Witam, zastanawiam się od jakiegoś czasu czy da się podłączyć I2S Combo384 Amanero do cd17 żeby wykorzystać jego przetwornik cyfrowo analogowy? Jeżeli się da to czy jest z tym dużo roboty i czy w ogóle warto próbować? Załączam service manual siedemnastki i amanero.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Marantz cd17 MKII z amanero?
Collapse
X
-
Tak, możesz to zrobić, tylko, że musi to być przed filtrem interpolacyjnym.
Filtr interpolacyjny to TDA1307 i jego pdf jest tutaj:
http://pdf.datasheetcatalog.com/data...ps/TDA1307.pdf
Spokojnie przyjmuje I2S, ale do 20 bitów. Polecam jednak grać na 16-bitach, ponieważ raz, że nie da się usłyszeć różnicy, a dwa, że BCLK w Amanero powinno się przełączyć na 32x Fs (mam taką nadzieję, gorzej jak stoi na 64x Fs) dzięki czemu możesz wycisnąć trochę większy Fs niż 48 kHz.
-
O.k super da się :) to już coś. Jest szansa żebyś mi narysował na schemacie gdzie się wpiąć? Wiesz tak łopatologicznie bo nigdy nie robiłem takich rzeczy. No i trzeba by było zastosować jakiś przełącznik żeby można było też słuchać z płyty cd... Myślisz że w dźwięku będzie różnica pomiędzy graniem z cd a z amanero?Last edited by kizol666; 16.01.2016, 13:17.
Skomentuj
-
Tak patrzę na tego TDA1307 i chyba jedyna możliwość to MCLK na poziomie 768x Fs. W tym odtwarzaczu CD masz podpięty oscylator 33,8688 MHz. To jest właśnie 768 x 44,1.
Czyli MCLK od Amanero nie podejdzie. To akurat nie jest problem, ponieważ podepniesz tylko BCLK, WS i DATA do interpolatora, tylko, że ogranicza Cię to do próbkowanie 44,1 kHz z komputera. Zobacz sobie na datasheet TDA1307 - tam masz WS, SCK i SD. To są odpowiednio FSCLK, BCLK i DATA od Amanero.
Można jeszcze trochę pokombinować zgodnie z tym:
The crystal frequency for TDA1307, when operating in
master mode, is 768fs (fs = 44.1 kHz). TDA1307 can also
operate in slave mode, in which the clock input receives a
clock signal of 256fs (fs = 32.0, 44.1 or 48.0 kHz). In the
latter configuration, no resonator is connected to
TDA1307.
Musisz też jakoś przełączać te linie do TDA1307 tak aby nie nakładały się.Last edited by .3lite; 16.01.2016, 13:31.
Skomentuj
-
Te sygnały są w układzie TDA1307. Musisz je tymczasowo odpiąć od układu przed nim, który przesyła te dane. Potem podepnij je do Amanero (pamiętaj o GND). Tak, powinno działać, tylko, że Amanero musi puścić sygnał 44,1/16.
Można przełączać na przekaźnikach.Last edited by .3lite; 16.01.2016, 14:24.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kizol666 Zobacz postaA do co do dźwięku myślisz że ma szanse to zagrać tak jak z płyty cd? czy będzie słabo?
Jeżeli materiał dobrze zrzucony to różnicy nie powinno być
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kizol666 Zobacz postaA do co do dźwięku myślisz że ma szanse to zagrać tak jak z płyty cd? czy będzie słabo?
Skomentuj
-
Nie ingerujesz w sam tor CD, tylko dodajesz nowe wejście I2S. Zapomniałem napisać, że powinieneś upewnić się, czy TDA1307 pracuje z wejściowym formatem ustawionym na I2S. Jeśli nie, to będziesz musiał to przełączyć w Amanero (program do flashowania) i zamiast I2S użyć formatu right justified.
Last edited by .3lite; 16.01.2016, 15:14.
Skomentuj
Skomentuj