Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Marantz cd17 MKII z amanero?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Marantz cd17 MKII z amanero?

Witam, zastanawiam się od jakiegoś czasu czy da się podłączyć I2S Combo384 Amanero do cd17 żeby wykorzystać jego przetwornik cyfrowo analogowy? Jeżeli się da to czy jest z tym dużo roboty i czy w ogóle warto próbować? Załączam service manual siedemnastki i amanero.
    Załączone pliki

Tak, możesz to zrobić, tylko, że musi to być przed filtrem interpolacyjnym.

Filtr interpolacyjny to TDA1307 i jego pdf jest tutaj:

http://pdf.datasheetcatalog.com/data...ps/TDA1307.pdf

Spokojnie przyjmuje I2S, ale do 20 bitów. Polecam jednak grać na 16-bitach, ponieważ raz, że nie da się usłyszeć różnicy, a dwa, że BCLK w Amanero powinno się przełączyć na 32x Fs (mam taką nadzieję, gorzej jak stoi na 64x Fs) dzięki czemu możesz wycisnąć trochę większy Fs niż 48 kHz.

Skomentuj

O.k super da się :) to już coś. Jest szansa żebyś mi narysował na schemacie gdzie się wpiąć? Wiesz tak łopatologicznie bo nigdy nie robiłem takich rzeczy. No i trzeba by było zastosować jakiś przełącznik żeby można było też słuchać z płyty cd... Myślisz że w dźwięku będzie różnica pomiędzy graniem z cd a z amanero?
      Last edited by kizol666; 16.01.2016, 13:17.

Skomentuj

Tak patrzę na tego TDA1307 i chyba jedyna możliwość to MCLK na poziomie 768x Fs. W tym odtwarzaczu CD masz podpięty oscylator 33,8688 MHz. To jest właśnie 768 x 44,1.

Czyli MCLK od Amanero nie podejdzie. To akurat nie jest problem, ponieważ podepniesz tylko BCLK, WS i DATA do interpolatora, tylko, że ogranicza Cię to do próbkowanie 44,1 kHz z komputera. Zobacz sobie na datasheet TDA1307 - tam masz WS, SCK i SD. To są odpowiednio FSCLK, BCLK i DATA od Amanero.

Można jeszcze trochę pokombinować zgodnie z tym:

The crystal frequency for TDA1307, when operating in
        master mode, is 768fs (fs = 44.1 kHz). TDA1307 can also
        operate in slave mode, in which the clock input receives a
        clock signal of 256fs (fs = 32.0, 44.1 or 48.0 kHz). In the
        latter configuration, no resonator is connected to
        TDA1307.
        Jednak jak chcesz aby ten CD jeszcze działał, to lepiej się nie bawić.

Musisz też jakoś przełączać te linie do TDA1307 tak aby nie nakładały się.
        Last edited by .3lite; 16.01.2016, 13:31.

Skomentuj

44,1kHz to przecież tyle co z płyty cd czyli ok. Czyli jak dobrze rozumiem mam tymczasowo odpiąć sygnały WS, SCK i SD i podpiąć pod tda1307

FSCLK do WS, BCLK do SCK, DATA do SD i powinno działać? Jak najlepiej rozwiązać przełączanie tych sygnałów? Może być na przekaźnikach?

Skomentuj

Te sygnały są w układzie TDA1307. Musisz je tymczasowo odpiąć od układu przed nim, który przesyła te dane. Potem podepnij je do Amanero (pamiętaj o GND). Tak, powinno działać, tylko, że Amanero musi puścić sygnał 44,1/16.

Można przełączać na przekaźnikach.
            Last edited by .3lite; 16.01.2016, 14:24.

Skomentuj

o.k zrobię tak wstawię ten układ w podstawkę odegnę nogi pod które będę podpinał amanero. Jeszcze raz zapytam jak rozwiązałbyś to przełączanie "źródeł"

Skomentuj

Ja bym to rozwiązał przy użyciu trójstanowego bufora. No ale przekaźniki przejdą, nie ma problemu.

Skomentuj

A do co do dźwięku myślisz że ma szanse to zagrać tak jak z płyty cd? czy będzie słabo?

Skomentuj

Zamieszczone przez kizol666 Zobacz posta
                    A do co do dźwięku myślisz że ma szanse to zagrać tak jak z płyty cd? czy będzie słabo?
                    Zrób i przekonaj się :)
                    Jeżeli materiał dobrze zrzucony to różnicy nie powinno być

Skomentuj

Zamieszczone przez kizol666 Zobacz posta
                      Myślę, że będzie dobrze :)

Skomentuj

Wiem że ten cd to nie jest szczyt hi-endu ale gra całkiem przyzwoicie. Tylko chodzi mi o to czy się pogorszy z tego amanero czy nie :)?

Skomentuj

Nie ingerujesz w sam tor CD, tylko dodajesz nowe wejście I2S. Zapomniałem napisać, że powinieneś upewnić się, czy TDA1307 pracuje z wejściowym formatem ustawionym na I2S. Jeśli nie, to będziesz musiał to przełączyć w Amanero (program do flashowania) i zamiast I2S użyć formatu right justified.

Last edited by .3lite; 16.01.2016, 15:14.

Skomentuj

Czaruję...
                          X