Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanko dot. budowy wzmacniacza.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No jest w trafie taki odczep Więc pędzę do NE po części

Skomentuj

Rozwiązanie rodem ze wzmacniaczy Unitry, zbudować możesz, ale raczej użytkownicy takie coś pomijali, bo po co psuć sobie dźwięk?

No i po co kontur? To już lepiej poszukać normalnych zestawów głośnikowych które nie wymagają takiego śmiecia.

Skomentuj

Dla jednych śmieć, dla innych fajny dodatek (np. kiedy głośnikom brakuje niskich tonów przy małej głośności)

Skomentuj

Tylko zrób sobie przełącznik, który w pełni go odcina, czyli na obu rezystorach.

Skomentuj

Siema, zrobilem ten preamp, ale gra strasznie cicho, zamiast konda niespolaryzowanego na wejściu audio dałem elektrolit, czy to moze byc przyczyna?

Skomentuj

??

Skomentuj

Raczej nie. Jak masz 2 elektrolity o wartości 2x większej to łączysz nóżki plusa i masz bipolarny :) Ale ogólnie elektrolity w torze audio są nie zalecane. Jak już to w zwrotnicy na basie :)

Skomentuj

Spróbuję zrobić takiego bipolara, bo posiadam 2uF w domu

Skomentuj

Znalazłem w domu kond ELKO 4700uF z 5-cioma odczepami (jeden jest oznaczony jako minus) i chcę go wykorzystać w wzmaszku tylko mam pytanie: jak go podłączyć? Mierząc omomierzem między wyprowadzeniem minus i 1 opór się zwiększa, a kond się ładuje napięciem omomierza

Skomentuj

3 piny są tylko po to aby utrzymać na pcb ten kondensator. W Philipsach 470uF 400V jakie używam jest tak:
                      "Nr 1 to +
                      Nr 5 to -
                      Nr 2,3 i 4 to jedynie dodatkowe mocowanie"
                      Zobacz czy u Ciebie nie jest podobnie.

Skomentuj

Czołem, wylutowałem felerny preamp, chcąc posłuchać sobie muzyki z samej końcówki, nic nie było ruszane. Po podłączeniu do sieci, z głośnika wydobywa się brum, a po podłączeniu sygnału słychać go bardzo cicho, tranzystory są sprawne, żaden element się nie dymi, na wyjściu nie ma DC. Dotykając wtyku, bądź bazy BD559, słychać brum, a manipulując PR-kami od napięcia i natężenia zmienia się częstotliwość brumu.
                        Last edited by RAZOR026; 28.04.2015, 19:15.

Skomentuj

Up

Skomentuj

Czolem. Chce zrobić mały wzmacniacz 150W na 2xTDA7294 ze schematu z datasheetu i mam jedno pytanko: gdzie podłączyć odczep "mute-stdby"? Zwykle podłącza się go do plusa zasilania (przynajmniej w samochodowym TDA) jednak tu jest zasilanie symetryczne, a nie chce nic zepsuc.

Jeszcze mam pytanie - czy mogę zastąpić elektrolity 2200uF elektrolitami 1000uF? Chcę wzmacniacz zrobić z elementów z wylutu (jako że ich mam bardzo dużo), żeby zrobić "coś z niczego" a nie mam takich pojemności.
                            Last edited by RAZOR026; 30.05.2015, 19:52.

Skomentuj

Czaruję...
                            X