Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tanie cd vintage
Collapse
X
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaProblem szufladki to może być zgęstniały stary smar.
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaPokrywa w zestawie?
Jak to gra?
a jak gra kurde nie wiem nie umiem dźwięku opisywać nie mam audiofilskiego ucha :flapper:
tu coś znalazłem na temat tego denona
http://cdmods.prv.pl/index.php?show=...enondcd1500mk2
Skomentuj
-
Witam Kolegów, nie chcę zakładać nowego wątku z tąd tu moje pytanie, kupiłem na zagranicznym portalu aukcyjnym cd sony cdp 970, przyszło to do mnie, zadbany klocek i fajnie gra, rozkręciłem go i co mnie zdziwiło, to że 90 procent kondków to ELNA, wiekszość niebieskie kilka takich brąz lub czerwień, te od zasilań też elny tylko ten najwiekszy nichicon, czy sony tam w oryginale ładowało elny?, czy ktoś już coś lekko tuningował?, zasilanie i opy są bez zmian, proszę o odpowiedz posiadaczy tego modelu.
Skomentuj
-
W sumie to przyda się podbić temat, ponieważ ostatnio sam zacząłem się interesować odtwarzaczami CD typu vintage :)
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaPodobno stare philipsy ma TDA1541 śa fajnymi wynalazkami. Ja nie miałem, ale znajomi sobie chwalą.
http://allegro.pl/listing/listing.ph...1-default-0113
Następna sprawa jest taka, że chcę spróbować zmienić asynchroniczny zegar do taktowania elementów DEM w TDA1541 na jakiś synchroniczny względem BCLK. Co ciekawe, tego nie ma w datasheet, ale piny oznaczone jako "NC" są podłączone do multiwibratora taktującego elementy DEM. Dzięki temu jest możliwość podania własnego zegara :)
Aby w skrócie wyjaśnić o czym piszę - DEM (dynamic element matching) to technika w której używa się jednego z wielu zestawów elementów "drabinki" do utworzenia danego bitu. Każdy zestaw elementów to w pełni sprawny 1-bitowy DAC. Dlaczego się tak robi? Ponieważ elementy te są nieliniowe i po prostu zgodnie z ich nieliniowością powstają zniekształcenia nieliniowe. Technika DEM pozwala na przełączanie tych 1-bitowych DAC tak, że nasze zniekształcenia nieliniowe są transformowane w szum :)
TDA1541 posiada w sobie 6 aktywnych dzielników prądowych pracujących w technice DEM i 10 pasywnych dzielników prądowych. Razem daje to 16 bitów rozdzielczości.
Tyle na temat TDA1541. Z vintage posiadam jeszcze Denon DCD-3300 z 2x PCM56-K i w sumie to nowszy, ale bardzo fajny Denon DVD A1 z 8x PCM1704 na pokładzie. Oba mają swój charakter i bardzo fajnie grają :)Last edited by .3lite; 25.01.2016, 21:55.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaTechnicsa SL-P2
Skomentuj
-
Gratuluje 3lite, a i tak znajda się tacy co będą psy wieszać na Sony ;p
Podobne wrazenia po otwarciu wzmacniaczy, i nawet nie tych topowych, wystarczy zajrzeć do takiego TA-F670ES czy 690ES, za tak zbudowane urządzenia teraz trzeba placic po 10tys i wiecejSansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
Skomentuj