Zamieszczone przez irek
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Oscyloskop do 1000 zl
Collapse
X
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaTylko gdyby na elektronice dalo sie zarobic i by mi sie zwrocic to juz bym go dawno kupil a tak to wiecej wydaje na aparature pomiarowa i czesci niz to warte
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaTylko gdyby na elektronice dalo sie zarobic i by mi sie zwrocic to juz bym go dawno kupil a tak to wiecej wydaje na aparature pomiarowa i czesci niz to warte
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaIrek to licz sobie 700zł za naprawę wzmacniacza to zarobisz
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaA po co Ci to g. ?
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaIrek potraktuj to jak zabawka do Hobby
Last edited by irek; 12.01.2015, 16:22.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaAaaa bo mam jakies bardziewie
Za jedno zero mniej a nawet za tyle co ten voicekraft... sory voltcraft chętnie odkupię :)
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez irek Zobacz postaTo jest moja zabawka! Subaru impreza! Pali gumy na kazdym biegu! Co parwda ma tylko dwa, jeden do przodu i jeden do tylu :) Ale na podlodze pali gume i kreci baczki :) Dymu nie widac, bo ma system recyrkulacji spalin
Skomentuj
-
Odgrzebię trochę temat. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie oscyloskop dwukanałowy. Posiadam taki starszy Polski model ale jednokanałowy. Oscyloskop typowy do pomiarów związanych z audio. Ponieważ zajmuje się tym hobbystycznie (czasem coś dla kogoś znajomego zrobię za przysłowiową flaszkę) więc chciałbym zmieścić się w kwocie tytułowej (plus minus 300 zł).
Zastanawiam się na jakimś Uni-t em Siglentem czy czymś takim (nie wydaje mi się aby była większa różnica między nimi pewnie robione przez tego samego Chińczyka). Ewentualnie jakiś używany , choć w tej cenie Textronika czy coś podobnego niełatwo trafić). Dobrze jakby wejście było do 400V.
Może ktoś ma doświadczenie z tego typu oscyloskopami.
Skomentuj
-
Na obecną chwile tylko http://rigol.com.pl/pl/p/Rigol-DS1054Z/189
Ma wszystko co potrzeba. Pasmo mozna zwiekszyc do 100MHz albo nawet 200MHZ prostym zabiegiem.
Skomentuj
-
Przyjrzałem się bliżej parametrom tych oscyloskopów i siglenty itp w okolicach 1000zł rzeczywiście sporo odbiegają od tego (choćby rozdzielczością ekranu ale i inne parametry są słabsze). Dwukanałówki z podobnymi parametrami już idą powyżej 1500 zł. Na razie mi się nie śpieszy popatrzę na używki albo namyślę się na ten - cena używek też mało atrakcyjna.
Ostatnio przyglądałem się temu
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item...rs_rule_id=201
Ewentualnie może jakiś analogowy - w sumie nie używam oscyloskopu dużo to i z takim bym się pomęczył.Last edited by Sir Ed; 17.09.2015, 13:37.
Skomentuj
-
http://allegro.pl/oscyloskop-tektron...661061779.html
tylko nie wiem czy potrzebne ci sa 4 kanaly
Druga sprawa to kalibracja/sprawdzenie = http://www.tespol.com.pl/serwis - Wroclaw
Skomentuj
-
Czytając o oscyloskopach natrafiłem na dość ciekawy fragment:
"W elektronice cyfrowej zmiana sygnału na poziomie 1% nie stanowi zazwyczaj problemu, jednak w elektronice audio, zniekształcenie na poziomie 0.1% czy hałas jest dużym problemem. Większość nowoczesnych oscyloskopów cyfrowych jest zoptymalizowana do użytku z szybkimi sygnałami cyfrowymi i oferują tylko 8 bitową rozdzielczość (8 bitowy przetwornik analogowo-cyfrowy), w związku z czym może wykryć 0.4% zmianę sygnału.
Przy 8 bitach, zakres napięć jest dzielony na 256 kroków (2 ^ 8 = 256). W zakresie ustawionym na ± 1 V jeden krok odpowiada 8mV. Jest to wartość odpowiednia do wyświetlania sygnałów cyfrowych, ale pozostawia wiele do życzenia przy wyświetlaniu sygnałów analogowych, szczególnie przy korzystaniu z funkcji analizatora widma.
Do pomiaru sygnałów audio, szumów, wibracji czy obserwacji zmian temperatury, prądu, ciśnienia oscyloskop z 8 bitowym przetwornikiem jest zwykle niewystarczający i należałoby rozejrzeć się za oscyloskopem z przetwornikiem 12 czy 16 bitowym."
I teraz zastanawiam się czy nie warto się rozejrzeć za oscyloskopem analogowym. Wprawdzie wygoda użytkowania jest mniejsza ale oscyloskop nie będzie służył mi do codziennej pracy. Chciałbym jednak w miarę dokładnie mieć możliwość porównywania przebiegów.
Skomentuj
-
A jak myślicie, ile można by wziąć za taki sprzęt: http://amkodor-belvar.by/en/catalog/...analog/c1_137/ ? Mam go od nowości, bardzo mało używany, w idealnym stanie gdyby nie liczyć zadrapania na obudowie. Może bym go sprzedał, uzbierał trochę i kupił jakiś cyfrowy.
Za "darmo" go nie oddam bo mam do niego wielki sentyment. Kupiłem go na Wolumenie za odprawę z wojska w dniu, kiedy wychodziłem do cywila. Dawno temu...
Skomentuj
-
Odświeżę temat. Chciałbym zakupić dla Siebie oscyloskop cyfrowy tak do 1200zł. Wiem że dużo ludzi poleca 1074Z,ale on przekracza mój budżet. Chodzi mi tutaj o hobbistyczne zastosowanie. Może trochę do zakładu RTV. Nie wymagam dużo,ale chciałbym wykorzystać tą kwotę na dłużej. Może ktoś ma jakieś ciekawe modele z własnego doświadczenia i może je polecić.Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"
Skomentuj
Skomentuj