Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz na schematach AVT nie działa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz na schematach AVT nie działa

Witam wykonałem wzmacniacz Według płytek http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1634.pdf oraz http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1594.pdf Po podłączeniu wszystkiego do zasialania z jednego głośnika wydobywało sie buczenie drugi nie grał w ogóle. Już wtedy wiedziałem że KICHA więc próbowałem podpiąć sygnał wejściowy do końcówki mocy żeby wyeliminować uszkodzonego przedwzmacniacza i to był duży błąd bo rozwaliłem głośnik STX-a Wzmacniacz wychlił membrane do przodu i do tyłu tak mocno że zawieszenie nie pracuje w ogóle. Po tej akcji stwierdziłem że pewnie jest problem z masą i połączyłem to tak jak na załączonym schemacie http://hcstudio.pl/schemat.jpg Na płytach obwody masy na zasilaniu oraz wyściach i wejściach sygnałowych są zmasowane. I z tego co teraz widać jest pętla więc chyba nie tędy droga. Ciekawi mi co mogłem zrobić źle, przed uruchomieniem sprawdzałem 3x czy wszystkie styki na płytce są dobrze polutowane. Z tego co sprawdziłem przedwzmacniacz jest walnięty nie wiem jak z końcówką wygląda. Chce teraz wymienić scalaka na przedwzmacniaczu i spróbować jeszcze raz. Zerknijcie prosze i dajcie znać czy to połączenie mas jest wogóle potrzebne pomiędzy zasialniem. Różnica pomiędzy tym schematem a pierwszych połączeniem była taka że podpiołem to pod jedno trafo tzn do uzwojenia wtórnego podpiiłem się tym http://sklep.avt.pl/avt727.html żeby zasilić preamp. Teraz do preampa założe oddzielny zasilacz Pytanie czy to nie miało wpływu na wzbudzenie się końcówki.

P.S. Kiedy pierwszy raz to spiołem to pomiędzy uzwojeniem wtórnym a zasilaczem symetrycznym (http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1505.pdf) pomyliłem przewody. Tzn do wejścia AC na zasilaczu podpiołem przewód zerowy a do GND faze czy to w ogóle ma jakieś znaczenie . Pozdrawiam

Transformator podpiąłeś do sieci mając go odwrotnie podłączonego?
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
      Transformator podpiąłeś do sieci mając go odwrotnie podłączonego?
      Uzwojenia były podpięte poprawnie chodzi mi o to że na uzwojeniu wtórnym wychodzą cztery przewody dwa są żółte i dwa białe na jednym żółtym i na jednym białym jest tasiemka która sugeruje chyba że jest to przewód fazowy i teraz na wejściu zasilacza symetrycznego mam 2x AC i 2xGND i prawdopodobnie podłączyłem za pierwszym razem przewód z tasiemką do GND i nie wiem czy to ma jakiś wpływ

Skomentuj

Załóżmy, że na trafie od lewej strony masz BIAŁY | BIAŁY | ŻÓŁTY | ŻÓŁTY i podpinasz od lewej strony tj 1 złącze ARK od lewej BIAŁY AC, BIAŁY GND, ŻÓŁTY GND, ŻÓŁTY AC, tak masz?

Daj zdjęcia porządnej jakości końcówek, preampu,zasilacza (od strony elementów + luty) + widok na kable jak masz całość spiętą.

Skomentuj

Dokładnie tak mam spięte, dam zdjęcia dzisiaj wieczorem zrobie i wrzuce musze to jeszcze raz spiąć. To jest mój pierwszy wzmacniacz dlatego zdecydowałem się na AVT w formie scalaka i myślałem że problemu nie będzie a tu KISZKA. Na bank jest uszkodzony przedwzmacniacz zamówiłem nowego scalaka plus wzmacniacz troche słabszy żeby chociaż te moje kolumny diy uruchomić http://sklep.avt.pl/avt744.html Być może końcówka mocy jest dobra, teraz generalnie boje sie to spiąć bo nie chce rozwalić kolejnego głośnika.

Skomentuj

Za 50-100zł miałbyś cały wzmacniacz z preampem itd. Może jakość dźwięku i moc by nie powalała, ale byłoby to dużo lepsze od tego kitu.

Skomentuj

Masz racje, mało tego powiem Ci że stać mnie na to żeby kupić wzmacniacz za 3 tysiące, problem w tym że lubie majsterkować nie jestem elektronikiem z wykształcenia więc nie mam solidnych podstaw dlatego zaczynam od czegoś prostego.

Skomentuj

EE, to szkoda czasu na avt. Jakoś dużo błędów chyba mają, ja od nich kupiłem tylko preampa mikrofonowego i też miałem kłopoty.

