Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kondensatory do zasilacza - holton 400

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kondensatory do zasilacza - holton 400

Witam muszę zrobić baterie kondensatorów do zasilacza holton 400. Trafo mam 2x54v. Teraz kombinuje co mi taniej i lepiej kupić czy 2 kondesatory 10 000 uF czy może 12 kondesatorów 4700 łącząc szeregowo po 3 na każdy biegun tak zrobić 2 szyny zasilania ? tu: http://allegro.pl/zyscom-kondensator...130472477.html są tanio te kondy i bym je kupił tylko czy to zda egzamin ?

lepiej było by połączyć 3300uf/80v lub 100V też dość tanie. lączysz po 4 czy 5

Skomentuj

Tylko nie szeregowo (zwiększysz niepotrzebnie ESR), poszukaj Rubyconów 3300uF/100V (po tej nazwie znajdziesz fajny sklep z nimi) i po kilka równolegle na szynę, nie są specjalnie drogie, będzie lepiej niż 2 duże.

No i z tym trafem dostaniesz na kondensatorach około 2x78V bez obciążenia.

Skomentuj

elegancko, biere te rubicony, dzięki !! aa jeszcze jedno czy mostek 8A 1000v wystarczy ? i jakiś mały kondensatorek do tego zasilacza będzie potrzebny ? i jak go się wpina bo nie chce mi się szczerze szukać po schematach, nie mam czasu :d

Skomentuj

Zamieszczone przez _AMD_ Zobacz posta
          aa jeszcze jedno czy mostek 8A 1000v wystarczy ?
          Prąd ładowania może go zabić, daj większy

Skomentuj

Wydaj całe 3zł na mostek 35A z allegro i z głowy. Nie rozumiem oszczędzania dosłownie groszy na dosyć ważnych rzeczach. Jak chcez się upewnić czy wystarczy to zobacz w nocie jaki producent przewiduje maksymalny tik prądu. Ale ja bym zdecydowanie zwiększył..

Skomentuj

Nie chodzi o różnice cen, tylko o to, że zamawiając kondensatory sprzedawca ma tylko mostek 8A na stanie, a chciałem od razu zamówić to w jednej paczce ale jak mówicie że za słaby to kupię mocniejszy na miejscu. No i jeszcze pytanie co do tego kondensatorka o małej pojemności. Stosuje się takie coś dodatkowo w zasilaczu czy nie?

Skomentuj

Stosuje się takie coś dodatkowo w zasilaczu czy nie?
                Po 100n możesz dać

Skomentuj

Łączenie dwoch mniejszych rownolegle nie zawsze jest lepsze niz jeden duzy.
                  Wystarczy spojrzec na ESR.

Skomentuj

po jednym 100 nF foliowym będzie ok ?

Skomentuj

Zamieszczone przez _AMD_
                      Nie chodzi o różnice cen, tylko o to, że zamawiając kondensatory sprzedawca ma tylko mostek 8A na stanie
                      To zajrzyj na stronę z ich sklepem, ja tam nawet 35A widzę.

Skomentuj

Jeszcze pytanie odnośnie transformatora. Mam 8 kabli. Jest napisane: PRI 1: 115V Biały-biały
                        Pri2: 115v czarny-czarny
                        Sec1:54v czerwony czerwony
                        Sec2:54v niebieski niebieski
                        Mam zmostkowac biały z czarnym i koncowki biała i czarna co zostały to do sieci?
                        A do końcowki czerwony z niebieskim ( gdn) i pozostałe końcowki to + i -?
                        Last edited by _AMD_; 27.03.2015, 17:58.

Skomentuj

Na pewno nie + i nie - tylko AC do mostka.

Skomentuj

Mam zmostkowac biały z czarnym i koncowki biała i czarna co zostały to do sieci?
                            Tak ale musisz polaczyc je w fazie bo jak podlaczysz w przeciwfazie to od razu wywali ci bezpieczniki.

Z wtornym jest bezpieczniej bo jak podlaczysz w przeciw fazie to tylko nie bedzie napiecia na skrajnych.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                              Tak ale musisz polaczyc je w fazie bo jak podlaczysz w przeciwfazie to od razu wywali ci bezpieczniki.

Z wtornym jest bezpieczniej bo jak podlaczysz w przeciw fazie to tylko nie bedzie napiecia na skrajnych.
                              A jak sprawdzić czy dobrze zmostkowałem ? jak nie będzie zwarcia będzie ok czy inaczej sie sprawdza ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                              Na pewno nie + i nie - tylko AC do mostka.
                              tak no... chciałem tylko zobrazować czy gnd z dobrego miejsca ciągne :)

Skomentuj

Trafo powinno miec zaznaczany jeden przewod z pary. Dwie pary laczy sie tym zaznaczonym z tym nie zaznaczonym. Jesli nie ma tego zaznaczenia to tylko metoda prob i bledow.

Skomentuj

A no mają naklejona taśmę. Podłączyłem jak mówisz, i wszystko okej. Pozdrawiam! :)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X