Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedwzmak, znowu..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przedwzmak, znowu..

Witam, postanowiłem zrobić przedwzmacniacz ze stronki:

http://skarabo.net/sid-21-prea-mini.htm

Jest to również kit 2886

Moim problemem jest buczenie podczas gdy włączę zasilanie anodowe. Dzieje się tak tylko gdy do wyjścia przedwzm. podłącze końcówkę mocy (lm3875tf) Jak wyłączę anodowe to gra jeszcze chwile na kondensatorach (2x470uF / 200V) i wtedy po prostu gra pięknie.. Gdzie jest problem, jakaś pętla masy? Najdziwniejsze jest to że na słuchawkach od telefonu wszystko gra dobrze.. (może nie przenoszą brumu?)

Sprawdzałem na lampach Pcc88 / ecc88 / ecc82

Zasilanie żarzenia to prostowane napięcie z trafa 12V i obniżone do napięcia żarzenia, za pomocą lm317

Zasilanie anodowe to trafo 68V, po filtrze (2x470uF 200V) mam ok 90V i włącznik anodowego jest na uzwojeniu wtórnym, także trafo pracuje ciągle

Pozdrawiam

Możesz zbudować aktywny filtr napięcia anodowego np. na BUZ90A ew. lub pozyskać dławik ze starego tv lampowego. Widocznie filtracja w zasilaczu anodowym jest niewystarczająca.

Skomentuj

Chłopie na samych kondach pre gra z 2 min spokojnie.. Na schemacie jest 470 a ja mam 2x... Może to być wina rezystora katodowego? Mam na nim przy ecc88 ok 1.4V na ecc82 1.04, na schemacie pisze że trzeba mieć 0.9-1.1V

nawet nie wiem czy to brum sieciowy, trochę wyższy dźwięk, i nie pochodzi od trafa, które chodzi ciągle, gdy zamknę obwód wtórny to słychać, jak wyłączę to dobrze gra na pojemności kondów..
      Last edited by SowaZ; 04.04.2015, 13:31.

Skomentuj

Po odłączeniu zasilania gra pięknie...tak napisałeś. Ostatnio miałem podobnie we wzmacniaczu SE 2x6P1PEW/6N2PEW gdy uwalony miałem mosfet w aktywnym filtrze napięcia anodowego; a wcześniej to samo w 6V6/ECC83 (błędny montaż sekcji zasilacza z filtrem na p7nk80zfp) i PCL86 z BUZ90A. Naprowadzony przez samego konstruktora tego drugiego znalazłem przyczynę (dość prozaiczną) i wzmacniacz gra przyzwoicie. Ja tylko sugeruję co może być przyczyną buczenia ale równie dobrze winne może być złe prowadzenie masy jak i samo prowadzenie ścieżek ne tej płytce uniwersalnej.
        Last edited by Amper6; 04.04.2015, 13:41.

Skomentuj

to co ja moge mieć uwalone? Kondy z atxa? u mnie zasianie anodowe to mostek>2x470 i 100nF przy arku na płytce

Skomentuj

Podrzuć zdjęcia to może coś "rozkminim".

Skomentuj

Nie ma sprawy, nagrałem również buczenie. Najlepiej je słychać jak pota skręciłem w lewo (sygnał do masy)

Buczenie

http://www.speedyshare.com/Z9NsX/wzmak.wav

Trzeba kliknąć "slow download"
              Last edited by SowaZ; 04.04.2015, 19:52.

Skomentuj

Widać super polutowane, nie dziw ze to nie działa jak nalezy. Zupełnie nieprzemyślany montaż.

Skomentuj

To nie ma wyglądać, to ma działać, pierwsza płytka, także kip kalm
                  Last edited by SowaZ; 04.04.2015, 22:19.

Skomentuj

Taki śmietnik nie może działać, z resztą zakładając wątek sam się do tego przyznaleś.

Skomentuj

A masz podłączona masę żarzenia z masą anodową i z obudową potoka?.

