Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie z piaskownicy - selektor źródeł plus ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie z piaskownicy - selektor źródeł plus ;)

Chłopaki,

Jest ze mnie totalny laik, z wykształcenia medyk, nie mam na razie w elektronice pojęcia o niczym, ale w ramach kryzysu wieku średniego zamierzam się zacząć rozwijać.
    Mam lutownicę, bardzo podstawową wiedzę o tym jak działają poszczególne elementy elektroniczne i nieco praktyki w lutowaniu - niedawno, dzięki Mike'owi z Rock Grotto dałem nowe życie mojemu prosiakowi (X-CANS), odróżniam kondensator od diody, więc może będą ze mnie ludzie

Pytanie mam konkretne dość: Otóż, w systemie mam niemiecki preamp Dynavox, na który trafia sygnał z winyla, CD i DACa. Preamp jest cokolwiek dziwny, bo teoretycznie ma wyjście "Ausg line", które ma być użyteczne dla zasilania np wzmacniacza słuchawkowego, w praktyce jednak jest bezużyteczne, bo daje sygnał stłumiony w jakiś przedziwny sposób i żeby uzyskać znośne poziomy trzeba rozkręcić potencjometr na max (ze schematu ideowego wynikałoby coś wręcz przeciwnego jeśli już, ale - jak już wspomniałem, nie znam się, mam gdzieś schemat dla chętnych ).
    I teraz wkraczam ja z lutownicą, wiertarką i ofertą sklepów wysyłkowych.
    Chciałbym przerobić preamp tak, żeby mógł działać jako pasywny selektor źródeł, wyobrażam to sobie tak, że sygnał z wszystkich wejść prowadzę (razem z masami) na dwupiętrowy przełącznik typu DP3T (zdaje się nawet, że taki tam już jest ) , a z niego na DPDT (tu już wymagana ingenencja w blachy i użycie wiertary), z którego jedna para idzie na "ss out", a druga na wejście preampa. SS out zapinam na wejście Prosiakowi, co daje mi komfortową sytuację braku konieczności odpalania preampa do słuchania w nausznikach.
    Przy założeniu pilnowania tego, żeby "masa" nie stykała sie z masą preampa do momentu trafienia na wejście, zakładam że powinno banglać.
    Przełączniki chciałbym kupić jakieś solidne, otwarte, najchętniej złocone srebro na stykach.

Powinno?...

Z góry dzięki :)

heh.. widzę, że zszedłem poniżej zera z poziomem pytania :) Czy mógłby ktoś litościwie usunąć ten post/wątek? :)
    A ja idę sobie poczytać "Electronics for dogs" :)

Skomentuj

Wrzuć schemat tego preampa, jego model no i może jakbyś rozrysował co dokładnie chcesz osiągnąć byłoby czytelniej :)
      Gramofon ma wbudowany przedwzmacniacz RIAA, czy tej korekcji dokonuje wymieniony Dynavox?

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
        Wrzuć schemat tego preampa, jego model no i może jakbyś rozrysował co dokładnie chcesz osiągnąć byłoby czytelniej :)
        Gramofon ma wbudowany przedwzmacniacz RIAA, czy tej korekcji dokonuje wymieniony Dynavox?
        Dzieki za litosć dla oseska :)
        Schematu preampa wrzucać nie ma sensu, bo chodzi tylko o ingerencję w selektor źródeł.
        RIAA robi osobny preamp gramofonowy ProJecta (acz chciałbym w przyszłosci jakieś DIY tam zapodać )
        Pytanie można sprowadzić do takiego rysunku:

Cytując klasyka - góra, czy dół?... :)

Edit: jeszcze raz - założenia są takie, że chciałbym móc wykorzystywać preamp jako pasywny selektor źrodeł, bez koniecznosci odpalania preampa do posłania sygnału na słuchawkowy.

BTW - dawno temu byłem jednym z zalożycieli lokalnego fanklubu DM...
        Last edited by hammerh34d; 11.01.2015, 16:32.

Skomentuj

Góra :) Właściwie obie opcje by zadziałały.
          Masa wszędzie będzie wspólna, trzeba by zadbać tylko o jej odpowiednie prowadzenie.
          Wybór źródła zrobić na przełączniku dwusekcyjnym (2 kanały), 3 pozycyjnym (albo więcej, można zrobić więcej wejść) np. coś takiego: http://www.tme.eu/pl/details/rs1010-...obrotowe/ctr/#
          albo to co już siedzi w środku :) Jak rozkręcisz, możesz zrobić zdjęcie, łatwo będzie coś konkretnego doradzić.
          Dalej zwykły dwusekcyjny przełącznik bistabilny - opcji jest mnóstwo.

Schemat chciałem, żeby zobaczyć to "Ausg line", no ale jak ma być pasywnie, to nie ma takiej potrzeby :)

W jakim mieście fanklub działa (działał) ? :)

Skomentuj

Góra :) [...] Jak rozkręcisz, możesz zrobić zdjęcie, łatwo będzie coś konkretnego doradzić.
            Dalej zwykły dwusekcyjny przełącznik bistabilny - opcji jest mnóstwo.
            Schemat chciałem, żeby zobaczyć to "Ausg line", no ale jak ma być pasywnie, to nie ma takiej potrzeby :)
            Schemat wygląda tak:

Ale niestety rzeczywistość wygląda nieco inaczej niż schemat.

