Zamieszczone przez kolmen
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tanie cd vintage
Collapse
X
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaOczywiście, że wydał i jest nim właśnie TDA1541A. Pomijam już tu aspekty subiektywne osób trzecich na temat grania tej kostki, ponieważ w ogóle nie interesują mnie :)
Zwyczajnie ma więcej wad niż zalet (w porównaniu do lepszych układów) , bez względu na to ile namalowanych koronek zmieści się na obudowie
Powstał pewnego rodzaju kult , który ma swoich wyznawców :)
Tak właśnie buduje się kultowość produktu , który rzadko kiedy nań zasługuje :oLast edited by kolmen; 13.02.2016, 16:08.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaWłaśnie to co napisałeś jest subiektywnym wrażeniem garstki wiernych czcicieli tej zacnej aczkolwiek mającej wiele mankamentów kostki :)
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaZwyczajnie ma więcej wad niż zalet
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postabez względu na to ile namalowanych koronek zmieści się na obudowie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaOczywiście, że wydał i jest nim właśnie TDA1541A. Pomijam już tu aspekty subiektywne osób trzecich na temat grania tej kostki, ponieważ w ogóle nie interesują mnie :)
Wśród kostek Philipsa ta jest rzeczywiście wybitna w tym gronie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaDla zabawy można zrobić
Ale lepsze efekty sin(x)/(x)
Ciekawe natomiast może być zrobienie tego częściowo analogowo .
Opóźnienie robisz cyfrowo a sumowanie analogowo wykorzystując N daców (dla N razy OS ).
Widziałem nawet projekt na diyaudio.com gdzie gość użył 16 kości TDA1541 na kanał
Tanio można to zrobić z TDA1543 .
Czy ten alias będzie względem wirtualnego próbkowania (np. 16x DAC po 44,1 kHz = 705,6 kHz)? Charakterystyka tej interpolacji wskazuje, że będzie potrzebna bardzo duża ilość DAC'ów - co najmniej 8 na kanał. No, ale wrzucanie DAC'ów do nieskończoności też nic nie da - aliasy bardzo słabo wygasają i w pewnym momencie większa ilość kostek nie będzie miała dużej różnicy (pomijając SNR).Last edited by .3lite; 15.02.2016, 20:35.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaJeszcze wrócę do tego TDA1541A - wersja bez "A" jest gorsza/inna ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaraczej na pewno powinna być lepsza, ale nie wiem dokładnie pod jakim względem technicznym.
Parametry to nie wszystko :)
Skomentuj
-
Często te subiektywne opinie brzmienia to ostra bzdura dla ludzi pobocznych :) Niestety do niektórych nie dochodzi fakt, że dźwięk powinien być czysty i prawdziwy, a nie naładowany harmonicznymi, które definiowane są przez niektórych jako "dźwięcznie" - no cóż, ciężko się kłócić z taką logiką.
Przykład? Pasywna konwersja I/V na rezystorze - datasheet TDA1541A wskazuje, że napięcie wyjściowe powyżej/poniżej +-25 mV (a co za tym idzie - impedancja wejściowa układu I/V, która dla +-4 mA powinna być poniżej 6,25 Ohm) będzie powodować zniekształcenia THD i DAC zacznie pracować w nieoptymalnej konfiguracji. W internecie można znaleźć dokładne wykresy. No ale przecież datasheet jest dla frajerów, a audiofil takimi bzdurami się nie przejmuje, bardzo chętnie wrzuci rezystor 100R lub większy do konwersji i wmówi sobie, że świetnie gra :)
Skomentuj
-
No nie... bede zmuszał sie do słuchania czegoś co ktoś nazwał lepszym bo mu wykres tak pokazał
Słucham muzyki dla przyjemności i zabawy a nie dla kogoś czy wykresu
U mnie zagra ten który gra lepiej
Kolumny zostaną te które bardziej mi sie podobają a nie te które wg forumowych zasad są lepiej zaprojektowane
Przykład: stx'owy dzwonJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Przecież ja cię nie zmuszam do niczego, a po prostu zaznaczam, że opinie są mocno subiektywne i każdy odczuwa to inaczej.
