Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tani DAC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bumpalump - Ty masz swoje zdanie a ja swoje. Ja wolę mieć gęste pliki i takie posiadam w swojej kolekcji. I chcę mieć możliwość ich odtworzenia :) Proste to i logiczne :)
    Dobry DAC nie robi downsamplingu :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Z ciekawosci zapytam jaki % Twoich calych zbiorów stanowia geste pliki
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

OK 15% i ta liczba stale rośnie bo w końcu można takie pliki kupować :)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To może zamiast kupować czegoś za 200/300zł I tak słabej jakości kupić w ciemno chinola? Myślę, że nie może być gorszy niż markowe w tej cenie. Mogę później komuś do testów wysłać i zobaczymy co to potrafi.
          http://m.ebay.pl/itm/DAC-Assembled-A...102?nav=SEARCH

Skomentuj

lepiej wziąć 4490 bo ma mniejsze zniekształcenia i w dodatku jest tańszy. http://www.ebay.com/itm/Assembled-AK...item20fab68617

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
              48kHz max, ale co z tego skoro nie ma roznicy, geste pliki to kolejny audiofilski mit, wiekszosc osob nie jest w stanie odroznic mp3 320 od flaca 960 to jak chcecie uslyszec geste formaty

nie chce mi sie kolejny raz tego walkowac, jesli was ciekawi moje zdanie i zdanie innych na ten temat to na audiostereo jest kilka watkow do poczytania

btw pomyslcie przez chwile ile jest wydanych plyt 96/24 w gatunkach muzycznych ktorych sluchacie

- - - - - aktualizacja - - - - -

I jeszcze jedno, spora czesc dacow i tak robi downsampling
              Na Audiostereo jest masę hejterów którzy na siłę przemawiają do ludu o tym że nic nie gra. Wzmaki grają tak samo flaki grają gorzej albo kable to audiofilska papka... Jak ktoś słucha takiego rodzaju muzyki jak Ty czyli elektroniczną to prawdopodobnie tych różnic nie ma. Jednak jest sporo innej muzyki i dobre mastery gdzie ludzie posiadający odpowiedni sprzęt słyszą. Ja jestem za tym żeby na siłę nikogo nie przekonywać do swoich racji bo nawet one ulegają zmianie. Każdy ma swoje uszy i może zweryfikować jak ma czas i chęci. Jak komuś zależy na gęstych plikach to czemu mu tego zabronić?? Ja osobiście też mam kilka plików 24 bit i chętnie je uruchamiam i pod nie dobierałem przetwornik.
              <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

posiada wejscie optyczne i coaxialne, masz tutaj porzadne kostki stosowane rowniez w najwyzszych modelach CDP sony ES, porzadne zasilanie ktorego nie powstydzilby sie niejeden wzmacniacz
                Jakie te kostki?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                  lepiej wziąć 4490 bo ma mniejsze zniekształcenia i w dodatku jest tańszy.
                  Dzięki za radę.
                  Mógłbym go dodać do obudowy wzmacniacza, powinno być tam wystarczająco miejsca. Te słabej jakości złącza mogę wylutować I kablem ekranowanym połączyć sygnał daca z tripathem a lepszej jakości złącza I zasilanie zamontować na tyle wzmacniacza. Będzie to dobrym rozwiązaniem?

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    Jakie te kostki?
                    CXD2561M Sony

Skomentuj

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
                      Na Audiostereo jest masę hejterów którzy na siłę przemawiają do ludu o tym że nic nie gra. Wzmaki grają tak samo flaki grają gorzej albo kable to audiofilska papka... Jak ktoś słucha takiego rodzaju muzyki jak Ty czyli elektroniczną to prawdopodobnie tych różnic nie ma. Jednak jest sporo innej muzyki i dobre mastery gdzie ludzie posiadający odpowiedni sprzęt słyszą. Ja jestem za tym żeby na siłę nikogo nie przekonywać do swoich racji bo nawet one ulegają zmianie. Każdy ma swoje uszy i może zweryfikować jak ma czas i chęci. Jak komuś zależy na gęstych plikach to czemu mu tego zabronić?? Ja osobiście też mam kilka plików 24 bit i chętnie je uruchamiam i pod nie dobierałem przetwornik.
                      Jak pod kilka plikow dobierales daca to gratuluje, a muzyka elektroniczna jest jak kazda inna, jest tak samo wymagajaca w kwestii sprzetu jak kazda inna tylko pod innymi wzgledami

Skomentuj

Chińskie DACi na której z poniższych kości powinny oferować lepszą jakość?
                        1. AK4490
                        2. AD1955

Skomentuj

Trzeba by kupic oba i sprawdzic, a przy okazji miec na uwadze, ze jednak aplikacja i zasilanie sa wazniejsze od samych kostek.

