Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz ciekawy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wiara w cuda jest mocno zakorzeniona w naszym narodzie, na tym forum także. Odnajdywanie sensacji w prostym wzmacniaczu, o układzie zbliżonym do tańszych produktów unitry z lat osiemdziesiątych, jest dla mnie niezrozumiałe. Mając więcej niż 16 lat, powinno się wiedzieć, że gdyby opublikować schemat jakiegoś fabrycznego wzmacniacza unitry jako propozycję dla amatorów w jakimś czasopiśmie (oczywiście bez wzmianki o źródle), miałby on moc przynajmniej 100% większą niż oryginał. Taki wniosek wynika z porównania fabrycznych konstrukcji z tamtego okresu ze schematami w czasopismach.
    Podobnie jest z tym wzmacniaczem. Zaryzykuje tezę, że ma on nie 424W, a ponad 1500 - tyle że PMPO. Tym, którzy jednak chcą go zbudować, zwracam uwagę na beznadziejny układ stabilizacji prądu spoczynkowego (bez regulacji, dający przypadkowy wynik - albo mały prąd i duże zniekształcenia skrośne, albo duży prąd i niebezpieczeństwo niestabilności, albo coś po środku). Poza tym wzmacniacz jest prawdopodobnie "przekompensowany" częstotliwościowo, co gwarantuje niespotykanie wysoki poziom zniekształceń TIM.
    Powodzenia.

Skomentuj

:) chyba tez go sobie wybije, bo na plytce nie chce dzialac wrrrrr

junan, co ty mnie tak odrazu zjebujesz,czytales temat topica??

szukalem czegos pod napiecie 50V i moc ok 200W4R,akurat nawet mialem te tranzystory.A masz co s lepsiejszego pod te tip-y??

jeszcze mi napisz ze to gorsze od tda i od kazdego napotkanego
      na rynku kitu typu ne 116 <tda 7250 +tip147142>

Słuchjaj junan, nie mialem zamiaru sie tu niczym chwalicpublikowac, topic powstal bo wzmacniacz nie chcial chodzic,wiec pytalem czy ktos go robil.Nie wiem o co ci chodzi,nie rozumiem twich porownan, ale czuje jakies uprzedzenie do mojej osoby.Napisz poprostu ze nie tedy droga,zeby dac spokoj a nie odrazu jakies porownania homeryckie stosujesz,nie wiem w jakim celu.Dla mnie istotnymi sa jedynie dwa ostatnie zadania twojej wypowiedzi,bo cos wnosza <jak dla mnie bynajmniej>,moze ktos lubi jak sie wyrywa z tematyka poza techniczne wskazowki w stonre jakichs wzpomnien z przeszlosci, no chybaze te dzyrdzymoły po to zeby sobie umysł rozgrzac przed prawdziwa wskazowka-ok,ale ja na pierwsza czesc wypowiedzi nie zwracam uwagi !

czy ten układ jest podobnie chybiony??
      prosze o ostra krytyke
      Dzieki

Skomentuj

Spokojnie doman!
        Nie dopatruj się w moim tekście jakichkolwiek złosliwości wobec Ciebie. Fakt, że szukasz, masz watpliwości i pytasz - pokazuje, że nie jesteś bezkrytycznym i naiwnym człowiekiem. Ale przyznasz, że na każdym forum takich ludzi nie brakuje. Otrzeźwienie bywa dla nich czasem przykre i kosztowne, czasem tak, że rezygnują ze zwoich pasji. Moją intencją było zwrócenie ich uwagi na fakt, że nie zawsze słowo drukowane oznacza prawdę. I dotyczy to nie tylko internetu (o czym na ogół prawie wszyscy wiedzą), ale także schematów publikowanych w czasopismach, także w czasach, gdy - zdawać by się mogło - artykuły bywały zredagowane solidniej niz dziś. O ogólnie szanowanym RE przed laty znajdowałem pełne "optymizmu" schematy, których deklarowane moce imponowały, ale w konfrontacji z przeciętnymi rozwiązaniami fabrycznymi, wypadały blado. Dlatego często lepszym pomysłem jest kopiowanie i twórcze rozwijanie fabrycznych układów niż ryzykowanie i korzystanie z niesprawdzonych efektów pazernosci autorów artykułów. Dlatego, podobnie jak Ty, uważam. że forum internetowe jest dobrym środkiem do weryfikacji i ewentualnego odrzucenia lub poprawienia błędnych rozwiązań. Z oczywistych względów najcenniejsze są uwagi tych, którzy dany układ zbudowali. Tyle nudzenia.
        Układ, który prezentujesz w ostatnim poście, jest rozwiazaniem klasycznym aż do bólu. Przeróżne jego mutacje mamy w wielu wzmacniaczach fabrycznych oraz w różnych publikacjach. Brak źródła prądowego w emiterach wejściowego stopnia róznicowego, lokuje układ w klasie rozwiązań najprostszych, ale go nie dyskwalifikuje. Pojemności kompensujące (C3,C5) wydają się być trochę za duże, ale układ kompensacji częstotliwościowej jest lepszy niż w poprzednim rozwiązaniu. Stabilizacja prądu spoczynkowego (D2,D3,D4) jest nadal pozbawiona regulacji - takie rozwiązania stosuje się we wzmacniaczach o małej mocy i niewielkich wymaganiach jakościowych. Lepiej zastosować klasyczny układ z tranzystorem. Nie bardzo rozumiem sens stosowania diod bocznikujących rezystory emiterowe tranzystorów końcowych (D5-D8) - mogą one pogorszyć stabilność temperaturową wzmacniacza.
        Jeśli dobrze odczytuję intencję, wzmacniacz w zaproponowanym układzie będzie pracował na obciążeniu 8 om w warunkach umiarkowanego obciążenia (dom), z moca do ok. 100W. Jeżeli miałby być intensywniej eksploatowany, należy zwiększyć liczbę tranzystorów końcowych. Być może należałoby zastanowić się nad dodaniem zabezpieczenia przed zwarciem.
        Pozdawiam i życze powodzenia
        junan

