Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt ARTA Box + Preamp - prośba o sprawdzenie PCB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt ARTA Box + Preamp - prośba o sprawdzenie PCB

Cześć:) Tak jak w tytule. Zdecydowałem się na JIG do ARTY, oraz Preamp Wallina. Jednak nie znalazłem gotowego projektu, więc postanowiłem samemu połączyć oba układy. Niby prosta sprawa bo schematy wszystkie są, jednak nie projektowałem nigdy wcześniej PCB pod tego typu rzeczy- jedynie pod mikroprocesory. Z racji że poczyniłem duże zmiany w rozmieszczeniu elementów, wolę upewnić się przed wykonaniem płytki czy aby przypadkiem nie popełniłem żadnego błędu i nie pojawią się jakieś sprzężenia. Do rzeczy:

Schemat:

Płytka:

Płytka(inny widok z zaznaczonym polem masy):
    '

Ewentualnie symulacja 3D(widok od dołu):

Taki a nie inny kształt wynika z kształtu obudowy. Górne wcięcie pod baterie. Czerwone kreski oznaczają: z lewej strony od góry switche(które zostaną połączone przy pomocy przewodów) i na dole gniazdo jack6.3mm do sygnałów wyjściowych / z prawej strony od góry chinch jako wejście mikrofonu, a na dole złącza bananowe(minusy wejścia i wyjścia zwarte przy złączach, jedynie z bocznikowane do płytki. W razie potrzeby mogę podesłać pliki Eeagla.

Z góry dziękuje za pomoc, oraz ewentualne uwagi co do projektu. Po ukończeniu na pewno zamieszczę to gdzieś na forum
    Last edited by DiGiCo; 04.03.2015, 22:31.

Dlaczego nie chcesz tego preampa oddzielnie? Może wrzuć tam jeszcze wzmacniacz będzisz miał pełną integrę

Skomentuj

Dołóż TDA 2030 jak radzi Marios . U mnie się sprawdza doskonale. Zworkę pod IC2 przenieś obok układu.
      Last edited by toopcool; 05.03.2015, 05:16.

Skomentuj

też myślę że warto preampa dać oddzielnie a dorzucić wzmacniacz. wtedy pewnie znalazłoby się sporo chętnych na forum i można by zrobić zbiorówkę :)

Skomentuj

Jak zrobisz combo, to jestem zainteresowany takim projektem :-)

Skomentuj

Nie ma problemu żeby dodać wzmacniacz- nawet to rozważałem, kwestia wrzucenia do obudowy trafa, płytki z układem zasilania i wzmacniacza... ja to odpuściłem, nie chciałem martwić się o poprawne ekranowanie transformatora, oraz odpowiedniej wielkości obudowę. Tym bardziej że wzmacniaczy w domu mam kilka, a jeszcze 1 jako DIY jest w planach :)

Nawet 2 układy na TDA2030 się znajdą, moje pierwsze DIY z czasów szkolnych robione na wzór kita "NE PLUS 018" Toopcool jak Ci się ten TDA2030 sprawdza? bo pamiętam że on mocy ma niewiele, a przy większym wysterowaniu strasznie piachem sypie....

Zintegrowałem preamp w JIGA ponieważ nie miałem pomysłu jak mogę je osobno wykorzystać. JIG Arty jest na tyle prosty i mały że grzechem byłoby wydawać kasę na dodatkowe złącza, przedłużać połączenia i w ogóle tracić czas na wykonanie kolejnej płytki.

Co do płytki to zworka mi jakoś nie przeszkadza, układ zamontuje na podstawce, tym bardziej ze w oryginalnej wersji również jest taka zworka tylko nie w lini zasilania. Głownie mam dylemat czy prądy płynące z wzmacniacza do głośnika nie wyindukują jakiś syfów w znajdujących się w okolicy elementach i ścieżkach, ale już chyba znalazłem rozwiązanie. Wywalam wszystkie piny z tej lini i zrobię bezpośrednie połączenie po kablu.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
              Dołóż TDA 2030 jak radzi Marios . U mnie się sprawdza doskonale.
              Czym zasilasz to TDA2030? Z mniejszych spokojnie wystarczy TBA820.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak będziesz chciał PCB JIG Arty bez Preampa, a z wzmacniaczem TBA820 mogę Ci udostępnić.

Skomentuj

Mam nadzieje że się nikt nie obrazi, ale składam coś takiego :
                http://www.strefacaraudio.pl/index.p...e.#entry427399

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                  Czym zasilasz to TDA2030?
                  Mam małe trafo 2 x 13V .
                  TDA 2030 starczy . Nie potrzeba mocy do pomiarów . Starczy i TBA 820 .

