Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kondensatory - Jakiej firmy i gdzie kupić?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kondensatory - Jakiej firmy i gdzie kupić?

Witam. Niedawno kupiłem Yamahę CR-1020. Spodobał mi się ten amplituner i postanowiłem, że go odnowie. Pierwszym krokiem jest wymiana wszystkich elektrolitów, bo te obecne mają blisko 40 lat, więc nadają się do wymiany. Poza tym wylutowałem jeden, podejrzany (był bez folii na górze) i wysechł całkowicie. Chciałem kupić jakieś nowe kondensatory, ale nie bardzo się orientuje jakiej firmy i przede wszystkim w jakim sklepie. Myślałem o Nichiconach w tme.pl, ale sam już nie wiem. Ma ktoś może jakiś namiar na sklep, gdzie będę mógł kupić kondensatory jednej firmy i najlepiej jednej serii?

Oryginalnie jakie tam siedza? Jeśli odnawiasz to staraj się o takie same, w miarę możliwości oczywiście.

Skomentuj

Nippon chemi-con.

Skomentuj

Zamieszczone przez Prenbut Zobacz posta
        Poza tym wylutowałem jeden, podejrzany (był bez folii na górze) i wysechł całkowicie.
        A po czym poznałeś że wysechł? Po braku folii? Dużo kondów tak robili. Tak w ogóle jak działa to po co to ruszać? Powiem ci taką ciekawostke: niedawno naprawiałem stary wzmacniacz Pioneera (ok 30 lat), mierzyłem większość elektrolitów i do wymiany był 1 (jeden) z ok 40 sztuk także zostaw to w spokoju

Skomentuj

Dlugi czas stał bez włączania. Tego, który nie miał folii zmierzyłem. Poza tym nie tylko pojemność się liczy inne parametry pewnie uciekły.

Skomentuj

Nie wymieniaj w ciemno miernik esr w dłoń i pomiary.

Skomentuj

Wymien na takie same jak były co do pojemności i V
              Napewno usłyszysz roznice
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie mam miernika ESR . Jakie kondensatory wstawić? Od razu zaznaczam, że nie jestem żadnym audiofilem, ale byle chińszczyzny, która po 2 latach straci parametry nie chce kupować.

Skomentuj

Jakiekolwiek byle nie najtańsze chinole. Czasem jak coś potrzebuję to u HFO kupuję. Nichicon z serii audio np KZ, FG, Nippon, panasonic fc/fm, BC/philips są bardzo dobre i tanie, ELNA. Większe pojemności z tanich Jamicony lub Samwha.

Skomentuj

Zamieszczone przez Prenbut Zobacz posta
                    Nie mam miernika ESR . Jakie kondensatory wstawić? Od razu zaznaczam, że nie jestem żadnym audiofilem, ale byle chińszczyzny, która po 2 latach straci parametry nie chce kupować.
                    http://sportsbil.com/yamaha/cr-1020-om.pdf
                    tu masz jakiś manual i są też schematy więc zlokalizowanie i odczytanie wartości nie będzie trudne :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X