Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Radmor 5412

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Radmor 5412

Witam wszystkich. Tak, wiem, jako niedoświadczony elektronik nie powinienem dotykać się do tego sprzętu, lepiej oddać fachowcowi.

Ale za daleko już zabrnąłem, żeby polec na polu chwały.

Problem z Radkiem jest taki - miałem uszkodzone tranzystory końcowe łącznie z płytkami sterującymi (takiego dostałem za przysłowiowe piwo). Wyłożyłem blok wzmacniacza na zewnątrz, bez darlingtonów przekaźnik "cyka" - jest ok.
    Wściekłem się na płytki B6 - sterujące - bo ścieżki odchodziły łącznie z odsysaną cyną. Wobec tego zrobiłem nowe płytki.

Zamontowałem nowe końcówki, złożyłem płytki B6 zgodnie z projektem Petermana i "dupa blada". O ile z lewym kanałem nic się nie dzieje (sądząc po braku dymu, trzasków i iskier), o tyle w prawym kanale notorycznie pali się tranzystor T605 - czyli BD140.
    Składałem wg poleceń na dwa tranzystory BD 140 w płytce B6.
    Po zamianie płytek miejscami dzieje się to samo - wobec tego wina leży w bloku - do tego doszedłem.

Powoli tracę siły.

A chciałbym żeby Radek zagrał, bo kupiłem niedawno winyla ELO w dobrym stanie.
    Proszę was o pomoc.

Tu jest adres strony Petermana: http://multiplex.republika.pl/index5412.html
    Schemat już wrzucam.
    Last edited by dolphin123; 03.06.2015, 12:07.

UWAGI MODERATORA
    PS. To nie dział ogłoszeń.

Skomentuj

Up - Przepraszam. Więcej już nie będę.
      A co do wzmacniacza - znalazłem przyczynę.
      W prawym kanale przez pomyłkę (pośpiech lub co innego) zamieniłem miejscami tranzystory końcowe. Szczęśliwie dla mnie poszły z dymem tylko rezystory R605 ( a nie jak uważałem wcześniej tranzystory T605).
      Tranzystory końcowe wymieniłem na nowe.
      Myślę, że temat można zamknąć.
      Last edited by Stranger20; 03.06.2015, 13:09.

Skomentuj

Czaruję...
      X