziś sprzedają swoje produkty nie tylko w Polsce!!!Niektórym się udaje innym nie,takie są prawa rynku.

Skomentuj

Co do klonowania to mi się już dawno znudziło lutowanie i najchętniej zatrudnił bym kogoś to tego
              Nudna mechaniczna czynność . Nie wiem co w tym fajnego.
              Nigdy nie lubiłem machać lutownicą
              A gwintowanie radiatorów - katusze

Jak już robić jakąś elektronikę DIY to coś chociaż trochę nowego i ciekawego.
              Przynajmniej można się czegoś nauczyć i mieć coś czego nikt inny nie ma No i satysfakcja jak po wielu h projektowania i prototypwania wreszcie coś zaczyna działać :)
              Te Acuu są nudne jak flaki z olejem , w tym wzmacniaczu nie ma żadnego ciekawego rozwiązania .

Co do LM była firma która sprzedawało hybrydę - lampa + popularny i nie doceniany TDA7294. tak tak "pan tadeusz"
              Sprzedawała za kilka KPL audiofile cmokali i mlaskali taka była dobra .
              Jakoś nikt nie klonuje ?
              Firma jednak już nie istnieje .

Audio Analog czy jako oni się tam nazywają to kolejna firma która robi hybrydę lampa + LM .
              Znany jeff rowland też miał wzmk na LM.

Nowa najtańsza linia MBL to moduły UcD hypexa za 100euro
              http://www.hifishock.org/galleries/e...-c51-6-mbl.jpg

A TAD za 15tys euro to clon IRAUDAMP-a .
              http://www.irf.com/technical-info/re.../iraudamp4.pdf
              Dosłownie klon bo skopiowali z noty IR wszystko łącznie z zabezpieczeniami . (mam pełny SM może klon )
              Gotową płytkę można kupić za mniej niż 300 USD od IR . A od chinoli na ebuy za ułamek tej ceny
              https://www.google.pl/search?q=TAD+M...FKWH8Qeci4HIDg

Poczytajcie jakie są opinie o graniu tych wzmków .
              Wnioski każdy może sobie wyciągnąć .

Skomentuj

No właśnie, tak to jest w DIY - jedni są gotowi włożyć trochę wysiłku w machanie lutownicą by stać się posiadaczem dobrego audio za cząstkę jego ceny i większych ambicji nie mają (żeby nie poczuł się ktoś urażonym... ja się też do tej grupy zaliczam), inni nawet czerpią z tego lutowania satysfakcję, jeszcze innych nie bawi lutowanie, nie dążą do brzmienia absolutnego, wolą stworzyć coś nowego (czasem to gra, czasem nie) bo to im sprawia satysfakcję. Dzięki temu coś się na takich forach dzieje - mam wrażenie że coraz mniej ale jeszcze dzieje.
                W ten sposób odbiegliśmy daleko od tematu - czy warto robić GC czy nie.

Skomentuj

Niestety nie!

Mocne słowa, ale gwarantuję ci, że jak wsadzisz uniampa w obudowę Krella to każdy stwierdzi, że gra to gorzej niż marnie jak na swoją cenę.

Poza tym, bardzo chętnie bym wsadził Krell'a w DIY obudowę jak wyjdzie mnie dużo taniej niż oryginalna konstrukcja.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  Jak już robić jakąś elektronikę DIY to coś chociaż trochę nowego i ciekawego.
                  Tylko co mi z nowego i ciekawego układu, który gra tak, że ręce opadają?

Te Acuu są nudne jak flaki z olejem , w tym wzmacniaczu nie ma żadnego ciekawego rozwiązania .
                  Ciekawe rozwiązania nie gwarantują dobrego grania :)

Sprzedawała za kilka KPL audiofile cmokali i mlaskali taka była dobra .
                  Ciężko mi powiedzieć czy zaliczam się do tej gry co "cmokają i mlaskają" nad Accuphase ale mogę powiedzieć jedno - potęga basu i kontroli wzmacniacza P-7100 pokazuje jak powinien się wzmacniacz zachowywać aby membrana głośnika nie latała na lewo i prawo jak szmata. Czy jest to osiągnięte dzięki 11 parom tranzystorów mocy na kanał? Jak najbardziej, ale o to mi chodziło. Zawsze lubiłem potężne wzmacniacze, takie, który posiadają świetną kontrolę nad głośnikiem. Dlatego też interesuje mnie Twój nowy projekt, który być może nawet zagra dla mnie lepiej niż P-7100 :)

Mogę podłączyć TDA czy LM pod moje kolumny, ale co mi z tego? Żaden z tych wzmacniaczy nie ma dobrej kontroli nad głośnikami z ciężkimi membranami i zamiast dobrego dźwięku to słucham pierdzenia.