Rzut ogólny:

Ausg line to to czwarte wyjście od lewej, jak widać sygnał wcale nie idzie na nie z selektora, a skądś z płytki :)

A selektor i potencjometr głośności wyglądały tak (obecnie potek już wyglada inaczej - wymieniłem go na "DACT type 21 positions attenuator" z ebaja, jest generalnie OK, choć na dole skali za szybko robi się głośno niestety):

W jakim mieście fanklub działa (działał) ? :)
            https://www.facebook.com/FanklubMuzy...ref=ts&fref=ts :)
            Last edited by hammerh34d; 11.01.2015, 18:30.

Skomentuj

Ah, lampowiec, miło :) Jakie lampki tam masz?
              Wszystko jest na kabelkach, przeróbka nie powinna być trudna. Właściwie wystarczy tylko między tym przełącznikiem a potencjometrem (albo między pot-pre) dać dwusekcyjny przełącznik i tyle.
              Wszystko w ekranowanych kablach.
              Jakbyś sprawdził, gdzie to Ausg line prowadzi na płytce, możesz ten kabelek przelutować na selektor.

A klub - nieźle! Kawałeczek historii, miło popatrzeć na te zdjęcia :)
              Last edited by Holgin; 11.01.2015, 19:01.

Skomentuj

Ah, lampowiec, miło :) Jakie lampki tam masz?
                Wszystko jest na kabelkach, przeróbka nie powinna być trudna. Właściwie wystarczy tylko między tym przełącznikiem a potencjometrem (albo między pot-pre) dać dwusekcyjny przełącznik i tyle.
                Wszystko w ekranowanych kablach.
                Jakbyś sprawdził, gdzie to Ausg line prowadzi na płytce, możesz ten kabelek przelutować na selektor.
                6n3p-e.

Mam srebrny drut z sonus oliva, tudzież plecionkę na ekran. Se poskręcam.
                Generalnie mam plan, aby przenieść selektor i potencjometr na tył pudła, skrócić maksymalnie ścieżkę sygnału, a selektor i potencjometr zamknąć w puszce ekranujacej to wszystko od pobliskiego transformatora (wyjściowego jak mi się zdaje, ale zawsze).
                Pierwotnie chciałem "selektor wyjść" zrobić właśnie na hebelku, świetnie by się komponował z resztą pudła, ale naczytałem się, że przełączniki hebelkowe z uwagi na zasadę działania nie bałdzo nadają się do takich aplikacji i że generalnie poleca się do tego przełaczniki obrotowe lub przekaźniki. Przekaźniki generalnie mnie nie kręcą, więc stanęło mi na przełaczniku obrotowym :)

A klub - nieźle! Kawałeczek historii, miło popatrzeć na te zdjęcia :)
                Stronkę zrobił ktoś inny, ale niektóre z tych fotek są moje :)

Skomentuj

Dlaczego na tył? Korzystanie będzie utrudnione.
                  Wszelkie przewody sygnałowe lepiej będzie trzymać z daleka od transformatorów, te sieją zakłóceniami wokół siebie.
                  W pre nie powinno być transformatora wyjściowego, ten z lewej ma tylko 2 wyprowadzenia?

Skomentuj

Dlaczego na tył? Korzystanie będzie utrudnione.
                    Przełączniki/potencjometr na tył, ale gałki do nich jak najbardziej na przód, odpowiednimi przedłużkami, w stylu http://www.hificollective.co.uk/cata...it-p-2195.html

Wszelkie przewody sygnałowe lepiej będzie trzymać z daleka od transformatorów, te sieją zakłóceniami wokół siebie.
                    Tyle to nawet ja wiem :) Obecnie idą przyklejone glutem termicznym do boku obudowy.

W pre nie powinno być transformatora wyjściowego, ten z lewej ma tylko 2 wyprowadzenia?
                    No tak jakoś wygląda. Po prawej jest sieciowy, po lewej jakiś inny, nie wiem co robi

Na razie nie chciałem totalnie rozbebeszać pre żeby się przekonać dokąd te kabelki popylają, bo gra fajnie i ładnie wygląda :)

Skomentuj

Wg mnie nie ma co się bawić w przesuwanie potencjometru i przełącznika na tył, nic to nie da.

Skomentuj

Może masz rację :)
                        Anyway, chyba mam już w miarę jasność co robić, przynajmniej na razie. Dzięki.

Skomentuj

Podbijam i proszę o opinię :)

Po długich (ponad rok mi to zajęło jak widzę) i ciężkich namysłach wymyśliłem, że zrobię tak:

- Sygnał ze źródeł wrzucę na przełącznik Elma 04-1264, ze wspólną masą - w sumie i tak wszystko się miesza...
                          - Za nią wstawię drugą Elmę 04-1264, zblokowaną na 2 pozycje, z której:
                          - Z pozycji nr 1 sygnał pójdzie na RCA dla wzmacniacza słuchawkowego
                          - Z pozycji nr 2 sygnał pójdzie niebieskiego 20k ALPSa w konfiguracji shunt z Vishayem 47k
                          - Z Vishaya sygnał pójdzie na RCA - jako pasywny preamp out
                          - Z tego RCA zworą sygnał pójdzie na RCA, z którego sygnał pójdzie na właściwe aktywne pre.

Szkic ołówkiem poniżej:

Będzie git, czy zrobię jaką pętle cholera wie czego w ten sposób?

Z góry wielkie dzięki za wyrozumiałośc dla oseska :)
                          Last edited by hammerh34d; 22.02.2016, 22:18.

Skomentuj

Czaruję...
                          X