Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz impulsowy audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz impulsowy audio

Witam , mam pytanie czy można kupić w necie zasilacz impulsowy przeznaczony do układów audio dający napięcie symetryczne 30-35 V o mocy 200-250W ?
    Czy jedyna dostępna opcja to złożenie sobie takiego ?

Ebay, lub podobne, szukaj hasła "smps"

Skomentuj

Mam jeden na sprzedaż, tylko moc do 800W i napiecia wyższe, ale moge je zmienić. Ogólnie to jak chcesz 250W z SPMS z ebaya to zaopatrz się lepiej w takiego 800W

Skomentuj

Witam ponownie, znalazłem co prawda to o co chodziło na ebay tj. SMPS300RE +-36V (dual voltage) 300W, 230V Power Supply, Connexelectronic , ale cena 65 euro + koszty wysyłki, stawiają na to że jednak lepiej taki wykonać. Czy możecie mi polecić jakiś sprawdzony projekt ?

Skomentuj

Masz jakies pojęcie o elektronice ?

Skomentuj

Tak mam pojęcie, jedynym problemem będzie dobór kraksu ferrytowego i jego nawinięcie drutem - w tym jestem zielony, chyba że pomożecie ?

Skomentuj

Jak nawinięcie drutem to dla cb problem, to wybacz ale dobrze to nie wróży. Nawijanie trafa to chyba najprostsze co może być w przetworkach.

Microsim pisał, że wykonanie smps 1kW kosztuje około 60$, ale cena niestety nie spada liniowo

Na pocieszenie dodam, ze rdzeń możesz wziąć z zasialacza ATX o mocy >300W

Skomentuj

Swojego czasu przymierzałem się do wykonania zasilacza audio 250W z elektrody, jednak nie mam nie potrzebnego zasilacza i nie zamierzam się bawić w gotowanie rdzeni, ponieważ są one tanie, poza tym i tak muszę kupić części których nie mam. SowaZ powiem ci tyle że jakbym miał takie podejście do tematu (że rezygnuję bo czegoś nie wiem) to bym nie umiał nawet lutować co dopiero uruchamiać i składać układów. Ogólnie chodzi aby ktoś zaproponował mi układ w którym mi wytłumaczy co i jak mam zrobić krok po kroku z nawijaniem przetwornicy bo jaki jest sens robić coś co niebędzie dobrze zronione a potem zastanawiać się czemu nie działa i spowrotem rozbierać wszytko ? W AVT jest projekt "Ekologiczny zasilacz impulsowy dużej mocy" chętnie bym go też wykonał, ale co z tego skoro nie wiem nić o nawijaniu przetwornicy. Ja nie mam nic przeciwko temu aby powstał poradnik filmujący i objaśniający cały taki proces.

Skomentuj

Zamieszczone przez luzik1980 Zobacz posta
                  nie zamierzam się bawić w gotowanie rdzeni
                  A kto zamierza się bawić? Rdzenie z atxa się doskonale nadają.

SowaZ powiem ci tyle że jakbym miał takie podejście do tematu (że rezygnuję bo czegoś nie wiem) to bym nie umiał nawet lutować co dopiero uruchamiać i składać układów
                  co z tego skoro nie wiem nić o nawijaniu przetwornicy
                  Jakbyś tak powiedział mojej sorce od układów elektronicznych, to byś raz dwa wiedział, po prostu nie chce Ci się wiedzieć
                  A nawija to się trafo a nie przetwornicę, poćwicz na czymkolwiek, możesz na początek jakimś cieńszym sznurkiem

Do poradnika to może jeszcze frytki podać?

Skomentuj

Dziękuję za bardzo miłe słowa, proszę o zamknięcie tematu, pożytek z ciebie kolego jak z cycków u wieprza.

Skomentuj

Przeczytales caly wątek na elce o tym" audio 250w " ? Z tego co kojarze to co 3 post dotyczyl tego czy ten rdzen sie nada a co kolejny jak nawinac. Na 100% tam to jest,
                      Jesli sie nie myle to najpierw uzwojenie pierwotne, a na zewnatrz wtórne, obydwa w jednym kierunku.

Skomentuj

Nie prościej byłoby kupić gotowe trafo?
                        TI-ETD39-0709

Skomentuj

Zasotosowanie medyczne:
                          http://www.tme.eu/en/Document/759ed1...P-200-SPEC.PDF
                          Pozostałe:
                          http://www.tme.eu/en/Document/655223...RSP-200-EN.pdf
                          http://www.tme.eu/en/Document/d8986d...G-200-SPEC.PDF
                          http://www.tme.eu/en/Document/cd69bc...P-200-SPEC.PDF
                          Przyjżyj sie, które ma jakie zabepieczenia, tętnienia, efektywność, jak zostało zaprojekotowane wyjsicie, licz sie z inrush current itp i wybierz.

Skomentuj

No ale to nie jest symetryczne..

Skomentuj

Ok zacznijmy od początku , wykonam jednak ten zasilacz z traf atx-owych, kumpel przesłał mi zdjęcia co mi może dać , jest poniżej, pytanie z zdjęć nada się na transformator główny, sterujący i przekładnik prądowy ?

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                                No ale to nie jest symetryczne..
                                No to tzreba 2 sztuk.

Skomentuj

Kontynułuj brencik

Skomentuj

Potrzeba dwoch napiec = potrzeba dwoch zasilaczy. Co to jest nie zrozumiałe?

Skomentuj

Kiedyś też tak myślałem, ze będzie ok. W jakims temacie ktoś chciał łączyć dwa zasilacze z lapka to Irek pisał że nie da rady chyba chodzi o to że na masie masz potencjał i nie możesz łączyć z innymi urządzeniami, nie pamietam dokładnie.

Skomentuj

W tych z laptopa masa połączona jest z PE, stąd może być problem.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X