Skomentuj

Faktycznie musiałem go w jakiś kiepskich warunkach testować. Teraz podpiąłem pod 24V i nawet gra. Szkoda że nie mam oscyloskopu to bym sprawdził jakie ma pasmo przenoszenia, bo na słuch wydaje się dźwięk zimny i lekko stłumiony w dole. Harmoniczne ok. 0.5% to też nie najgorsza, ale też nie najlepsza wartość. Nie wiem jaki to może mieć wpływ na pomiary w ARTA przy również mało idealnym mikrofonie. W sumie nawet jak ch-ka spada lekko w dole to i tak wyłapie rezonans BR'a, dobrze mówie?

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
                      W sumie nawet jak ch-ka spada lekko w dole to i tak wyłapie rezonans BR'a, dobrze mówie?
                      Zależy jaki dałeś litraż obudowy oraz częstotliwość rezonansową portu, ale na ogół idzie wyczuć strojenie portu.
                      Moje uwagi, strojenie portu, kierując się charakterystyką częstotliwościową, wychodzi wyżej niż względem pomiaru impedancji. Można jeszcze kierować się funkcją wychylenia układu drgającego w funkcji częstotliwości, gdzie wychylenie przyjmuję minimalną wartość dla częstotliwości rezonansowej portu bass reflex. Jej wynik jest bliski pomiarowi impedancji.
                      Najgorsze jest to, że nie znam źródła, które jasno określa którą metodą należy się kierować... i dlaczego.

Co do wzmacniacza, zastsouj LM3886 jak juz mowa o scalakach. Jedyny problem to symetryczne zasilanie.
                      Co do płytki PCB zworka jest dziwnie umieszczona, reszta chyba git.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
                        jednak nie projektowałem nigdy wcześniej PCB pod tego typu rzeczy- jedynie pod mikroprocesory.
                        Jeżeli to jest PCB do audio, to masa nie powinna być "zamknięta". Tworzy się tak pętla masy i może się wzbudzać.
                        Przerwa powinna być nad C5 i w okolicy C2 R8.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                          Zależy jaki dałeś litraż obudowy oraz częstotliwość rezonansową portu, ale na ogół idzie wyczuć strojenie portu.
                          Robię ten zestaw pomiarowy głównie po to żeby wystroić DIY kolumny, które już od roku czekają na dopasowaną zwrotnicę. Siedzą w nich Beymy 12K200(ok. 50l, Br ok.60Hz). Do tego muszę dopasować suby OHM'a (obudowa bandpass 4th), bo obecnie są rozjechane w fazie z kolumnami pełno pasmowymi... być może to te tymczasowe zwrotnice mieszają, okaże się jak złoże zestaw i zrobie pomiary

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                          Co do wzmacniacza, zastsouj LM3886 jak juz mowa o scalakach. Jedyny problem to symetryczne zasilanie.
                          Mam akurat wolne trafo z uzwojeniami symetrycznymi ~34V i ~57V, muszę obadać ich wydajność bo ciekawy jest ten LM. Jednak do zestawu pomiarowego wolałbym wrzucić coś mniejszego 5-10W. Zobaczę, puki co pozostaję w wersji z zewnętrznym wzmacniaczem.

macska no właśnie mam problem żeby dojść o co chodzi z tą masą na PCB, co osoba to inne zdanie. Faktycznie kolo C2 wkradł się błąd, nie planowałem tam połączenia. Nad C5 zrobiłem to świadomie coby wejście mikrofonowe miało dobre połączenie z masą, ale nie wiem czy mój tok rozumowania jest poprawny.
                          Last edited by DiGiCo; 06.03.2015, 23:51.

Skomentuj

Jak to w życiu bywa, nie ma prostych rozwiązań :)
                            Jest to niewielka płytka, być może jak zostawisz masę tak jak jest nic się nie stanie.
                            Jednak, chcąc projektować zgodnie ze sztuką, w płytkach audio masa nie może być zamknięta, inaczej mówiąc, sygnał nie może mieć alternatywne ścieżki.
                            Dobrym przykładem są wzmacniacze gitarowe, gdzie czasami ścieżki masy idą donikąd, pozornie bez sensu.
                            Wiem, że programy do projektowania PCB kuszą człowieka autorouterem, auto place polygonem, niestety algorytmy tych funkcji wybitnie zostały stworzone pod cyfrówkę, do audio się nie nadają.
                            Reasumując, jak usuniesz (przetniesz w realu) ścieżkę GND nad C5 i pomiędzy C2 i R8, to połączenia na tym nie ucierpią, a na pewno nie będzie pętli masy.

Skomentuj

A jaka ma być zaleta tego lm3686 w pomiarach,thd?

Skomentuj

W pomiarach zalety mało znaczące, bo pewnie sama wkładka mikrofonowa i różnice w plikach kalibracyjnych wprowadzają większe zniekształcenia. Mocy też więcej nie potrzebuje, 5-10W to chyba wystarczająco do pomiarów z 1m. Nawet głośników o niższej efektywności. Tym bardziej że układ do ARTA również ma jakieś ograniczenia prądowe. Wzmacniacz na LM3886 wykorzystałbym głownie do innych celów, a przy okazji do tego. Nie wiem, muszę ogarnąć trafo i inne alternatywne układy.

Skomentuj

Czaruję...
                                X