Skomentuj

Dzieki,wlasnie o to chodzi ,mimo porazek bede probował szukac złotego srodka!
          Pozdrawiam

Skomentuj

400 W na jeden kanał to sporo, kiedyś sprawdzałem moc swojego wzmacniacza fabrycznie ma on 2 x 35W , do 35 W na oscyloskopie nie widać było obcięcia sinusoidy a radiator po jakieiś godzinie ma prawo być cieplejszy od reszty obudowy , potem dałem mu pełną moc wychodziło ok 90 W przy zniekształceniach (chyba 100 po jakimś czasie ok 15 minut zadziałało zabezpieczenie i odłączyło obciązenie.
            Napisałem to po to>>>>> gdybym sprawdzał twój wzmacniacz tą metodą to wyglądało by to tak 400 W oddawne do obciążenia ciągle ma sie tylko lekko ocieplić radiator a potem daje 1000-1200W na kanał wzmacniacz ma charczeć i ma prawo być ciepły ale nie ma prawa sie uszkodzić ........zdajesz sobie sprawe że 1000W pobiera żelazko albo 10 żarówek 100W >>>....te tranzystory na końcówce jakiekolwiek by były rozprysły by sie w ułamku sekundy, nie będe wspominał o zasilaczu do tego wzm ani o zniekształceniach ale wiedz napewno że para tranzystorów czy dwie nie wystarczą do takiej mocy (cały czas mam na myśli moc sinusoidalną )

Skomentuj

stary mio chodzi o ok 200W RMS przy znosnych thd,z napiecia +-50V,na dwoch przeciwsobnych parach,w tym przypadku darlingtonach .
              Ja jeszcze nigdy nienapisałem ze te cudo z pierwszego posta ma 400W/4R.Nie o ten problem tu chodzi.
              Jesli bede chciał 400W bez mostka na 4Omach to zrobie zasilacz +-70V i układ z nowego elektronika na mosfetach,ale nie o to mi chodzi.Zasilacz mam +-50 i do niego chce dopasowac jakiś układ wzmacniacza o mocy adekwatnej mniejwiecej do napiecia zasilającego,czyli do 200W maxxx.

[ Dodano: 2005-02-19, 10:38 ]
              Dodatkowo w ramach testów chce zbudowac taki układ ,mam akurat te tranzystory
              to-3,chcoc wiem ze moznaby je zastapic mocniejszymi odpowiednikam<te maja po 6A> , mocniejszych błoby mniej a to same plusy.
              Narazie jednak mam mało czasu na rozwój wiedzy tym temacie.Generalnie potrzebuje jakiekś koncowki pseudoimprezowej o mocy ok150-200W tak zebym mogł przy okazji cichszego grasnia w domu z jakoscia Hi-Fi.
              Chciałbym abyscie mi wskazali ktory z tych układów jest waszym zdaniem lepszy,darlingtony TIP,czy zwykłe pary BDY ,chodzi mi o przedstawione w topicu projekty.
              Załączone pliki

Skomentuj

LOTHAR, radiator wzmacniacza 400W, tak samo jak wzmacniacza 40 W (mowa o tranzystorowych) może mieć ponad 100 st.C i to jest normalne - chyba że radiator jest na zewnątrz obudowy, wtedy powinien być chłodniejszy, żeby ludzie się nie parzyli, ale to już inna bajka. Wzmacniacz mierzony "Twoją metodą"(podłączyłeś obciążenie o impedancji mniejszej niż minimalna???) ma prawo wybuchnąć.

