Maksymalne Igt=25mA
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wysterowanie triaka napieciem
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaSkoro elementy wymienione na identyczne jakie byly, podajesz sygnal i nic to cos jest nie halo
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postana kazdym wyjsciu procesora jest 1.1V?
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postasa jeszcze jakeis elementy pasywne zasilane przez triak ktory jest sterowany sprawnym portem i na jego wyjsciu rowniez jest napiecie 1.1V?
na bramce triaka zaraz po wlaczeniu pralki (bez wybranego programu) jest 5v
te 5v jest w kazdym punkcie ukladu, poza tym uszkodzonym. jak podlacze ten uszkodzony to mam 2,4v na wyjsciu procka, a ok 4,6 na bramce triaka
po wysterowaniu portu na uszkodzonym pojawia sie 2,6v, a na sprawnym 1,1v
rezystory w ukladzie to 330r i 10k
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaPod inny wolny i sprawny? problem tylko taki ze sygnal nie pojawia sie wtedy kiedy ma sie poajwiac tak?
jest jeden wolny, nieuzywany port... ale przeciez juz byla mowa ze go nie uzyje
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaW jaki dokładnie sposób mierzysz to napięcie 1.1V ? Pod obciążeniem czy "w powietrzu" ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postajak podlaczylem to bezposrednio pod 5v to nic sie nie stalo. jak podlaczylem pod inny port to zadzialalo
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
na triaku jest 230v :P
na bramce triaka zaraz po wlaczeniu pralki (bez wybranego programu) jest 5v
te 5v jest w kazdym punkcie ukladu, poza tym uszkodzonym. jak podlacze ten uszkodzony to mam 2,4v na wyjsciu procka, a ok 4,6 na bramce triaka
po wysterowaniu portu na uszkodzonym pojawia sie 2,6v, a na sprawnym 1,1v
rezystory w ukladzie to 330r i 10k
Dalej wszystko sie zgadza
i jeszcze jedno podstawowe pytanie, bo ogolnie to poki co same luzne dywagacje bez konkretów
powiedz czym sterowal uszkodzony triak, silownik od czego? powiedz w jakich okolicznosciach musi zostac zalaczony, bo jesli musi byc wlaczony w okreslonej fazie programu i nie towarzyszy mu wtedy zalaczenie innego elementu wykonawczego to chocbysmy na glowie stawali to nic nie zrobimy bo wszystko jest zapsiane w kostce i ebz jej przeprogramowania nic nie zrobisz. Jeśli natomiast ten silownik moze byc włączony caly podczas normalnego cyklu to mozna go podpiac pod blokade drzwiczek chociazby.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Mozesz jeszcze napisac czy bramki triakow sa bezposrednio polaczone z wyprowadzeniami procka.Last edited by Bumpalump; 23.08.2014, 21:26.Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaDlatego wypadaloby wiedziec co jest na tym "innym" porcie, napiecie 5V i znikomy prąd?
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postai jeszcze jedno podstawowe pytanie, bo ogolnie to poki co same luzne dywagacje bez konkretów
powiedz czym sterowal uszkodzony triak, silownik od czego? powiedz w jakich okolicznosciach musi zostac zalaczony, bo jesli musi byc wlaczony w okreslonej fazie programu i nie towarzyszy mu wtedy zalaczenie innego elementu wykonawczego to chocbysmy na glowie stawali to nic nie zrobimy bo wszystko jest zapsiane w kostce i ebz jej przeprogramowania nic nie zrobisz. Jeśli natomiast ten silownik moze byc włączony caly podczas normalnego cyklu to mozna go podpiac pod blokade drzwiczek chociazby.
http://www.pralkoporadnik.mkwe.pl/pr...-rownoczesnie/
to zawor przesterowania wody z pompy
jak jest wylaczony to pompa wody wylewa wode z pralki
jak jest wlaczony to woda jest przekierowana do wnetrza pralki (nad drzwiami)
jak mam zwarty do zamka drzwi to niestety nie pozbede sie wody z pralki
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaMozesz jeszcze napisac czy bramki triakow sa bezposrednio polaczone z wyprowadzeniami procka.
zapomnijcie o innych sposobach - trzeba wykorzystac to co mam, czyli jakos wzmocnic ten sygnal
Skomentuj
-
A możesz po prostu rozrysować te kilka elementów od proca ?
