Zamieszczone przez .3lite
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
DC Blocker
Collapse
X
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNo jakbyś miał własne linie od elektrowni, to pewnie dałoby się zapobiec :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaŻeby obskoczyć bezpiecznik powiedzmy nie mniej niż 16A*230V i jeszcze razy 3 fazy, to spore trafo wychodzi. DC blocker jakoś taniej mi się widzi :)
Można by pewnie takie coś zamontować na linii prowadzącej do Audio, na całe mieszkanie to faktycznie trzeba by trafo wielkości 1m3 i do tego pewnie by brumiało jak powalone ;-)Last edited by gi; 09.12.2015, 13:47.
Skomentuj
-
Ale ja myślałem o takim ze średniego napięcia na 230V :)
Można taki sobie na własny koszt postawić, elektrownia podłączy :)
Ktoś mi ostatnio mówił, że miał do sprzedania używany za chyba 20kPLN :)
A to może być taniej niż niektóre audiofilskie wynalazkiLast edited by Arturos; 09.12.2015, 17:01.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Arturos Zobacz postaKtoś mi ostatnio mówił, że miał do sprzedania używany za chyba 20kPLN :)
Takie trafo 230/230 jeszcze było by do przełknięcia, chociaż bał bym się że będzie brumiło na całe mieszkanie ;-)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaA macie jakiś patent na pomiar takiej składowej stałej ? Irek pisał, że nie każdy multimetr zniesie pomiar napięcia stałego na poziomie miliwoltów na tle napięcia sieciowego.
Teoretycznie do DC blokera najlepsze beda kondensatory do plytk glownych kompouterow. Maja duza pojemnosc, ekstremalnie niskie ESR i duze prady, male napiecie pracy sa dosc male i latwo dostepne. Nie dokonca jestem przekonany czy jako zabezpieczenie potrzebne sa dwie szeregowo i dwie antyrownolegle polaczone diody. Powinno wystraczyc polaczenie po jednej diodzie czyli razem dwoch. Dzie wziely sie z tego ze latwo zaadoptowac do tego celu gotowy mostek prostowniczy. Przy jednej diodzie czyli max 1V na kondzie teoretycznie nie jest konieczne bydowanie elektrolita bipolarnego jako zlozenie dwoch kondensatorow. W odwroconej polaryzacji do 1V zwykly elektrolit pracuje calkiem normalnie. Wiec na szybki test wystarcza dwie diody i jeden elektrolit.
Skomentuj
-
Kilka lat temu zbudowałem taki układ:
http://sound.westhost.com/articles/xfmr-dc.htm
Sprawdza się znakomicie. Gdy go nie używam, to w pewnych porach dnia, szczególnie wieczorem (20-23), daje się słyszeć brzęczenie trafa. Po wpięciu w dc-blocker wszystkie odgłosy z trafa ustają. Warto spróbować - polecam.Last edited by mirfak; 09.12.2015, 22:51.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mirfak Zobacz postaKilka lat temu zbudowałem taki układ:
http://sound.westhost.com/articles/xfmr-dc.htm
Skomentuj
-
Witam wszystkich,
mam pytanie, czy ten mostek do DC blockera to może być jaki bądź?Last edited by zbyszek1982; 30.12.2015, 13:14.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zbyszek1982 Zobacz postamam pytanie, czy ten mostek do DC blockera to może być jaki bądź?
Skomentuj
-
Mostek jest nie tylko zabezpieczeniem w DC blokerze, jak obciazenie bedzie na tyle duze ze braknie reaktancji elektrolitow w blokerze to mostek bedzie klampowal napiecie pomiedzy nimi i prad bedzie plynal przez reaktancje elektrolitow oraz mostek. Przy rozruchu wiekszosc pradu bedzie lecialo mostkiem takze lepiej jak on bedzie raczej solidny.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Ja mieszkam w starym bloku 25 rodzin, centrum miasta, wokol rozne fabryki, do niedawna byla tu jeszcze stara instalacja elektryczna i nigdy w zyciu nic mi nie brumilo.
Ciekawe jest jeszcze to ze najczesciej z brumem maja problemy posiadacze nowych klocków badz nowych traf.
Skladaowa stala moze miec wplyw ale nie jesli wynosi ona kilkadziesiat do kilkuset mV na tle pelnego napiecia zasilania sieci, wine za to moim zdaniem ponosza po prostu kiepskie transformatory, bo jak inaczej wytlumaczyc zjawisko w ktorym Hegel H160 (notabene wzmacniacz za ponad 10.000zl) brumi jak stara spawarka, a za minute podlaczony Sony TA-F670ES do tego samego gniazdka i milczy jak grob?Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postajak inaczej wytlumaczyc zjawisko w ktorym Hegel H160 (notabene wzmacniacz za ponad 10.000zl) brumi jak stara spawarka
Spróbuj podłączyć do sieci obydwa równocześnie
Jest jeszcze trzecia możliwość - Hegel brumi ze wstydu gdyż jest świadom swojej brzydoty :):
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaMostek jest nie tylko zabezpieczeniem w DC blokerze, jak obciazenie bedzie na tyle duze ze braknie reaktancji elektrolitow w blokerze to mostek bedzie klampowal napiecie pomiedzy nimi i prad bedzie plynal przez reaktancje elektrolitow oraz mostek.
Z drugiej strony jak wzmacniacz pobiera duzy prad to znaczy ze glosno gra a wiec brumu juz nie slyszymy czyli DC bloker juz nie jest potrzebny :)
Plastikowy plaski mostek jest w stanie wytrzymac 4-6A czyli ok. 1KW co chyba wszystkim wystarczy :)
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaNo wlasnie najbardziej prawdopodobne sa kiepskie trafa,
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postato by tlumaczylo dlaczego w nowych urzadzeniach brumia a w tych starych nie
Wine ponosi jakosc trafa a nie to czy jest ono zamontowane w starym czy nowym urzadzeniu wiec prosze o nie generalizowanie,ze wszystko co nowe jest buczace :)
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaMożliwości są dwie : słabej jakości trafo lub rozklejony rdzeń w wyniku rzucania urządzeniem
W toroidach blachy bardzo zadko sa luzne co wynika z ich scislego zwiniecia za to najwiekszy problem to indykcja w rdzeniu. "Okradanie" trafa z miedzi to glowna przyczyna brumiacego trafa. Chcesz tanio masz brumiaco.
Skomentuj
Skomentuj