Skomentuj

Ty Raven masz na tyle wiedzę i umiejętności tworzenia nowych rzeczy, niestety ja i wielu innych nie.
                    Potrafię złożyć poprawnie bądź naprawić i tyle :-)
                    Gdyby Grzesiek nie zabrał się za accu podejrzewam że dalej miał bym symka, uni lub teraz bg.
                    Mnie też jak 3lite fascynują duże projekty, 7100 budowałem pół roku ze względu na finanse jak i zbieranie części.
                    Te wzmaki grają rewelacyjnie ale nie twierdzę że nie ma czy nie będzie lepszych.
                    Nie głupi pomysł sklonować coś na tym forum.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                      Tylko co mi z nowego i ciekawego układu, który gra tak, że ręce opadają?
                      Jednemu opadają drugiemu stają

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                      Żaden z tych wzmacniaczy nie ma dobrej kontroli nad głośnikami z ciężkimi membranami i zamiast dobrego dźwięku to słucham pierdzenia.
                      Nie żadnej kontroli a mocy mu brakuje

Zamieszczone przez pawel. Zobacz posta
                      czy warto robić GC czy nie.
                      To zależy co od tego oczekujesz .
                      Jak chcesz mieć tanio wzmak kilkadziesiąt wat to tak.
                      Możesz też zainteresować się F5 Pass-a . Można to dość tanio poskładać a efekt jest ciekawy .
                      Pamiętaj mimo że to scalak to nie znaczy, że nie trzeba mieć żadnej wiedzy żeby go zrobić co wielokrotnie było niestety potwierdzone .
                      Last edited by raven1985; 20.07.2014, 21:02.

Skomentuj

Nie żadnej kontroli a mocy mu brakuje :)
                        Oczywiście o to chodziło, kwestia własnego nazewnictwa :)

A co do mocnych wzmacniaczy - ja zawsze jestem chętny na takie projekty małych potworków, także, jak skończysz swój to być może się podzielisz do sklonowania
                        Last edited by .3lite; 20.07.2014, 21:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                          y Raven masz na tyle wiedzę i umiejętności tworzenia nowych rzeczy
                          Mam bo zdobyłem
                          I wciąż jestem cienki w te klocki

Skomentuj

Nie na temat...
                            Mam bo zdobyłem :)
                            To jest ogólnie kwestia tego co robisz i czy masz czas na czasochłonne hobby. Osobiście, pomimo wielkich chęci, preferuję jednak skupić się dodatkowo na robocie z której mam gwarantowane pieniądze. Jeśli jednak pracujesz w zawodzie to jesteś na plusie w tym wypadku :)

A za pieniądze, jak to mówią - kupisz prawie wszystko

Skomentuj

Nie którzy za późno się za te klocki wzięli i teraz żałują :-(
                              Trza było iść na taki kierunek a nie tam gdzie było blisko, hehe.
                              Teraz zawód inny, praca inna, hobby jeszcze inne.
                              Last edited by dzwiedziu; 20.07.2014, 21:23.

Skomentuj

Przecież ci co klonują i tak by nie kupili oryginału, a niektórzy co to obserwują po pierwsze dowiadują się, że takie coś istnieje, po drugie skoro ktoś to klonuje, tzn że musi być dobre. Jak dla mnie to reklama, inaczej przedstawiciele poszliby już do sądu za nielegalne kopiowanie, a na upartego i rozpowszechnianie.
                                naiwny jesteś albo bardzo mlody

Powiem szczerze
                                Wzmacniacz ktory chciałbym sklonować do ABYSS
                                słuchałem 3 razy i zawsze słyszałem w tym wzmacniaczu to cos
                                Last edited by lklukasz; 20.07.2014, 23:42.
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ABYSS
                                  O ten chodzi ?
                                  http://www.highfidelity.pl/@main-1932&lang=
                                  Coś Racjonalny wspominał, że zna gościa co to projektuje
                                  Niestety reverse engineering będzie trudny o ile w ogóle możliwy bo moduły są zalewane
                                  Trochę się temu przyglądałem na AS 2 lata temu . Były w pokoju razem z harpią .

Skomentuj

Przestańcie, teraz ja mam na to smaka...

Do tego Polska firma, cena całkiem przyjemna jak na takiego potwora - chyba się tam przejadę (siedziba - Kraków).

Niestety reverse engineering będzie trudny o ile w ogóle możliwy bo moduły są zalewane
                                    Praktycznie niemożliwe.

Last edited by .3lite; 20.07.2014, 22:50.

Skomentuj

Tak raven o tego chodzi
                                      Ty nie dasz rady?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A to?
                                        http://mnats.net/self_trimodal_amplifier.html
                                        http://scopeboy.com/scopeblog/?tag=amplifier

Skomentuj

Nie wiem, może i takie piece jak wyżej pokazujecie grają nieźle, mam jednak wrażenie że się bardziej na te mnogie pary tranzystorów i kW w zasilaczach napalacie.

Dla mnie dobry wzmacniacz to taki, który ma jak najprostszą budową, jak najmniej stopni, najlepiej brak kondensatorów w ścieżce sygnału, wzmocnienie nie wymagające stosowania dodatkowych pre i jedna para tranzystorów mocy na końcu - przy tym ma dobrze grać i mieć niskie zniekształcenia. Kontrola głośnika na basie to jedno ale rozdzielczość, przejrzystość, przestrzeń na górze równie ważne a temu podejrzewam służy lepiej jedna parka niż wiele nie do końca dobrze dobranych.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X