Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nie działające Koncówki mocy-Pomocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To cie ożeż-bił troszkę . Nawet ja po takiej cenie nie sprzedaje swoich modułów pomijając fakt wykonania i ze są zrobione na oryginalnych tranzystorach .
    Tak układ jest bardzo dobry ale raczej nie w tej postaci .

Stopnie napięciowe powinny być zasilane max 60 volt , Stabilizatory obniżające to nap są usunięte na tym schemacie i zastąpione rezystorami . Przypuszczalnie to źródło twoich problemów i padają te tranzystory w tych wtórnikach .

Tak o te diody chodzi tylko ze ich wartość powinna być 6,2 volta , gdyby układ miał jeden stopień to takie wpięcie jak najbardziej było by ok . Ale przy dwóch identycznych stopniach dużo by tu było pisania co i dlaczego- także streszczę się układ zaczyna fiksować i znacznie zwiększa się offset na wyjściu .

A tak poza tym nawet to powinno działać .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wiem od kogo pochodzi ten schemat , i jak powstał to jest tuning Accu E-550 do p-7100 z wątku z elektrody 4x750wat ::)))

Skomentuj

Czyli jednym słowem nadaje się do śmietnika moduły.Super załamka zajebista.

Dokładnie schemat sie zgadza z Elektrodą (użytkownik Petrer Bernard czy jakos tak)pisałem z nim na pw lecz nie ma czasu na pomoc online.
      Dziwne jest tylko ze w tym 4x750w też na płytce widać rezystor 2k7 oraz jest jak klon podobny do mojego reszta elementów.

Czy jest szansa na uruchomienie tego w takiej postaci?Jakie powinny być tranzystory zamiast bf421,bf422,mpsa42,mpsa92,mje340,mje350,2sc3964,2s c4793,2sa1837?

Jaskiniowiec---Jesteś w stanie podesłać poprawny schemat tego wzmacniacza?

Skomentuj

Masz pdfa , sobie doprowadź to do porządku . Układ będzie pracował z klasycznym dzielnikiem rezystorowym w sprzężeniu .
        Popraw sobie tylko niektóre wartości rezów i te diody w kaskodzie .
        Załączone pliki

Skomentuj

Niestety schematy się róznią (w moim mniej elementów),chyba nic z tego nie bedzie,za dużo przeróbek.

Skomentuj

Jaskiniowiec Gdzie są dostępne oryginalne tranzystory do tego P-7100.Oraz jak je sparować? Czy parować tylko te małe to-92 czy końcowe też?

Jaką moc ma ten wzmacniacz? To klasa Ab?

Skomentuj

Zamieszczone przez Audioamplifierbipolar Zobacz posta
              Kupiłem moduł za 2600zł
              Radiatory wyglądają na 30cm profil A6023 jakiś ~200PLN (za oba nowe)
              Para Toshib koło 10PLN czyli 140PLN .
              Płytki duże , jednostronne, jeśli rzeczywiście 2oz (75um ) to mogły z 5stów kosztować za 2 (ale zaprojektowane kiepsko i ja bym ich nie kupił innym słowy dla mnie wartość znacznie mniejsza ).
              Reszta gratów ~100PLN no może więcej bo te kondy mogą z 50PLN kosztować .
              No i trzeba doliczyć 12PLN za 1h pracy gościa typowa stawka , praca fizyczna lutowanie głównie, czas koło dwóch popołudni (liczę z projektem płytki ) .
              Taka jest realna wartość tego i trzeba było taką kalkulację zrobić przed zakupem albo zapytać na forum .
              Teraz jedyne co pozostaje to znaleźć gościa i wsadzi mu to w d... pupę

Skomentuj

Przede wszystkim jak "miały działać", a dostałeś szrot to trzeba było mu ten paździerz odesłać żądając zwrotu kasy ...

Skomentuj

Ten schemat z pdf-a troszkę się rożni bo ten schemat co ty masz wywodzi się od E-550 , Jak kiedyś nad tym wszystkim dłubałem to schemat rozrysowałem z broszury accu, a wartości elementów rozczytałem z kodów paskowych - ze zdjęć które tylko udało się znaleźć w necie , do tego doszło troszkę improwizacji :) i wkradło się kilka nieścisłości .
                  Ten schemat dałem Żurkowi - temu z elektrody, przerobił go na bipolary - wywalił mosfety dołożył parę wtórników i jakieś 14 par tranów końcowych :) .
                  Sam się dziwiłem ze to działa :) Nazwał go mini gigant czy jakoś tak .
                  AA typy tranów są takie bo innych nie miał .
                  Schemat tej jego przeróbki jest tam wstawiony, także każdy mógł sobie to złożyć .

Taka historia tego układu , schemat pierwowzoru poniżej , ale zaznaczam ze nie jest do końca poprawny .

