Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Oscyloskop do 1000 zl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    A ja ostatnio na takiego choruje
    A po co Ci to g. ?

Skomentuj

Tylko gdyby na elektronice dalo sie zarobic i by mi sie zwrocic to juz bym go dawno kupil a tak to wiecej wydaje na aparature pomiarowa i czesci niz to warte
      Klep panele do subów, nic ciekawego na rynku nie ma :)

Skomentuj

Tylko gdyby na elektronice dalo sie zarobic i by mi sie zwrocic to juz bym go dawno kupil a tak to wiecej wydaje na aparature pomiarowa i czesci niz to warte
        Irek potraktuj to jak zabawka do Hobby

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
          Irek to licz sobie 700zł za naprawę wzmacniacza to zarobisz
          Taaaa ja juz znam audiofili. Kupuja audiofilskie starocie oddaja do rzeznika a potem blagaja zebym sie nimi zajal. Wumienilem trany mocy, szesc godzin czystej roboty a gosc strasznie plakal ze te 120zl to za duzo :) W pioneerze za wymiane potka tez tyle wzialem ale to tez bylo 6godzin roboty bo trzeba bylo dorobic os, pioneery maja potek w potku, taki balans. Wiec trzeba bylo przerobic os i galke na pojedyncza os, wysokosc potka tez nie pasowala. Akurat przy cenie potka z wysylka rzedu stowy to robocizna to juz pryszcz :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          A po co Ci to g. ?
          Aaaa bo mam jakies bardziewie Sramek czy jakos tak 200 milihercow na czterech kanalach i to jeszcze z jakims analizatorem stanow logicznych i badaniem elementow?? Normalnie badziewie, wszystko ma za male, linie za cienkie choc kosztuje tyle co voltcraft, no moze jednym zerem sie rozni

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
          Irek potraktuj to jak zabawka do Hobby
          To jest moja zabawka! Subaru impreza! Pali gumy na kazdym biegu! Co parwda ma tylko dwa, jeden do przodu i jeden do tylu :) Ale na podlodze pali gume i kreci baczki :) Dymu nie widac, bo ma system recyrkulacji spalin

Last edited by irek; 12.01.2015, 16:22.

Skomentuj

Aaaa bo mam jakies bardziewie
            Noooo to rzeczywiście badziewie straszne masz
            Za jedno zero mniej a nawet za tyle co ten voicekraft... sory voltcraft chętnie odkupię :)

Skomentuj

Nie na temat...
              To jest moja zabawka! Subaru impreza! Pali gumy na kazdym biegu! Co parwda ma tylko dwa, jeden do przodu i jeden do tylu :) Ale na podlodze pali gume i kreci baczki :) Dymu nie widac, bo ma system recyrkulacji spalin
              Oszukane te Subaru, nie ma 4WD

Skomentuj

Odgrzebię trochę temat. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie oscyloskop dwukanałowy. Posiadam taki starszy Polski model ale jednokanałowy. Oscyloskop typowy do pomiarów związanych z audio. Ponieważ zajmuje się tym hobbystycznie (czasem coś dla kogoś znajomego zrobię za przysłowiową flaszkę) więc chciałbym zmieścić się w kwocie tytułowej (plus minus 300 zł).
                Zastanawiam się na jakimś Uni-t em Siglentem czy czymś takim (nie wydaje mi się aby była większa różnica między nimi pewnie robione przez tego samego Chińczyka). Ewentualnie jakiś używany , choć w tej cenie Textronika czy coś podobnego niełatwo trafić). Dobrze jakby wejście było do 400V.
                Może ktoś ma doświadczenie z tego typu oscyloskopami.

Skomentuj

Na obecną chwile tylko http://rigol.com.pl/pl/p/Rigol-DS1054Z/189
                  Ma wszystko co potrzeba. Pasmo mozna zwiekszyc do 100MHz albo nawet 200MHZ prostym zabiegiem.

Skomentuj

Okazuje się, że to nie jest jeden grzyb. Kolega mma styczność z siglentem i mówi, że strasznie badziewny soft, trigger nie działa jak trzeba.
                    Sam szczerzę zemby na tego Rigola DS1054Z ale może za miesiąc dwa uda się pozyskać fundusze.