Będzie łatwiej .
Te sterowniki w pralkach są tak oszczędnościowo budowane, że normalnie ręce opadają .
Zasilanie bez transformatorowe , brak izolacji części wykonawczej od sterującej, brak zabezpieczania przed wilgocią , śmieciowe przekaźniki .
Jest to po to zrobione, że jak się coś spali to naprawa nie wchodzi w grę .
Skomentuj
-
Paweł możesz podać model pralki? Procek jest na osobnej płytce wlutowany do głównej płytki? W zeszłym roku trzy krotnie reanimował programator z Polara PDT 812. Na płytce z prockiem miałem padnięty rezystor, który jest wpięty między wyjście z procka a triak. Na allegro czasem trafiają się używane i sprawne programatory, można je wyrwać za ok 150-200 zł.Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Tutaj: [link] datasheet, jakby to miało jakoś pomóc.
Spróbuj zmierzyć napięcie na uszkodzonym porcie pod "obciążeniem". Być może w powietrzu daje te 1.1V, ale jakiekolwiek obciążenie powoduje spadek napięcia do zera lub prawie zera.
Miałem zasilacz impulsowy, który w powietrzu dawał ładnie swoje znamionowe napięcie, ale mała żaróweczka i zaraz padał.
No i w tej chwili musisz po prostu kupić optotriak i spróbować czy zadziała.
Skomentuj
-
Tylko trzeba zwrócić na prąd wysterowania optotriaka, np typowy MOC3041 przełączający w zerze (dobry gdy nie używamy regulacji fazowej) ma zadeklarowane 15mA, ale już MOC3043 powinien ruszyć przy 5mA.
Jakie jest napięcie na porcie bez obciążania go żadnymi rezystorami, itd? Być może dałoby rady zaadaptować jakiś bufor (np 74LS07, który to już powinien sobie poradzić z wysterowaniem optotriaka).Last edited by ampli; 24.08.2014, 23:39.
Skomentuj
-
panowie, zaczniecie czytac temat?!
wszystko podalem!
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaSpróbuj zmierzyć napięcie na uszkodzonym porcie pod "obciążeniem".
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaNo i w tej chwili musisz po prostu kupić optotriak i spróbować czy zadziała.
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaJakie jest napięcie na porcie bez obciążania go żadnymi rezystorami, itd?
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaByć może dałoby rady zaadaptować jakiś bufor (np 74LS07, który to już powinien sobie poradzić z wysterowaniem optotriaka).
Skomentuj
-
Z przekaźnikiem to dobry pomysł ale nie wiem czy port da te min kilkadziesiąt uA do wysterowania bazy trana .
Myślałem nad MOSFET-em ale populary 2N7000 ma min Ugs 0.8V ale typowo już ponad 1.1V więc czy będzie działać może zależeć od egzemplarza jaki trafisz .
Mogę Ci wysłać ten FET z głośnikami to obadasz czy zadziała z LED-em , jak zadziała to podłączysz przekaźnik albo optotriaka i dalej do triaka żeby nie było powtórki z rozrywki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaMyślałem nad MOSFET-em ale populary 2N7000 ma min Ugs 0.8V ale typowo już ponad 1.1V więc czy będzie działać może zależeć od egzemplarza jaki trafisz .Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaMoże jakiś tranzystor polowy z izolowaną bramką, z bardzo niskim Ugs oczywiście - o ile coś takiego się znajdzie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postato juz jest pomysl. ale skoro ten bufor wzmocni mi sygnal to moze bezposrednio zasili tego triaka?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaZ przekaźnikiem to dobry pomysł ale nie wiem czy port da te min kilkadziesiąt uA do wysterowania bazy trana .
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaMogę Ci wysłać ten FET z głośnikami to obadasz czy zadziała z LED-em , jak zadziała to podłączysz przekaźnik albo optotriaka i dalej do triaka żeby nie było powtórki z rozrywki
jak nie bedzie to wysylaj
matka jest bez pralki od miesiaca :(
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaAkurat to przykładowy bufor z wyjściem typu otwarty dren, ale już ULN2003 może bezpośrednio sterować przekaźnikiem (mniej kombinacji niż z wymienionym buforem).
po podaniu samego napiecia prosto z zasilania przeciez nic sie nie stalo :(
Skomentuj
Skomentuj