Zamieszczone przez ampli
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tani DAC
Collapse
X
-
Shizo
Jeśli mogę swoje skromne zdanie na temat DAC-ów wbudowanych (wprawdzie w nieaudiofilskich urządzeniach) za jakie uważa się amplitunery KD.
Mam stary amplituner Sony STR-DB940QS przez który z komputera pliki Mp3 brzmią b.dobrze ale FLAC LR czy WAV wyraźnie lepiej - pomimo że sam robiłem Mp3 z najlepszymi parametrami.
Z kolei w nowym nabytku amplitunerze Yamaha RX-A740 te same MP3 brzmią równie dobrze ale FLAC czy WAV brzmią już słabo identycznie jak Mp3. To dziwne bo Yamaha ma dużo nowsze przetworniki a sam amplituner to podobna półka cenowa co Sony w swoim czasie.
Ciekawie wygląda też w Yamasze działanie funkcji Compressed Music Enhancer które przy Mp3 dobrze nagranych nic nie zmienia a przy słabiej poprawia co nie co.
15-lat starszy DAC w Sony wartym 400z lepiej daje radę z muzyką w Wav czy FLAC niż nowa Yamaha za 3tys z przetwornikami 192kHz/24-bit
Konkluzja jakby oczywista wszystkiego trzeba słuchać w swojej konfiguracji i dopasowac pod swój słuch i gust.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shizo Zobacz postaCiekawie wygląda też w Yamasze działanie funkcji Compressed Music Enhancer które przy Mp3 dobrze nagranych nic nie zmienia a przy słabiej poprawia co nie co.
15-lat starszy DAC w Sony wartym 400z lepiej daje radę z muzyką w Wav czy FLAC niż nowa Yamaha za 3tys z przetwornikami 192kHz/24-bit
Konkluzja jakby oczywista wszystkiego trzeba słuchać w swojej konfiguracji i dopasowac pod swój słuch i gust.Last edited by Adam_85; 11.09.2015, 14:36.
Skomentuj
-
Wydaje mi się, że trochę za bardzo dyskusja brnie w zajebistość daca. Oczywiście, różnice pomiędyz poszczególnymi aplikacjami są znaczne, niemniej to urządzenie nie jest źródłem dźwięku. Nie można zapominać o istocie kolumn. Po co pakować xxx złotych w dac, skoro na słabych przetwornikach to i tak nie zagra? Z kupy bata się nie ukręci. Wolałbym lepsze kolumny lub dołożyć do budźetu na kolumny niż brnąć w lepsze dacemarcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaI tak i nie. W pewnym momencie należy zmienić DACa a nie kolumny..
Wszystko w granicy zdrowego rozsądku.marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
Niedlugo bede mial okazje posluchac rowniez stxow na tym dacu. Moim zdaniem sceptycyzm lepiej schowac do kieszeni, trzeba po prostu posluchac dobrego daca r2r i wtedy wypowiedzi nie beda nikogo wprowadzac w blad. Sluchalem tego ak4490 z stxami i trzeba przyznac ze efekt byl spoko. 2000zl to nie taki majatek i to z obudowa za 500zl. Moje ushery nie graly dopoki im nie zafundowalem dobrego daca, marnowaly sie strasznie. Opisuje moje doswiadczenia, nikt nie musi sie z nimi zgadzac, ale u mnie fakty wygladaja tak a nie inaczej. Nie twierdze ze jest to nie wiadomo co, twierdze tylko ze do mojego systemu dac pcm1702 wniosl bardzo duzo:-) po drodze okazywalo sie jak wiele czynnikow ma wplyw na ostateczny efekt.. co ja mam pisac, bawic sie i samemu oceniac.. nasz system jest wart tyle ile jego najslabsze ogniwo, ktore moze ciagnac caly system w dol. Ja u sb dosc dlugo weryfikowalem wplyw roznych rzeczy, nawet bardzo dlugo. Nie pisze tego co mi sie wydaje, a pisze o tym co sam sprawdzilem..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaOczywiście że masz rację, jednakże osoba zielona mająca kolumny na tesli czy stx pomyśli, że gdy tylko wymieni daca to jej kolumny zagraja jak zestaw za pare tysi
Wszystko w granicy zdrowego rozsądku.
Skomentuj
Skomentuj