Raczej nie. Jak masz 2 elektrolity o wartości 2x większej to łączysz nóżki plusa i masz bipolarny :) Ale ogólnie elektrolity w torze audio są nie zalecane. Jak już to w zwrotnicy na basie :)
Znalazłem w domu kond ELKO 4700uF z 5-cioma odczepami (jeden jest oznaczony jako minus) i chcę go wykorzystać w wzmaszku tylko mam pytanie: jak go podłączyć? Mierząc omomierzem między wyprowadzeniem minus i 1 opór się zwiększa, a kond się ładuje napięciem omomierza
3 piny są tylko po to aby utrzymać na pcb ten kondensator. W Philipsach 470uF 400V jakie używam jest tak:
"Nr 1 to +
Nr 5 to -
Nr 2,3 i 4 to jedynie dodatkowe mocowanie"
Zobacz czy u Ciebie nie jest podobnie.
Czołem, wylutowałem felerny preamp, chcąc posłuchać sobie muzyki z samej końcówki, nic nie było ruszane. Po podłączeniu do sieci, z głośnika wydobywa się brum, a po podłączeniu sygnału słychać go bardzo cicho, tranzystory są sprawne, żaden element się nie dymi, na wyjściu nie ma DC. Dotykając wtyku, bądź bazy BD559, słychać brum, a manipulując PR-kami od napięcia i natężenia zmienia się częstotliwość brumu.
Czolem. Chce zrobić mały wzmacniacz 150W na 2xTDA7294 ze schematu z datasheetu i mam jedno pytanko: gdzie podłączyć odczep "mute-stdby"? Zwykle podłącza się go do plusa zasilania (przynajmniej w samochodowym TDA) jednak tu jest zasilanie symetryczne, a nie chce nic zepsuc.
Jeszcze mam pytanie - czy mogę zastąpić elektrolity 2200uF elektrolitami 1000uF? Chcę wzmacniacz zrobić z elementów z wylutu (jako że ich mam bardzo dużo), żeby zrobić "coś z niczego" a nie mam takich pojemności.
Skomentuj