Zamów pcb od gavrona (może będzie mu się chciało zrobić) np do bg1, bo fajny wzmaczek i nie jakoś straszliwie skomplikowany ani duży, skompletuj elementy i rób. Może gavronowi jakieś resztki części po zamówieniach zostały, to będziesz miał mniej do kupowania. Zasilacz i trafo już masz, od Irka zabezpieczenia i też masz fajny zestaw.
                Ja jako mój pierwszy zrobiłem uniampa (miałem farta bo mobias akurat robił zamówienie grupowe), okazało się że nie taki diabeł straszny, a efekty jak na pierwszy raz spektakularne. Uniampa też możesz zrobić, pcb sprzeda ci Irek. Uni i problemy montażystów bardzo szeroko opisane w wątku o unim, więc literatura i troubleshooting bogaty

Sygnał do samej końcówki podepnij na dzień dobry bez preampa, tylko z potencjometrem, to chociaż sprawdzisz czy końcówka gra. A jak nie to podłącz ściszony na maxa np telefon, albo komputer i podgłaśniaj, zeby ci głowy nie urwało. Głośnik na test możesz bylejaki 8R, np na wolumenie kupiłem jakieś takie maluśkie 2 szt za 5 zł. Jak się spali to nie zaboli :)
                Zanim podłączysz głośnik sprawdź czy nie masz stałego napięcia na wyjściu (miernik na Vdc i wpinasz w miejsce głośnika).
                Takie stuki jakie sobie zafundowałeś to normalne przy starcie, bo zanim się wszystko ustabilizuje to potrafi zabujać głośnikiem. Do eliminacji tego służy układ opóźnionego załączania głośnika. Zawarte właśnie np w zabezpieczeniach Irka, stąd o nich piszę.
                Last edited by Micwoj; 20.01.2015, 13:44.

Skomentuj

Zobaczymy narazie naprawie to co skopałem jak to mówią do trzech razy sztuka. Jeśli mi sie uda to zrobić to pewnie nie bedzie to mój ostatni wzmacniacz wtedy pomyśle Irku Gavronie itd. Narazie trzeba zakończyć to co jest zaczęte. Troche na to czasu już poświęciłem. Odnośnie tego napięcia stałego to zmierze to w wolnej chwili. Pzdr

Skomentuj

P.S. Kiedy pierwszy raz to spiołem to pomiędzy uzwojeniem wtórnym a zasilaczem symetrycznym (http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1505.pdf) pomyliłem przewody. Tzn do wejścia AC na zasilaczu podpiołem przewód zerowy a do GND faze czy to w ogóle ma jakieś znaczenie . Pozdrawiam

transformatorowi wszystko jedno gdzie "faza" a gdzie "zero "

skad wzioles +12V dla przedzmacniacza ?

Skomentuj

Z tego http://sklep.avt.pl/avt727.html podpiętego do uzwojenia wtórnego. Nie wiem czy to też nie był błąd może powinienem podpiąć się tym do zasilacza symetrycznego

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                        EE, to szkoda czasu na avt. Jakoś dużo błędów chyba mają, ja od nich kupiłem tylko preampa mikrofonowego i też miałem kłopoty.

Zamów pcb od gavrona (może będzie mu się chciało zrobić) np do bg1, bo fajny wzmaczek i nie jakoś straszliwie skomplikowany ani duży, skompletuj elementy i rób. Może gavronowi jakieś resztki części po zamówieniach zostały, to będziesz miał mniej do kupowania. Zasilacz i trafo już masz, od Irka zabezpieczenia i też masz fajny zestaw.
                        Ja jako mój pierwszy zrobiłem uniampa (miałem farta bo mobias akurat robił zamówienie grupowe), okazało się że nie taki diabeł straszny, a efekty jak na pierwszy raz spektakularne. Uniampa też możesz zrobić, pcb sprzeda ci Irek. Uni i problemy montażystów bardzo szeroko opisane w wątku o unim, więc literatura i troubleshooting bogaty

Sygnał do samej końcówki podepnij na dzień dobry bez preampa, tylko z potencjometrem, to chociaż sprawdzisz czy końcówka gra. A jak nie to podłącz ściszony na maxa np telefon, albo komputer i podgłaśniaj, zeby ci głowy nie urwało. Głośnik na test możesz bylejaki 8R, np na wolumenie kupiłem jakieś takie maluśkie 2 szt za 5 zł. Jak się spali to nie zaboli :)
                        Zanim podłączysz głośnik sprawdź czy nie masz stałego napięcia na wyjściu (miernik na Vdc i wpinasz w miejsce głośnika).
                        Takie stuki jakie sobie zafundowałeś to normalne przy starcie, bo zanim się wszystko ustabilizuje to potrafi zabujać głośnikiem. Do eliminacji tego służy układ opóźnionego załączania głośnika. Zawarte właśnie np w zabezpieczeniach Irka, stąd o nich piszę.

