Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Upgrade Amplitunera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Upgrade Amplitunera

Witam, zakupiłem niedawno Teac NP-H750, gra on przecietnie ale po zajżeniu do środka skusiło mnie jego podrasowanie. I tak końcowka mocy jest na osobnej plytce, na pcb sa opisane wej wyj zasilanie itp, wpiołem sie bezpośrednio do wyj z preampa pod końcówke Aurex Sc-M15 i jest rewelacyjnie. Chciałbym tam wstawić jakąś fajna końcówke do środka najlepiej z wykorzystaniem fabrycznego trafa które daje napięcie +- 42v niestety nie znam jego mocy, z wyliczen wychodzi ok 100-120W. Szukam jakies niedużej końcówki żeby upchnać ją tam, macie może pomysły co mógłbym tam wstawić?

Moze replika rotela ? Byl.na elektrodzie taki projekt. Albo jaki kolwiek inny diy, w zasadzie dla kazdego slabe to trafo...

Skomentuj

Lepiej UniAmp, ta replika RA820 to taka najprostsza końcówka...

Skomentuj

Na mocy mi tak niezalezy jak na jakości, wystarczylo by mi ok 40W na kanał, UniAmp od biedy bym zmieścił tylko właśnie czy trafo da radę?

Skomentuj

Zależy jaka impedancja kolumn, przy 8Ohm nie powinno się sfajczyć.

Jakie są pojemności w zasilaczu?

Skomentuj

Sam tam dwa kondensatory z Elny kazdy po 8200uf kolumny mam diy na usherach 8ohm

Skomentuj

No to nie ma źle.

Wrzuciłbyś zdjęcia jak to wygląda od środka?

Na jakich końcowych jest oryginalna końcówka?
              Last edited by ampli; 29.03.2015, 23:27.

Skomentuj

Koncowka jest na parze tranzystorow 2SA1694 i 2SC4467 na kanał a tak to wyglada w środku
                https://diyaudio.pl/i/25547/5w1lxvdl...1427692309.jpg
                https://diyaudio.pl/i/25547/upk5wdjl...1427692304.jpg
                https://diyaudio.pl/i/25547/odk2ysad...1427692302.jpg
                Tam jest na niej chyba jeszcze wzmacniacz słuchawkowy ale na nim mi nie zależy
                Last edited by Kozik20l; 30.03.2015, 06:18.

Skomentuj

Wepnij się sygnałem na samą końcówkę mocy przez potencjometr i sprawdź jak gra.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kozik20l Zobacz posta
                    Na mocy mi tak niezalezy jak na jakości, wystarczylo by mi ok 40W na kanał
                    Ech, ze wy sie nigdy nie nauczycie! Moc jest zalezna tylko i wylacznie od napiecia trafa wiec co bys za koncowki nie wsadzil to moc bedzie taka jaka byla!

Uniamp ma na sobie zasilacz wiec nie bedzie latwo go zmiescic.

Skomentuj

Przy klocku za około 3 tysie pewniej byłoby dostawić wzmacniacz, czy zrobić w osobnej obudowie, widać jakiś przekaźnik, więc pewnie ta końcówka ma wbudowane zabezpieczenie DC, na nie też byś musiał miejsce przewidzieć.

No i musiałbyś szukać końcówki z takim montażem na radiatorze jak ta, żeby się toto zmieściło, no chyba że sam zaprojektujesz PCB, ale to raczej nie dla początkujących.

Jakie wymiary ma ten radiator?

Skomentuj

Radiator ma 16x8,5x3,5cm mozliwe ze to od tego co mowisz bo nie klika wogole ten przekaznik, troche przegladam siec i znalazlem takie cos http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...780-2x60W./129 ale napiecie mam chyba za wysokie lub fet hex ale nie slyszalem nigdy jak to gra i nie wiem czy by sie nadal

- - - - - aktualizacja - - - - -

Sporo miejsca jest nad ta plyta glowna moglbym zawiesic nad nia koncowke mocy i ewentualnie trafo w pionie tam gdzie fabrycznie radiator jest tam niecale 10cm wysokosci to toroid 150VA moze bym wcisnął chyba ze sa jakies firmy co robia o mniejszej srednicy transformatory o takiej mocy?

Skomentuj

Przy wykorzystaniu trafa które jest w sprzęcie możesz oczekiwać około 70W / 8 ohm . Nie jest to mało ale pytanie czy trafo wytrzyma dłuższe przeciążenia. Z pewnością ma wbudowane zabezpieczenie termiczne .
                          Jak chcesz więcej mocy to nie widzę innej opcji jak zewnętrzna końcówka mocy. Radiator jest dość skromny i przy 70 W będzie za mały .
                          Jeśli jednak chcesz wepchnąć nowe końcówki mocy do środka to pozostaje tylko wykonanie projektu PCB od początku.

Skomentuj

Tak ma zabezpieczenie na 100%, 70W na kanał to aż nadto mi spokojnie wystarczyłoby ok 40w na kanał możliwe że byłbym w stanie zrobić nowe pcb na cnc ale musiałbym znać jakiś gotowy i sprawdzony projekt

Skomentuj

Sęk w tym, że PCB prawdopodobnie będzie trzeba zaprojektować pod kątem tego radiatora i ogólnych gabarytów, no chyba że znajdziesz coś co uda się tam upchać.

W klasie AB można przyjąć, że dla danego zasilania i impedancji wyjściowej moc będzie ta sama, więc nie spodziewaj się, że nagle wzmacniacz będzie mocniejszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                Ech, ze wy sie nigdy nie nauczycie! Moc jest zalezna tylko i wylacznie od napiecia trafa wiec co bys za koncowki nie wsadzil to moc bedzie taka jaka byla!

Uniamp ma na sobie zasilacz wiec nie bedzie latwo go zmiescic.
                                Oczywiście, co najwyżej ugotujesz trafo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kozik20l Zobacz posta
                                  Witam, zakupiłem niedawno Teac NP-H750,
                                  Odkopie temacik.
                                  Masz może serwisówkę do tego amplitunera ?

Skomentuj

Niestety nie posiadam sporo rzeczy jest opisanych na pcb

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                                      Oczywiście, co najwyżej ugotujesz trafo.
                                      A to niby dlaczego? Warunki pracy trafa będą dokładnie takie same niezależnie od zastosowanej końcówki mocy (przy założeniu, że rezystancja głośników nie jest niższa od znamionowej)! Można natomiast upalić samą końcówkę mocy, jeśli okaże się, że jej maksymalne napięcie zasilania jest niższe niż to w amplitunerze.
                                      Last edited by DiscoLED; 06.10.2016, 14:17.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X