Skomentuj

Przyjrzałem się bliżej parametrom tych oscyloskopów i siglenty itp w okolicach 1000zł rzeczywiście sporo odbiegają od tego (choćby rozdzielczością ekranu ale i inne parametry są słabsze). Dwukanałówki z podobnymi parametrami już idą powyżej 1500 zł. Na razie mi się nie śpieszy popatrzę na używki albo namyślę się na ten - cena używek też mało atrakcyjna.
                      Ostatnio przyglądałem się temu
                      http://allegro.pl/ShowItem2.php?item...rs_rule_id=201
                      Ewentualnie może jakiś analogowy - w sumie nie używam oscyloskopu dużo to i z takim bym się pomęczył.
                      Last edited by Sir Ed; 17.09.2015, 13:37.

Skomentuj

http://allegro.pl/oscyloskop-tektron...661061779.html
                        tylko nie wiem czy potrzebne ci sa 4 kanaly
                        Druga sprawa to kalibracja/sprawdzenie = http://www.tespol.com.pl/serwis - Wroclaw

Skomentuj

Czytając o oscyloskopach natrafiłem na dość ciekawy fragment:
                          "W elektronice cyfrowej zmiana sygnału na poziomie 1% nie stanowi zazwyczaj problemu, jednak w elektronice audio, zniekształcenie na poziomie 0.1% czy hałas jest dużym problemem. Większość nowoczesnych oscyloskopów cyfrowych jest zoptymalizowana do użytku z szybkimi sygnałami cyfrowymi i oferują tylko 8 bitową rozdzielczość (8 bitowy przetwornik analogowo-cyfrowy), w związku z czym może wykryć 0.4% zmianę sygnału.

Przy 8 bitach, zakres napięć jest dzielony na 256 kroków (2 ^ 8 = 256). W zakresie ustawionym na ± 1 V jeden krok odpowiada 8mV. Jest to wartość odpowiednia do wyświetlania sygnałów cyfrowych, ale pozostawia wiele do życzenia przy wyświetlaniu sygnałów analogowych, szczególnie przy korzystaniu z funkcji analizatora widma.

Do pomiaru sygnałów audio, szumów, wibracji czy obserwacji zmian temperatury, prądu, ciśnienia oscyloskop z 8 bitowym przetwornikiem jest zwykle niewystarczający i należałoby rozejrzeć się za oscyloskopem z przetwornikiem 12 czy 16 bitowym."
                          I teraz zastanawiam się czy nie warto się rozejrzeć za oscyloskopem analogowym. Wprawdzie wygoda użytkowania jest mniejsza ale oscyloskop nie będzie służył mi do codziennej pracy. Chciałbym jednak w miarę dokładnie mieć możliwość porównywania przebiegów.

Skomentuj

A jak myślicie, ile można by wziąć za taki sprzęt: http://amkodor-belvar.by/en/catalog/...analog/c1_137/ ? Mam go od nowości, bardzo mało używany, w idealnym stanie gdyby nie liczyć zadrapania na obudowie. Może bym go sprzedał, uzbierał trochę i kupił jakiś cyfrowy.
                            Za "darmo" go nie oddam bo mam do niego wielki sentyment. Kupiłem go na Wolumenie za odprawę z wojska w dniu, kiedy wychodziłem do cywila. Dawno temu...

Skomentuj

Kiedyś widziałem podobnego na allegro, myślę że z 300zł ? strzelam z dużym błędem oczywiście, ale jak napiszesz ładną historie, dorzucisz papier jak masz, to może i nawet drożej troszkę.

Skomentuj

Ja bym obstawiał coś bliżej 400zł. Koło 200 chodzą jednokanałowe, w okolicach 300 dwu(rzadko w dobrym stanie). Zawsze możesz wystawić drożej, jeżeli nie będzie ofert kupna to zejść z ceny :p

Skomentuj

Odświeżę temat. Chciałbym zakupić dla Siebie oscyloskop cyfrowy tak do 1200zł. Wiem że dużo ludzi poleca 1074Z,ale on przekracza mój budżet. Chodzi mi tutaj o hobbistyczne zastosowanie. Może trochę do zakładu RTV. Nie wymagam dużo,ale chciałbym wykorzystać tą kwotę na dłużej. Może ktoś ma jakieś ciekawe modele z własnego doświadczenia i może je polecić.
                                  Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Ja mam 1054, można tańszy 1052, albo coś z siglent - mam generator i jest ok.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X