Test zrobiony wymieniłem TDA w przedwzmacniaczu i dalej jest walnięte. Troche mi witki opadły bo co by tam mogło się jeszcze spalić. Pare rezystorów i kondensatorów nic nie wygląda na uszkodzone. Co do końcówki mocy to zmierzyłem napięcie na wyjściu i tu 30V więc wszystko jasne. Wymieniłbym tą końcówke ale nie wiem czy nie będzie podobnie jak z preampem. Musze znaleźć błąd jaki popełniłem za pierwszym razem. Może coś wam przychodzi do głowy

Skomentuj

A daj dobre zdjęcia od spodu płytki. Bo albo masz zwarcie albo uwalony stk. Tylko pewnie jakby było uwalony to by się mocno grzał. Zacząłbym od szukania zwarcia na płytce.
                          Rada tradycyjna, umyj płytkę dobrze izopropanolem i szczoteczką do zębów, jak nie masz to spirytusem (bez sensu bo drożej , a denaturat zostawia po sobie syf) i obejrzyj pod lupą. nie masz zwarcia między zasilaniem i wyjściem? Sprawdź miernikiem na teście diód.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                            A daj dobre zdjęcia od spodu płytki. Bo albo masz zwarcie albo uwalony stk. Tylko pewnie jakby było uwalony to by się mocno grzał. Zacząłbym od szukania zwarcia na płytce.
                            Rada tradycyjna, umyj płytkę dobrze izopropanolem i szczoteczką do zębów, jak nie masz to spirytusem (bez sensu bo drożej , a denaturat zostawia po sobie syf) i obejrzyj pod lupą. nie masz zwarcia między zasilaniem i wyjściem? Sprawdź miernikiem na teście diód.
                            Dzięki za sugestie tutaj wrzuciłem foty http://hcstudio.pl/stk.jpg http://hcstudio.pl/stk_1.jpg

Skomentuj

Zdjęcia wrzuć na forum (czerwony napis na dole).
                              Umyj i obejrzyj dobrze. Co widzę, to masz chyba zwarcie między R13 i zworą zasilania J2. I trochę ci się na kilku polach cyna rozlała, jeśli jest gdzieś uszkodzenie soldermaski to też będzie zwarcie. Polecam odsysacz do cyny, bardzo się przydaje w takich sytuacjach :) Nawet taki z castoramy za 7zł działa
                              Ścieżki bez soldermaki są odkryte po to żeby je sobie cyną pogrubić. Ale to na szczęśliwy koniec :)
                              Last edited by Micwoj; 26.01.2015, 09:28.

Skomentuj

Dzięki, musze przyznać masz oko i doświadczenie , akurat zwarcia tam nie ma bo sprawdzałem płytke jeszcze przed pierwszym uruchomieniem, ale zrobie to jeszcze raz bo nie mam do siebie zaufania w tej kwestii. Układ faktycznie się nie grzeje kiedy do wejścia nie ma podłączonego sygnału napięcie jest rzędu kilku mV dopiero kiedy podepne sygnał od kompa i ustawie głośność jedzie w góre. Ale umyje płytke poprawie luty i zobaczymy może da sie jeszcze uratować.

Skomentuj

Zamieszczone przez breakbit Zobacz posta
                                  Dzięki, musze przyznać masz oko i doświadczenie
                                  Nie mam, w życiu złożyłem dopiero 2 wzmacniacze i to nie bez przygód, ale robię co mogę :)
                                  Jeśli obejrzysz schemat tego stk z karty katalogowej to może uda ci się go przemierzyć i zobaczyć czy jest uwalony.
                                  O ile się nie mylę, sprawdź testem diody. Jedną sonda na zasilanie (i - i +) druga na wyjście. Jeśli jest przejście, to stk jest na pewno uwalony (bo któryś tranzystor ma przebicie). Jak piszę głupoty to niech mnie ktoś proszę poprawi.

A ty teraz przez przedwzmacniacz podajesz sygnał? Jeśli tak to go odepnij, podaj na wejście końcówki sygnał, nawet z telefonu czy mptrójki i zobacz czy gra.
                                  Jeśli bez sygnału masz mV, to dobrze. Sprawdza się to zwierając wejście z masą więc mnie zmyliłeś.
                                  Jeśli preamp głośno buczy, to końcówka to wzmocni i da ile może pełną moc, czyli na wyjściu będziesz miał napięcie i tak ma być.
                                  Last edited by Micwoj; 26.01.2015, 09:56.

Skomentuj

Podłączyłem bez preampa wyjściem bezpośrednio z kompa i takie miałem pomiary. Preamp jest walnięty i nie wiem co w nim nie tak ale narazie on jest najmniej istotny. Ale to napięcie na wyjściu 30V jest mocno niepo

Skomentuj

możesz dać zdjęcia lepszej jakości tylko z obu stron płytki wzmacniacza? bez flasha
                                      za dużo elementów w tym wzmacniaczu nie ma więc albo błąd montażu albo coś spaprane przy lutowaniu

Skomentuj

Przegrzej jeszcze raz wszystkie pola lutownicze. Na zdjęciach widać że niedogrzane. Po drugie poćwicz lutowanie. Cyny z niektórych miejsc starczyłoby i na dwa razy. Po trzecie umyj płytkę jakimś cleanerem i zrób fotki.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X