Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DC Blocker

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmontowałem ten DC blocker z mostka 8A i dwóch elektrolitów 4700uF/25V.

Efekt jest taki, że trafo pobrzękuje nieco inaczej i troszkę ciszej, ale jest za to o wiele chłodniejsze. Po godzinie grania jest ledwo letnie, a wcześniej było gorące.

Skomentuj

Irku, moze zbyt pochopnie wyciagnalem wnioski ale powszechnie wiadomo ze jakosc produkcji znaczaco spadla. Dlatego napisalem ze brumiace trafa najczesciej spotyka sie teraz w nowych urzadzeniach

Nie musze Ci mowic o roznicach w budowie trafa toroidalnego oraz EI bo o tym doskonale wiesz, zdarzaly sie brumiace EI w sprzecie kilkunasto letnim
      za co wine ponosily poluzowane blachy, ale toroidy nie mialy prawa brumiec, a teraz? szkoda gadac ;p mozna plakac

Mam w domu toroidy 20 letnie ktore milcza jak grob nawet przy pradzie zwarciowym
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek1982 Zobacz posta
        Zmontowałem ten DC blocker z mostka 8A i dwóch elektrolitów 4700uF/25V.

Efekt jest taki, że trafo pobrzękuje nieco inaczej i troszkę ciszej, ale jest za to o wiele chłodniejsze. Po godzinie grania jest ledwo letnie, a wcześniej było gorące
        I to sie nazywa poprawa :)

A jak polaczyles elektrolity, szeregowo czy rownolegle?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
        powszechnie wiadomo ze jakosc produkcji znaczaco spadla.
        Ale spadla i cena a to dla ludzi jest najwazniejsze. Haj-and zawsze mozna kupic ale placisz i palzcesz za to wiesz, ze ktos sie przylozyl do konstrukcji i produkcji.

ale toroidy nie mialy prawa brumiec, a teraz? szkoda gadac ;p mozna plakac
        Mi sie juz lzy skonczyly. Zamowilem 10szt traf na selekcjonowanych rdzeniach z prozniowa impregnacja. Niestety producent rdzeni dal ciala i ich nie poselekcjonowal wiec mam trafa nawiniete z rdzeni jak leci. Rozrzut pradu jalowego od 10mA do 28mA. Te co maja <15mA sa ciche powyzej buczy :(

Ciekawe czy ktos kto zamawial werse audio z toroidow pytal czy gwarantuja prad jalowy i na jakim poziomie? Cos mi sie wydaje, ze audiofile nawet nie wiedza co to prad jalowy :) Wazne, zeby byla naklejka AUDIO :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          Wazne, zeby byla naklejka AUDIO
          I garnek nierdzewny, polerowany za min 300zł z naklejką firmy.

Skomentuj

A jak polaczyles elektrolity, szeregowo czy rownolegle?
            Zrobiłem tak jak na tym obrazku w poście nr 11
            http://diyaudio.pl/showthread.php/26...l=1#post464991

Skomentuj

Nie na temat...
              Mam takiego głupola z 22-23mA i szczerze przyznam że cichy jest. Fakt gdzie jest bardziej obciążony potrafi chodzić z "deską" po podłodze... ale i tak czeka go stan emeryta...
              Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Mnie to zastanawia czy Wy szanowni użytkownicy macie taki dobry słuch, czy ja taki słaby czy rzeczywiście Wasze trafa tak brumią że słychać je na odległość i trzeba uciekać się do sztuczek żeby to wyeliminować.
                Mam za to pytanie a w zasadzie dwa:
                1. Czy brzęczą tylko trafa 600W i w górę ?
                2. Czy naprawdę ten DC Blocker jest faktycznie taki przydatny ?

Pytam bo ja nie miałem do czynienia z trafami większymi niż 250W (może 300W) i raczej w najbliższym czasie nie będę miał...

Skomentuj

Panowie albo cos zle mierze albo mi multimetr szwankuje, na trafie toroidalnym 400VA prad jalowy to 2mA

Skomentuj

Matrix, mam 300W Indela 2x30 i brzęczy więc..

Skomentuj

Panowie albo cos zle mierze albo mi multimetr szwankuje, na trafie toroidalnym 400VA prad jalowy to 2mA
                      A jak mierzysz ?

Skomentuj

miliamperomierz w szeregu z uzwojeniem pierwotnym, uzwojenia wtorne w powietrzu.

Skomentuj

Zamieszczone przez matrix Zobacz posta
                          czy Wy szanowni użytkownicy macie taki dobry słuch
                          Masz farta. Ja mam trafo z zamówienai grupowego do uniego, 300w 2x33V i buczy niemiłosiernie z blockerem czy bez. Jałowo i z obciążeniem. W ciszy spokojnie je słychać z 2m Po prostu tandetne. Nie przeszkadza bardzo bo u mnie pracuje w szafce za drzwiczkami więc się na pokój nie niesie, ale jakbym nie miał w szafce to bym je wychrzanił na złom.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek1982 Zobacz posta
                            Zrobiłem tak jak na tym obrazku w poście nr 11
                            http://diyaudio.pl/showthread.php/26...l=1#post464991
                            Czyli szeregowo. Takie polaczenie tworzy kondensator bipolarny ale zmniejsza dwukrotnie pojemnosc. Polaczenie rownolegle (tzw antyrownolegle plus do minusa) zwieksza dwukrotnie pojemnosc ale kondensator nadal jest polarny i moze pracowa do max +-1V.

Mnie to zastanawia czy Wy szanowni użytkownicy macie taki dobry słuch, czy ja taki słaby czy rzeczywiście Wasze trafa tak brumią że słychać je na odległość
                            To zalezy od tego jak jest zamocowane. Ja slucham trafa dotykajac go uchem! Dobrego trafa nie slychac!

1. Czy brzęczą tylko trafa 600W i w górę ?
                            Nie! Nawet te o mocy 10W potrafia brzeczec, wszystko zalezy od jakosci trafa.

2. Czy naprawdę ten DC Blocker jest faktycznie taki przydatny ?
                            Bylo o tym nie raz. Pomaga tylko gdy masz napiecie stale w sieci i dobre trafo.

Uuuu zepsuty miernik :) A na prad zmienny ustawiles? :)
                            Sama wartosc pradu jalowego nie do konca wszystko mowi. Wieksze trafo ma wiekszy prad ale to nie znaczy, ze bardziej brumi. Ja porownuje ksztalt pradu obserwujac go na oscyloskopie. Jak rdzen zaczyna sie nasycac to prad nie wygalda jak sinusoida i wtedy trafo zaczyna brzeczec. Brzeczy bo to sa wyzsze harmoniczne. Gdyby to bylo tylko 50hz to by nisko buczalo. Trafa z rdzeniem impregnowanym slabiej przenosza wyzsze czestotliwosci wiec bardziej bucza niz brzecza.

Skomentuj

Uuuu zepsuty miernik A na prad zmienny ustawiles?
                              :)

Skomentuj

Dc blocker musi być na linii L czy to nie ma znaczenia ?

Skomentuj

Nie ma to znaczenia.
                                  Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                  Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                                  X