Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niskobudżetowy wzmacniacz stereo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niskobudżetowy wzmacniacz stereo

Padł mi dotychczasowy wzmacniacz (i dobrze, bo to był niemożebny syf), w związku z czym zaczynam sięrozglądać za czymś, co sensownie napędzi moje Polarisy 80 (a w przyszłości coś znacznie bardziej ambitnego - planuję coś w stylu Hurricane'ów, aczkolwiek bardzo podoba mi się brzmienie Zensorów 7)

Planowałem złożyć samemu integrę (w jednej obudowie Volcano + jakaś fajna końcówka), ale będzie to musiało poczekać jeszcze jakiś czas, bo budżet i brak dostępu do CNC.

Mogę przeznaczyć do 500PLN (z wielkim bólem nieco więcej) na integrę, obowiązkowo z pilotem.
    Ma grać w 20m^2. Głównie muzyka różna (od dark ambientu, przez neofolk, muzykę filmową, po metal, psytrance i harsh electro).

Moje wymagania:
    1. Pilot
    2. przyzwoite brzmienie (po tym, czego używałem przez ostatni czas wszystko będzie brzmiało dobrze).
    3. Byłoby miło, gdyby było ładne (Młodej się podobają wzmaki w szczotkowanym alu np Marantz 6010OSE).

Nie mam konkretnego typu, patrzyłem na (Aktualne oferty z allegro):

1. Marantz 6010 OSE (niestety sporo przekracza budżet)
    2. Cambrige audio Topaz AM10 (scalak, ale ponoć przyzwoity i ładny)
    3. Sony TA-FE520R (kusi też TA-F570ES, podobno świetny)

Polecam samemu zrobić, coś w stylu holtona. Masz rozpiskę:

Holton 2x100W

Końcówka mocy: 90zł
    Obudowa: 151zł (http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw...&_sacat=122649)
    Preamp: 38zł (jak nie masz..)
    Transformator: 106zł (toroidy.pl)
    Softstart: do 80zł
    Zabezpieczenie kolumn: 43zł
    Zasilacz (kondensatory): 50zł

Razem 558zł + zdalne sterowanie

Jak masz obudowę i preampa to odchodzi prawie 200zł a koszt większych końcówek to: cena końcówki / transformatora do niej

2x100W: 90zł / 160zł (200W)

2x200W: 120zł / 134zł (400W)

2x400W: 250zł / 276zł (800W)

Gotowy, zdalny potencjometr 60zł (http://sklep.avt.pl/avt594.html)

Samemu na atmedze zrobisz taniej

+ Radość z stworzenia czegoś, bezcenne :)

Skomentuj

To już lepiej BG9 zrobić za tą samą cenę..

A z tego co widzę to kolega szuka czegoś gotowego.
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez ov_Darkness Zobacz posta
        Nie mam konkretnego typu, patrzyłem na (Aktualne oferty z allegro):

1. Marantz 6010 OSE (niestety sporo przekracza budżet)
        2. Cambrige audio Topaz AM10 (scalak, ale ponoć przyzwoity i ładny)
        3. Sony TA-FE520R (kusi też TA-F570ES, podobno świetny)
        Jeśli ma być ładny, z pilotem i dźwiekowo wybijac sie poza swoja klase to TA-F590ES

@Holtonem to mozna jakis subwoofer napedzac a nie glowne kolumny w domu, poza tym za te 600zl to kupisz najtansze elementy z mozliwych, o jakosci elementow uzytych w np Sony mozna zapomniec bo za 50zl to kupisz jeden kondensator ELNA for Audio do zasilacza
        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Na czym polega przewaga takiego kondensatora "for audio"? Większa żywotność, mniejsze ESR, coś jeszcze?

Co do holtona - zgadzam się, nie ma sensu robić tego wzmaka do kolumn a do subwoofera to i tak słaby wybór (recenzja na tym podforum).
          W DIY można się bawić jak ktoś naprawdę chce, w tej sytuacji myślę, że fabryczna konstrukcja będzie lepsza.

Skomentuj

Żywotność napewno, jeszcze w swojej karierze nie trafiłem wyschniętej Elny w zasilaczu, tzn wiesz, troche napewno podsychają ale trzymają tolerancje po 25 latach

ESR jest niskie samo w sobie ze wzgledu na pojemnośc i napięcie pracy

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
              Na czym polega przewaga takiego kondensatora "for audio"? Większa żywotność, mniejsze ESR, coś jeszcze?
              Tez mnie to zastanawia, niektórzy mówią ze cewki nawijane na udach dziewic w zwrotnicach są lepsze od zwykłych XD

Czego holtona nie mozna zastosować do kolumn? Zrób preamp na jakiejś ecc88 i lecisz po taniości :) Nie znam się specjalnie na gotowych wzmacniaczach, ale od biedy mogę coś polecić, tym bardziej ze temat jeszcze z tamtego roku.. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                Czego holtona nie mozna zastosować do kolumn?
                Bo to prosta i dosc kiepska koncowka mocy

Skomentuj

Bg1 borysa nie wyjdzie duzo drożej, albo uniamp używany łatwo trafić

Skomentuj

500 razy bardziej od uniego wolałbym symki
                    marcinsywala.pl
                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Symasyma nie słyszałem, ale od uniego, wg mnie bg1 gra lepiej

Skomentuj

Czaruję...
                      X