Jak mi życie rodzinne pozwoli na wolne chwile to czemu miałbym Ci nie pomóc :). Wszystkie materiały mam dostępne od ręki choć mieszkam 84km od Ciebie (chyba). Masz do tego obudowę żeby rozplanować z sensem ułożenie płytek, prowadzenie masy, przewodów tak aby każdy z modułów nie wpływał na inny ujemnie i przez to nie zakłócał prawidłowego działania całego urządzenia? Jak nie masz to zmontuj to na przysłowiowej desce i kombinuj.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przedwzmak, znowu..
Collapse
X
-
Zamieszczone przez SowaZ Zobacz postaGdy do wyjścia przedwzmacniacze bezpośrednio dodałem głośnik nic nie buczało
Zamieszczone przez SowaZ Zobacz postato jeszcze niczego się nie nauczę z wyjątkiem lutowania..
Skomentuj
-
Lampa to nie tranzystor... Wyjście możesz nawet na chwilę zewrzeć i tak nic się nie stanie
@down
Jak wiesz że u niego kupowałem, to tam jeszcze pisało że nazbierało się aż 50zł po praktycznie 1-3 złotowych elementach.. Wolałem już kupić uniwersalne..Last edited by SowaZ; 07.04.2015, 21:46.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SowaZ Zobacz postaPlus przesyłkai dojdzie w poniedziałek a przyjeżdżam na weekendy :) Poza internetem nie mam możliwości kupna elementów elektronicznych.
Ale po części masz rację, kiedyś jak potrzebne mi będzie więcej rzeczy to zamówię laminatu i wytrawiacza na resztę życia xD
Skomentuj
-
Bez urazy, bo nie o to chodzi by cię tutaj zjechać.
Ale gdzieś masz błąd spowodowany takim partyzanckim montażem i musisz spokojnie ogarnąć układ by go znaleźć.
Dobrze że z tym skilem do montażu przestrzennego nie zabrałeś się za końcówkę mocy, bo byś chyba podziwiał łuki elektryczne na laminacie.
Akurat tak się składa że układy lampowe, mimo prostych schematów, wymagają bardzo przemyślanego montażu, inaczej robią fochy aż miło.
Ten układ składałem … yy dużo lat temu, 11 chyba, w metalowej obudowie, przestrzennym montażu na „listwach łączówkach”, ruszył bez problemu. Pobór prądu to jakieś 5mA całość, to nie ma prawa brumieć i nie brumi. Masa w gwiazdę, wszystko według schematu i ma działać.
Prawda prawdą, nic ten układ nie daje, poza radością ze składania i tego że lampa w torze.
Dopiero stereofoniczny wzmacniacz na EL34 SE, mi pokazał jak gra lampa, zwłaszcza jak był na granicy przesteru :] Z beovoxami S22 super grał.
Teraz lampy to tylko do gitary, bo tam ich miejsce, jak idą w przesterze.
Skomentuj
-
Akurat końcówkę mocy składałem, może prosta, ale działa
Mówisz że błąd spowodowany montażem? To powiedz dlaczego przedwzmacniacz gra na pojemności kondów dobrze? Nie wiem dlaczego ale prostacka intuicja kieruje mnie ku zasilaniu anodowego.
A i gratuluje 5mA, to chyba świeczką lampę podgrzewałeś? xD
Bezspiny
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SowaZ Zobacz postaA i gratuluje 5mA, to chyba świeczką lampę podgrzewałeś?
Skomentuj
-
SowaZ
Zmień podejście, ludzie tu naprawdę chcą ci pomóc, ale ty wiesz wszystko lepiej i tak naprawdę pomocy nie potrzebujesz.
Tylko po co zakładasz kolejne wątki?
Ja w pokrewnym wątku na słowa (niewielkiej) krytyki mogłem od ciebie przeczytać: "Nie spinaj tak"
Z takim podejściem nie dziw się, że ludzie którzy mogliby ci pomóc nie będą z tobą dyskutować.Last edited by macska; 07.04.2015, 22:28.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez macska Zobacz postaSama grzałka bierze 2W
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SowaZ Zobacz postaSama grzałka bierze 2W
Nie żebym sie czepiał, ale ojciec cie w dzieciństwie bił? Już ktoś zwracał Ci uwagę na twoje posty.
układzie musisz spełnić podstawowe założenia: poprawny montaż, obudowa, prowadzenie przewodów i masy.
Przy moim ostatnim wzmacniaczu nieco się nagłowiłem żeby się pozbyć brumu/przydźwięku z sieci, i wiedziony jako-takim doświadczeniem w prostych
układach lampowych audio znalazłem przyczynę. Wytęż szare komórki i szukaj przyczyny a możliwe, że się sam nauczysz i doprowadzisz
ten układ do miłego finału.
Skomentuj
-
Na poczatek - zanim dotknie lutownicy - powieniem (musi!) opanowac to: http://www.valvewizard.co.uk/Grounding.pdf
http://www.q-audio.com/grounding.pdf
Skomentuj
-
W tym układzie 2,5-3mA idzie na każdą połówkę duotriody, jest to napięcie anodowe.
Żarzenie robiłem na zmiennym, symetryzowanym do masy rezystorami, a do właściwej wartości napięcie regulowałem za pomocą rezystorów.
Trafo na anodowym miało chyba 80V, zrobiłem podwajacz i siadło.
Kilkustopniowe przedwzmacniacze gitarowe są żarzone zmiennym, tam sygnał jest w wzmacniany nie wielokrotnie, by uzyskać odpowiednie efekty brzmieniowe, do granic i poza.
A filtry zasilacza mają bardzo małe pojemności i jakoś nic nie brumi bez powodu.
Tu nie ma filozofii to ma grać i koniec.
Rozmontuj to na kawałki posprawdzaj elementy, rozrysuj sobie na kartce montaż przestrzenny, bazując na zasadach poprawnego wykonania konstrukcji lampowych. Opisów w necie jest masa.
Tym sposobem wiele się nauczysz.
Albo zrób płytkę z projektu i gotowe.
Skomentuj
-
Dobra Panowie, sprawa wygląda tak, już wcześniej wytrawiłem nową płytkę i polutowałem, wszystko żywcem ze stronki, z powielaczem, działało bo niby czemu nie. Wczoraj i dziś kończyłem wersje na płytce uniwersalnej, trochę zmieniłem rozmieszczenie, nie stosowałem już jumperów z drutu emaliowanegoale uwaga.. Dalej to samo, nic się nie zmieniło. Dołożyłem kondensatory, łączna pojemność to 4x470uF czyli 1880uF, wszystkie z atxa na 200V i uwaga!! CISZA. Wszystko ok. Jaki morał z tej bajki wynika? Sam do końca nie wiem, chyba napięcie musi być cholernie dobrze filtrowane, wbrew temu co pisał brencik. Zresztą w projekcie na stronie też jest taka pojemność.
Skomentuj
Skomentuj