Skomentuj

geste pliki to kolejny audiofilski mit, wiekszosc osob nie jest w stanie odroznic mp3 320 od flaca 960 to jak chcecie uslyszec geste formaty
                            Ktoś kto nie słyszy różnicy pomiędzy takimi plikami jest głuchy, lub mało doświadczony (mało osłuchany), lub ma po prostu za słaby sprzęt (ale taką różnicę powinno być słychać nawet na Alpierdach).

Jak pod kilka plikow dobierales daca to gratuluje
                            Sprzęt dobiera się przy pomocy swoich ulubionych utworów muzycznych.
                            Napisz kto robi inaczej.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Sprzęt dobiera się przy pomocy swoich ulubionych utworów muzycznych.
                              Napisz kto robi inaczej.
                              Zle mnie zrozumiales, chodzilo o to, ze jesli geste pliki stanowia 2% calej kolekcji i ktos specjalnie tylko pod te kilka plikow dobiera daca to ejst to dla mnie dziwne

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Ktoś kto nie słyszy różnicy pomiędzy takimi plikami jest głuchy, lub mało doświadczony (mało osłuchany), lub ma po prostu za słaby sprzęt (ale taką różnicę powinno być słychać nawet na Alpierdach).
                              Ja osobiscie slysze, ale spore grono osob ze sprzetem za kilkadziesiat tysiecy nie slyszalo

Skomentuj

z tego co pamiętam to lipa była z tymi starymi 1-bitowacami sony :)

Skomentuj

Teraz pojawił się w mojej głowie nowy problem pewnie z braku wystarczającej wiedzy :flapper:
                                  Sprawa wygląda tak: w jednej obudowie montuje końcówkę mocy + dac na ak 4490 i łącze ich sygnał więc na obudowie z tyłu zostaje wejście optyczne i koaxial z daca. Zależy mi jednak żeby było wejście też na zwykle RCA. W Dacu jest wyjście RCA które zostanie wylutowane I sygnał pójdzie do wzmaka. Najprościej widzę rozwiązać to tak żeby do sygnału do wzmacniacza podpiąć jeszcze zwykle RCA umieszczone na tablicy. Tylko pytanie czy to da radę bez selektora wejść (czyli jednoczesnie będą do końcówki podpięte dwa źródła dźwięku i musiałbym uważać żeby nie puszczać sygnału z obu źródeł) bez dodatków żeby przypadkiem nie spalić końcówki? Jest mi to potrzebne żeby móc podpiąć np telefon do sprzętu jak przyjdą goście i "beda chcieli puścić coś z telefonu". Mam nadzieję, że wyjaśniłem to w miarę zrozumiale. Druga sprawa to czy da się kupić gniazdo coaxial? Nigdzie nie umiem bo znaleźć a te z Daca widać że jest tandetne.
                                  Last edited by Mzamar; 08.09.2015, 17:29.

Skomentuj

Zle mnie zrozumiales
                                    No nie do końca ja, ponieważ to Ty pierwszy źle zinterpretowałeś wpis Gokara.
                                    Gokar jak każdy inny maniak sprzętu (specjalnie nie piszę tu "audiofil" :) ), jeśli posiada gęste pliki to jest to jego ulubiona muzyka.
                                    Nikt nie będzie ściągał czy kupował obojętnie czego tylko po to, aby mieć gęste pliki, ponieważ one zbyt dużo "ważą".
                                    Teraz, jesli idziemy np. do salonu aby kupić jakiś nowy sprzęt, np. wzmacniacz, to dlaczego nie mamy włączać tego gęstego pliku skoro jest to nasza ulubiona muzyka?

Naprawdę nie rozumiem dlaczego uważasz że to jest dziwne.

Skomentuj

Mogę potwierdzić że róznicę miedzy Flac-ami a mp3-kami słychać.
                                      Nawet na podstawowym sprzęcie. Wystarczą dobre słuchawki za 100zł lub więcej by usłyszeć różnice.

Skomentuj

A ja nie mogę tego potwierdzić. Kiedyś na AS ktoś nagrał płytkę audio gdzie to samo nagranie było poddane kompresji mp3, ogg, flac, i jeszcze parę innych formatów a potem z powrotem do wav. Oczywiście dodano też nagranie bez żadnych modyfikacji. I cóż, panowie z super hiper sprzętem, którzy na co dzień słyszą kable nie potrafili wskazać prawidłowo nagrania, które nie było przetwarzane. Ba, nawet nie potrafili wskazać, które w tym zestawieniu to formaty stratne mp3 lub ogg. Można sobie opowiadać co się słyszy a co nie, ale ślepy test zawsze weryfikuje wszystko...
                                        Last edited by DiscoLED; 09.09.2015, 09:14.

Skomentuj

Zle mnie zrozumiales, chodzilo o to, ze jesli geste pliki stanowia 2% calej kolekcji i ktos specjalnie tylko pod te kilka plikow dobiera daca to ejst to dla mnie dziwne
                                          Dla mnie nie, bo większość popularnych kości jest co najmniej w 192kHz/24, jak robiłem swój DAC, to specjalnie miałem szukać gorszych kości?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X