Tylko jak już projektować to z głową - nie wymyślaj nowej fizyki, jak chcesz pasywną konwersję to tak zrób, tylko tak, aby nie wpływało to negatywnie na pracę samej kostki, która zacznie degradować dźwięk. Wszystkie informacje są zawarte w datasheet. Kombinowanie na oślep nigdy nie jest dobrą sprawą.
Wykresy ogląda się w czasie projektowania. Potem zostaje doszlifowanie układu na słuch :) Po prostu sztuką jest zaprojektowanie czegoś poprawnie i tak, aby dobrze grało.
Skomentuj
-
Nie na temat...Test dla odważnych :)
Potrzebny będzie kamerton i nagranie z dźwiękiem tego kamertonu. Uderzamy w kamerton, słuchamy. Można zrobić kilka powtórzeń celem utrwalenia wrażeń słuchowych. A teraz odtwarzamy dźwięk tego kamertonu z nagrania. Powinno brzmieć niemal identyczne. Pytanie, jak szeroki zakres znaczenia słowa "niemal" akceptujemy :)Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez taz Zobacz postaTest dla odważnych :)
Potrzebny będzie kamerton i nagranie z dźwiękiem tego kamertonu. Uderzamy w kamerton, słuchamy. Można zrobić kilka powtórzeń celem utrwalenia wrażeń słuchowych. A teraz odtwarzamy dźwięk tego kamertonu z nagrania. Powinno brzmieć niemal identyczne. Pytanie, jak szeroki zakres znaczenia słowa "niemal" akceptujemy :)
I z nagraniem to też nie do końca tak , lepiej odtwarzać na żywo przez elektronikę
Z kamertonem zresztą też , za wąskie spektrum częstotliwości i za krótki okres porównawczy
Chociaż pewien pogląd może dać
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaTaaa.. I po drodze wcale nie masz mikrofonu, który zasadniczo nagra co chce, a nie co jest.
Skomentuj
-
Nie na temat...Nie znam się na tym, ale zauważyłem, że praktycznie nigdy w nagraniach głos ludzki nie jest naturalny. Praktycznie zawsze ma więcej niskich składowych. Może jest tak kolorowany żeby brzmiał dobrze. To akurat instrument który najłatwiej jest mi porównać, jest najbardziej dostępny :) Więc podejrzewam że z nagraniem kamertonu będzie podobnie. A w ogóle to tak: dac, wzmacniacz mają zniekształcenia na poziomach ułamków procentów. Ale przetworniki elektromechaniczne (głośniki) już o dwa rzędy wielkości więcej, podejrzewam że mikrofony też?
Skomentuj
-
Nie na temat...Ja ostatnio miałem okazję posłuchać trochę sprzętu, również tego z wyższych półek cenowych w warunkach domowych (fabrycznego). Fakt, że fajnie mieć odnośnik, ale żaden odnośnik nie musi być wyznacznikiem. Poza tym nie oszukujmy się, dużo osób korzysta z gotowych rozwiązań bo brakuje im wiedzy / czasu / pieniędzy aby zrobić coś od podstaw. To, co bardzo dobrze wygląda na wykresach, nie musi wcale pięknie grać itd itp. Poza tym, same nagrania często pozostawiają wiele do życzenia. Do czego więc zmierzam? Słuchamy na naszym sprzęcie audio - muzyki, oglądamy może filmy, o ile sprawia to nam przyjemność. Jeżeli tej przyjemności z tego nie mamy, to stoi parę dodatkowych gratów w domu.. Last edited by Adam_85; 17.02.2016, 12:28.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaWszędzie wręcz hejt dla fabrycznych konstrukcji a modlenie sie do Diy
Skomentuj
Skomentuj