Skomentuj

Na 90% masz pętle masy albo gdzieś nie podłączyłeś jej. Kiedyś też tak miałem. No i zrób porządną płytkę bo na takim czymś łatwo przeoczyć szczegóły

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                          To nie ma wyglądać, to ma działać, pierwsza płytka, także kip kalm
                          I działać nie będzie. Dlatego prosiłem o zdjęcia. Nie mogłeś zrobić płytki pod ten układ wprost z podanej strony, razem z powielaczem napięcia anodowego?

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                            Na 90% masz pętle masy albo gdzieś nie podłączyłeś jej. Kiedyś też tak miałem. No i zrób porządną płytkę bo na takim czymś łatwo przeoczyć szczegóły
                            Zamieszczone przez cezar504 Zobacz posta
                            A masz podłączona masę żarzenia z masą anodową i z obudową potoka?.
                            Wszystkie masy z wyjątkiem potka podłączone (żarzenie, anodowe, wy, we). Wykluczam tor audio ze względu brumu podczas gdy zewrę wejście do masy.

Pomyślałem trochę i zastanawiam się nad dwoma rzeczami, pierwszą jest mostek zasilacza anodowego, drugą są jednak te kondensatory w filtrze.. na schemacie jest 470uF ale na powielaczu jest więcej..

We wtorek napisze co i jak, dzisiaj i jutro święto, szkoda pracować na darmo

Wesołych :)
                            Last edited by SowaZ; 05.04.2015, 16:05.

Skomentuj

NAwet gdybys dał w zasialczu 47u nie powinno nic brumic.

Skomentuj

A co powiesz na to gdy mostek jest jednopołówkowy (załóżmy, że tak się uszkodził) i "cycki" przebiegu szarpią go? Kondensatory wtedy tak szybko się nie naładują, a szybciej rozładują..

Skomentuj

Jakiż to potężny prąd pobiera ten układ ze kondensator nie zdazy sie naładowac?

Skomentuj

Dobra, teraz jestem pewny na 100% pętli masy. Gdy do wyjścia przedwzmacniacze bezpośrednio dodałem głośnik nic nie buczało. Namazałem schemat blokowy, raczej standardowy

Wszystkie masy połączone, również masa układu żarzenia

Czy takie buczenie mogły by sprawić długie kable (ok 1.2m dł.) między przedwzmacniaczem a wzmacniaczem?

Sygnałowe kable też mam długie, ale gdy je odepnę jest dalej pętla.

Brak napięcia między masami układów (wzm-pzredwzm) Zresztą też są one połączone kablami o których pisałem wcześniej.

Brak uziemienia.

Sprawdziłem zasilacz wymieniając mostek i kondensatory na inne i po wymianie jeszcze bardziej buczało, już sie zmieszałem :(
                                    Last edited by SowaZ; 07.04.2015, 20:10.

Skomentuj

Nadal obstaję przy tym żebyś jako początkujący zbudował ten "przedwzmacniacz" w/g projektu, a także użył płytki ze strony, którą podałeś. Montaż przestrzenny też trzeba umiejętnie zaprojektować żeby "zagrało"...a tak jak jest u Ciebie, nie obraź się, jest do kitu. Napaćkałeś na prędce i chcesz żeby z kopa ruszyło.

Skomentuj

Nie ma sprawy, kup mi laminat, wytrawiacz, ścieżki sam wydrukuje.. O jeszcze dorzuć trafo, najlepiej 17V. Według mnie nie ma sensu robienia czegoś drożej co i tak przyniesie taki sam efekt. Nie patrz na płytkę i powiedz lepiej, które masy nie powinny być połączone.

Jak całe życie będę robił dokładnie tak jak ktoś zaprojektował, to nie dość, że wydam kupę hajsu to jeszcze niczego się nie nauczę z wyjątkiem lutowania..

Skomentuj

Czaruję...
                                        X