Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanko dot. budowy wzmacniacza.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanko dot. budowy wzmacniacza.

Witam, mam pytanie. Składam wzmacniacz (póki co tylko jeden kanał jest gotowy) i mam trafo Zatra TS 120/24 które daje symetrycznie 27AC, a po wyprostowaniu symetryczne 37V. Końcówka mocy jest na napięcie pojedyncze i wpadłem na taki pomysł, by zasilić dwie takie końcówki napięciem symetrycznym, to znaczy:
    Na jedną końcówkę podać napięcie 37V, na drugą -37V. Czy to ma sens?

nie

- - - - - aktualizacja - - - - -

daj po jednym mostku i kondensatorze na uzwojenie i zasilisz jedną końcówke z jednego uzwojenia a drugą z drugiego.

Skomentuj

Czyli wyglądałoby to mniej więcej tak: ? Dobrze myślę?

Czy tak: (w pokazane punkty dajemy graetza i kond, a czerwony X znaczy, że to połączenie usuwamy)
      Last edited by RAZOR026; 20.03.2015, 21:15.

Skomentuj

Podłącz jak w oryginale, środek uzwojenia jako masa i jeden mostek, jak podpiąć kondensator też będziesz widział z niego, uzyskasz napięcia symetryczne.

Skomentuj

Potrzebujesz napięcie +37, czy symetryczne?

Skomentuj

Potrzebuję +37V

Skomentuj

Jeśli na pewno jest na pojedyncze (pochwal się co to za wzmacniacz), to robisz jak na schemacie z Unitry (na tym wycinku tego nie ma), tylko że dajesz jedynie 2 diody.

Skomentuj

Mógłbyś mi narysować schemat takiego połączenia? Byłbym wdzięczny.

Co do wzmacniacza to tak edukacyjnie składam na 2N3055 (wieeem, złom itp. itd.)

Skomentuj

Tak będzie działać, tylko filtr z kondensatorów jednej koncówki naładuje się szybciej, to zależy, w którym momencie włączysz przycisk od zasilania.

Skomentuj

Ok, więc zaczynam działanie sposobem zasugerowanym przez SowaZ.
                    Jeszcze pytanko: Jak dodać filtr kontur, ale bez potencjometru z odczepem? (Mnie sie podoba konturowe brzmienie, dla mnie to nawet lepiej brzmi niż bez)
                    Last edited by RAZOR026; 21.03.2015, 08:33.

Skomentuj

Robisz tak jak na rysunku b):
                      http://www.globalspec.com/reference/...ifier-circuits

Pamiętaj, że na każdej diodzie odkłada się napięcie, przy trafie symetrycznym takie rozwiązanie jest najbardziej optymalne.

Druga sprawa, jak masz trafo symetryczne, to po co ładować się w jakieś wynalazki na pojedynczym zasilaniu?
                      Bardzo prostą i działającą końcówką na 2N3055 jest ta z Radmora 5102, przy zasilaniu 2x37V moc będzie nie najgorsza, około 35W/8Ohm i 70W/4Ohm.

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                        Tak będzie działać, tylko filtr z kondensatorów jednej koncówki naładuje się szybciej, to zależy, w którym momencie włączysz przycisk od zasilania.
                        A co sie stanie jak na wyjsciu tych zasilaczy zewrze sie masy? Bo przeciez beda zwarte.

Skomentuj

Już sprawa załatwiona. Znalazłem trafo które daje po wyprostowaniu napiecia 24V i koncowka dziala bez problemu (choć wymaga 40V). Gra głośno, ale przydałby się preamp. Jeśli można to proszę o schemat.

Jeszcze jedno: Co powiecie o 2N3055 firmy EAST? Póki co mam założony jeden Tungsram, a drugi EAST i działa to, gra juz pare godzin i zadnych zlych objawow.
                          Last edited by RAZOR026; 21.03.2015, 20:21.

Skomentuj

Hehe, starczyłyby 2 diody prostownicze, a wymieniłeś trafo...

Jak gra to zostaw, przy takim zasilaniu upalić nie jest łatwo, ale jak wytrzymał to ok.
                            Bardzo fajne są KD502, miałem wzmacniacz bez zabezpieczeń i nawet zwarcie przy wysterowaniu nie było im straszne.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                              Hehe, starczyłyby 2 diody prostownicze, a wymieniłeś trafo...
                              Tak sobie leżało..... to sobie wziąłem, akurat ma 2x 18V (czyli po wyprostowaniu 24V) i 16V do np preampa.

BTW. Do sposobu z tymi dwoma diodami: Czy wtedy trzeba połączyć równolegle dwie końcówki mocy do zasilania?

Skomentuj

tak

Skomentuj

Tak myślałem, Jeszcze ponawiam prośbę o jakiś preamp (tani w wykonaniu i dobrze spełniający swoje zadanie)

Skomentuj

Poszukaj na forum
                                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

http://mirley.firlej.org/przedwzm_reg_tonow
                                      Czy ten preamp się nada?

Myślę również o dodaniu filtru Kontur posługując się tym schematem: http://obrazki.elektroda.net/50_1259341849.jpg

Skomentuj

Preamp się nada - jeśli zrobisz mu osobne źródło napięciowe na 18V.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X