Potrzebuje potencjometry, dwa 2x100k liniowe (barwa tonu) i 2x100k (balans) wszystkie 7-pin. Wartości trochę strzelam, jest możliwość że barwa to 2x30k (C303) i 2x10k (C103) a balans to (Z104). Nie linczujcie za ortografy .:biggrin:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Potencjometry 7-pin
Collapse
X
-
Witam potki do DENONA, trochę dałem dup... , bo wylutowałem, wyczyściłem, złożyłem, wlutowałem i lipa (nie po mierzyłem), jest 7-pin roztaw 14mm http://www.cyfronika.com.pl/alps_mini.htm jak ostatnia pozycja. Spróbuje do nich zadzwonić.Last edited by piotr f.; 21.10.2015, 21:14.
Skomentuj
-
Takie podobne alpsy kupiłem w hfo.pl ale na 6 pinów. Nie wiem jaki jest układ w tych twoich, ale może podejdzie?
O, takie: http://allegro.pl/1szt-2x10k-potencj...724365591.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaJak sam napsułem kilka potencjometrów, to przestałem je rozkładać do czyszczenia, niemal te same potencjometry chyba już kilka lat temu w Technicsie tylko psiknąłem i śmigały długo.
w zyciu rozebralem spokojnie kilka stów różnych potencjometrow, nigdy zadnego nie zepsulem, jako ciekawostke dodam ze mialem zaledwie kilka przypadkow gdzie potencjometr nie nadawal sie do regeneracji, w pozostalych po regeneracji smigaja jak nowe do dzis
psikanie kontaktem pr to rozwiazanie chwilowe, nawet jesli nie slychac wyraznego szumu to sprawdzcie sobie wzmocnienie na oscyloskopie czy jakims dobrym multimetrze TRMS, tylko rozebranie i dokladne wyczyszczenie, zakonserwowanie przywraca zycie potencjometrowiSansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Postarać to się trzeba, żeby poprawnie zdemontować i złożyć np suwak Alpsa 60mm tak by jeszcze dało się go używać, a skoro samo psiknięcie zazwyczaj działa (jeśli nie jest starta ścieżka), to po co ryzykować?
Nie jest filozofią zdjąć dekielek ze starego Telpoda czy podobnego Alpsa, ale przy nowocześniejszych wynalazkach i suwakach już nie ma tak wesoło, a jak nic nie słychać od długiego czasu po takiej regeneracji, to nie mam zamiaru rozkładać i tym samym narażać się na poszukiwania nietypowych potencjometrów, no ale co kto lubi, mi działa, widocznie miałem potencjometry w dobrym stanie i to im wystarczyło.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaTo zrób jakis manual czy co, dla potomnych, będę wdzięczny. Bo mi się nie udało jeszcze żadnego rozebrać tak żeby przywrócić do stanu oryginalnego. Zawsze mi się coś pognie :(
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaPostarać to się trzeba, żeby poprawnie zdemontować i złożyć np suwak Alpsa 60mm
Te suwaczki od selektorów sa faktycznie ciezsze w rozbieraniu, trzeba uwazac by przy rozkladaniu nie zmienic polozenia blaszek
podobnie z izostatami alpsa, tam jest jeszcze trudniej ze wzgledu na sprezynke ;p najtrudniej jest poprawnie rozebrac, ale gdy juz to poprawnie wykonamy to zlozenie nie bedzie problememSansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Nie na temat...Takich przełączników nawet nie dotykam, chodziło mi o http://www.tme.eu/pl/details/rs6011d...suwakowe/alps/ .
Przy suwakach niełatwo jest tak zregenerować, żeby potem jeszcze dobrze "chodził", bo albo jest za ciężko, albo ma nierówny opór ślizgania na całej ścieżce.
Skomentuj
Skomentuj