Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie cd vintage

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ja dorwałem coś takiego za 32 euro :) właśnie dziś przyszła paczka

- - - - - aktualizacja - - - - -

trochę szufladka się blokuje i brak pilota ale coś się znajdzie

- - - - - aktualizacja - - - - -

trochę waży jak paczkę odebrałem to się zastanawiałem co on tam napchał :???:

Skomentuj

Problem szufladki to może być zgęstniały stary smar.

Skomentuj

Pokrywa w zestawie?
        Jak to gra?

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
          Problem szufladki to może być zgęstniały stary smar.
          już opanowane muszę gdzieś pilota jeszcze wyrwać:)

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
          Pokrywa w zestawie?
          Jak to gra?
          ta zdjąłem żeby zajrzeć do środka :)
          a jak gra kurde nie wiem nie umiem dźwięku opisywać nie mam audiofilskiego ucha :flapper:
          tu coś znalazłem na temat tego denona
          http://cdmods.prv.pl/index.php?show=...enondcd1500mk2

Skomentuj

Swego czasu sprzedałem za 20-30zł pilot od denona. Poszukaj może na jakiś starociach, czasami mają piloty różnych marek.

Skomentuj

Z artukułu wynika że spoko ale do agrotjuningu.

Skomentuj

Witam Kolegów, nie chcę zakładać nowego wątku z tąd tu moje pytanie, kupiłem na zagranicznym portalu aukcyjnym cd sony cdp 970, przyszło to do mnie, zadbany klocek i fajnie gra, rozkręciłem go i co mnie zdziwiło, to że 90 procent kondków to ELNA, wiekszość niebieskie kilka takich brąz lub czerwień, te od zasilań też elny tylko ten najwiekszy nichicon, czy sony tam w oryginale ładowało elny?, czy ktoś już coś lekko tuningował?, zasilanie i opy są bez zmian, proszę o odpowiedz posiadaczy tego modelu.

Skomentuj

Popatrz w internecie, jest pełno zdjęć rozebranego sprzętu. Ewentualnie od spodu płytki zerknąć, zwykle widać, że było coś lutowane. Ale tak czy inaczej różnicy za bardzo te kondensatory nie zrobią.

Skomentuj

W sumie to przyda się podbić temat, ponieważ ostatnio sam zacząłem się interesować odtwarzaczami CD typu vintage :)

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    Podobno stare philipsy ma TDA1541 śa fajnymi wynalazkami. Ja nie miałem, ale znajomi sobie chwalą.
                    http://allegro.pl/listing/listing.ph...1-default-0113
                    Mam 2x TDA1541A R1 pracujące w konfiguracji równoległej (ale nie różnicowej) w Sony CDP-227ESD i powiem, że naprawdę fajnie to gra. Ma swój charakter.

Następna sprawa jest taka, że chcę spróbować zmienić asynchroniczny zegar do taktowania elementów DEM w TDA1541 na jakiś synchroniczny względem BCLK. Co ciekawe, tego nie ma w datasheet, ale piny oznaczone jako "NC" są podłączone do multiwibratora taktującego elementy DEM. Dzięki temu jest możliwość podania własnego zegara :)

Aby w skrócie wyjaśnić o czym piszę - DEM (dynamic element matching) to technika w której używa się jednego z wielu zestawów elementów "drabinki" do utworzenia danego bitu. Każdy zestaw elementów to w pełni sprawny 1-bitowy DAC. Dlaczego się tak robi? Ponieważ elementy te są nieliniowe i po prostu zgodnie z ich nieliniowością powstają zniekształcenia nieliniowe. Technika DEM pozwala na przełączanie tych 1-bitowych DAC tak, że nasze zniekształcenia nieliniowe są transformowane w szum :)

TDA1541 posiada w sobie 6 aktywnych dzielników prądowych pracujących w technice DEM i 10 pasywnych dzielników prądowych. Razem daje to 16 bitów rozdzielczości.

Tyle na temat TDA1541. Z vintage posiadam jeszcze Denon DCD-3300 z 2x PCM56-K i w sumie to nowszy, ale bardzo fajny Denon DVD A1 z 8x PCM1704 na pokładzie. Oba mają swój charakter i bardzo fajnie grają :)
                    Last edited by .3lite; 25.01.2016, 21:55.

Skomentuj

Z tych Danonków możesz mieć znacznie lepszy dźwięk :)

Skomentuj

No to lecisz. Byle by tylko nic związanego z lampami lub NOS :)

Skomentuj

Nowa zabawka do kolekcji - Sony X7ESD. Niestety ze starości przestały mu działać... microswitche na przodzie

Można podziwiać jakość wykonania, ponieważ w dzisiejszych czasach na próżno takiej szukać. Zresztą, praktycznie taka sama jakość wykonania jest w Denon DCD-3300.

Skomentuj

Kurcze, muszę wreszcie przesmarować swojego Technicsa SL-P2 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                              Technicsa SL-P2
                              Z tego co widzę, to przetwornik PCM53 z równoległym wejściem danych. To jest dopiero vintage

Skomentuj

Co więcej, jest on jeden na oba kanały i żeby uzyskać stereo, jest on "multipleksowany" w czasie rzeczywistym pomiędzy lewym i prawym kanałem :)

Last edited by mbar; 27.01.2016, 08:16.

Skomentuj

Dosyć znana technika pod nazwą sample & hold :) Tak kombinowali by zaoszczędzić te paręnaście dolców, że robili takie rzeczy

Osobiście omijałem takie odtwarzacze CD, ponieważ wieje to taniością, ale kto wie, może coś z niego będzie.

Skomentuj

Dramatu nie ma, trzymam go bardziej jako ciekawostkę, bo fizycznych CD praktycznie już nie słucham (mam zrzucone do FLAC na dysku).

Skomentuj

Gratuluje 3lite, a i tak znajda się tacy co będą psy wieszać na Sony ;p
                                      Podobne wrazenia po otwarciu wzmacniaczy, i nawet nie tych topowych, wystarczy zajrzeć do takiego TA-F670ES czy 690ES, za tak zbudowane urządzenia teraz trzeba placic po 10tys i wiecej
                                      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Widać jak jest zbudowany, a smucić to może każdy :)

Gra też świetnie. Na razie rozkręcony, ponieważ czeka na microswitche, ale cały czas gra :) Co tu dużo pisać. Jeden z tych odtwarzaczy, które muszą zostać. Muszę jego obudowę jakoś odrestaurować, ponieważ jak to vintage, stan średni.

Skomentuj

ja tez przymierzam sie do zakupu cd, 338esd lub cos wyzszego
                                          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Czaruję...
                                          X