Skomentuj

Może coś takiego, zrobiłem działa pięknie.

Skomentuj

junan, hcesz powiedzieć że teras nie morzna zrobić dobrego wzmacniacza ani znaleś dobrgo projektu morze pokarzesz coś wartego zahodu

Skomentuj

Schemat, który dał doman na bdy25 pochodzi z radioelektroniki i jest wzmacniaczem z lat 80 czyli tych w których brakowało części .... Schemat, który wkleił coolombo jest wzmacniaczem janka z elektrody, jest do niego płytka z opóżnianym dołanczaniem głośników i jest napewno dobry.

Skomentuj

Wieszpeikman, akurat walaja mi sie gdzies po szufladzie te bdy25v wiec chyba sprobuje,do tego jeszcze taki schemacik zrobie do mniejszych kolumienek ,tranzystory z kolei pozostały mi po kicie ne116 NORDA
                        http://www.elektronika.sirius.pl/ind...l=audio&id=063
                        a kiedys sprobuje go przerobic na zasilanie +-50V dodam jeszcze jedna pare i moze moc sie podwoi...

[ Dodano: 2005-02-20, 22:42 ]
                        to mam w zwiazku z tym ostatnim <z linka> schematem pytanie:
                        o ile P2 reguluje mi prąd spoczynkowy,to P1 jest od prądowego?

Skomentuj

-> peikman

Dodam jeszcze że ten wzmacniacz janka spisuje się rewelacyjnie zasilam nim subwoofer, wcześniej miałem STK4050 niby moc ta sama(ten sam zasilacz +-51V) ale jeżeli chodzi o kontrolę nad głośnikiem i potęge basu to STK wymięka. Zbieram kasę na pożądny zasilacz, docelowo dam mu +-75V i zobaczymy powinno być jakieś 350-400W RMS teraz jest jakieś 200W i wszyscy w bloku mają mnie dosyć

Skomentuj

Zamieszczone przez rft
                            junan, hcesz powiedzieć że teras nie morzna zrobić dobrego wzmacniacza ani znaleś dobrgo projektu morze pokarzesz coś wartego zahodu
                            Wręcz przeciwnie - teraz jest łatwiej cokolwiek znaleźć, ale trzeba być zawsze ostrożnym i krytycznym aby nie popełnić głupstwa. Zawsze lepiej sprawdzić o jeden raz za dużo niż o jeden za mało...

Skomentuj

coolombo, morzesz podać linki do shematów a i jakie tranzystory zastosowałeś i gdzie kupiłeś poprostu wyjaśnij mi cos o nim twoje spostrzeżenia
                              pozdro:]

ps. hodzi mi o jakieś niepodrobione jakie wybrać tranzystory mocy

Skomentuj

Tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...=960896#960896 w ostatnim poscie jest plytka,schemat i opóźniacz. Tu coś na temat uruchamiania http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...029912#1029912
                                http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic47778-120.html

a jakby coś to pytaj na PW janek11389 , on napewno ci podpowie co i jak.

Tranzystory kupiłem w cybor-techu ,ale nie wszystkie musisz się rozejrzeć po sklepach elektronicznych.

Skomentuj

dobra dzięki pozdro:]

[ Dodano: 2005-02-22, 21:59 ]
                                  coolombo, podobno jest wiele płytek no i błedy jakie no i ktura płytka

[ Dodano: 2005-02-23, 17:37 ]
                                  wszystko ładnie pięknie tylko miernik poszedł mi do piachu
                                  pozdro

Skomentuj

Błąd był w opuźniaczu, dioda od przekaźnika była odwrotnie, dobrze jest na schemacie.Więcej błędów się nie doszukałem. Ja też położyłem miernik, przy regulacji prądu spoczynkowego, bezpiecznik w mierniku miałem zawatowany

Skomentuj

coolombo, czy mógłbyś wrzucić mi na skrzynkę schemat i wzory płytek tego wzmaka od janek11389?
                                      Pisałem do Janka na PW, ale nie odpowiada... Sam ściągnąć nie mogę, bo mam za mało punktów.
                                      Jakby Ci nie sprawiło kłopotu, to będę wielce zobowiązany:-)

Mój e-mail: nyquist@os.pl
                                      Z góry dziękować:-)

[ Dodano: 2006-05-22, 14:48 ]
                                      coolombo, czy mógłbyś wrzucić mi na skrzynkę schemat i wzory płytek tego wzmaka od janek11389?
                                      Pisałem do Janka na PW, ale nie odpowiada... Sam ściągnąć nie mogę, bo mam za mało punktów.
                                      Jakby Ci nie sprawiło kłopotu, to będę wielce zobowiązany:-)

Mój e-mail: nyquist@os.pl

Skomentuj

Czaruję...
                                      X