Obniż mu zasilanie do max + - 60 volt , I podobieraj te trany do tych napieciówek. Tranzystory mogą zostać te co masz . Przepnij te zenerki .
                  Ale jak chcesz oryginały to napisz na pw , co się znajdzie .

Skomentuj

Jaskiniowiec,masz jakiś dobrej jakości wzmacniacz o mocy 450w/4r pcb +schemat coś co na pewno działa?

Do użytkownika Gi niestety brak kontaktu ze sprzedającym,telefon milczy email skasowany Sprawa trafia Do prokuratury Dysponuje tylko imieniem i nazwiskiem oraz Adresem (miastem z ulicą i nr.domu/lokalu)

Rawen1985-Radiatory fakt 180zł z wysyłką obróbka ich ciecie wodą wiercenie +gwintowanie kolejne 200zł czyli już same radiatory 380zł.
                    Pcb wykonane w techno servis w 24H cena 1200zł (informacja z tej firmy)
                    tranzystory jakies 140-150zł zalezy skad były brane
                    reszta drobnicy,kondy wimy,panasonic 250zł
                    czyli mamy 1830zł Ja dałem za gotowe zmontowane 2800zł. Miały być sprawne,bardzo dobre.
                    Wychodzi ze za robote 970zł.

Co ci się nie podoba w tych pcb?

Miałes racje Jaskiniowiec tranzystory bf miały Bete=90 po wylutowaniu już jeden z nich skoczył na beta=80 reszta beta=90. W jaki sposób się one uszkadzają?

Skomentuj

Co ci się nie podoba w tych pcb?
                      Pozwolę sobie odpowiedzieć na to pytanie z mojego punktu widzenia - prowadzenie masy jest beznadziejnie, zasilanie wcale nie lepiej wygląda i trzeba do tego jeszcze dodać punkt brania NFB, który jest po prostu do d... Pomijam już resztę ścieżek, ponieważ cała ta płytka jest po prostu źle zaprojektowana.

Osobiście darowałbym sobie ten projekt. Jak masz możliwość, to zwróć.

Skomentuj

Jak wspomiałem sprawa trafiła do prokuratury,Niestety mieszkam 900kg od sprzedajacego.Może i płytka jest trochę zle zaprojektowana lecz poprawnie ze schematem,nie widzę nic w tym złego (raczej rozmieszczenie elementów nie ma dużego wpływu na działanie tego układu,z tego co zauważyłem to poczatek płytki-sterowanie jest zaczerpniete z wzmacniacza 4x750w z elektrody taka sama płytka lecz pojedyncza 1kanał reszta wykonana na płaskownikach.
                        Muszę przyznać rację iż umieszczone tranzystory 5szt w srodku płytki to słaby pomysl,lecz nie miałem na to wpływu moduły miały działać.

Nie mam dużych nadziei na odzyskanie kasy pewnie sprawę umorzą za kilka miesięcy.Tak wiec chcę spróbować to odpalić zmodyfikować.

Skomentuj

Nie mam dużych nadziei na odzyskanie kasy pewnie sprawę umorzą za kilka miesięcy.Tak wiec chcę spróbować to odpalić zmodyfikować.
                          Szanse na odzyskanie kasy spore imho, masz adres, tel, email, olx ma jego dane logowania, niebiescy coś tam jednak potrafią, szczególnie że tutaj idzie o dosyć*sporą kasę. No ale polecam się przypominać bo inaczej jak nie będzie zainteresowania z twojej strony to faktycznie mogą machnąć ręką ...

Nie wiem tylko jak to się ma do grzebania w tych układach i późniejszego ewentualnego zwrotu ;-)

Skomentuj

Z tego co wiem na dzień dzisiejszy to:
                            -Imie i nazwisko nie istnieje nikt o takich danych W polsce.
                            -Telefon Na kartę z kiosku (brak bilingów oprócz moich połączeń)-oczywiście zlikwidowany numer
                            -Adres miasto/ulica/numer domu (jest prawidłowy lecz do kobiety 85-letniej która mieszka z mężem),oczywiście nic nie wie o sprawie.
                            Firma kurierska Dhl odebrał kurier paczkę z pod Bloku nie z mieszkania.

Pozostał już tylko numer konta lecz myslę iz też nie na prawdziwe nazwisko (oczywiście istnieje szansa ściągnięcia nagrania z kamery,z bankomatu,historia rachunku bankowego)To jest ostatnia rzecz którą niebiescy mogą zyskać.

Wiem od jednej osoby z Forum elektroda ze niby ta osoba mieszka w Gdanku.

Powiem szczerze ze nawet jak się znajdzie ten cwaniak to mogę zwrócić moduły dosłownie spłonięte (same wybuchły:-)

Skomentuj

Pozostał już tylko numer konta lecz myslę iz też nie na prawdziwe nazwisko (oczywiście istnieje szansa ściągnięcia nagrania z kamery,z bankomatu,historia rachunku bankowego)To jest ostatnia rzecz którą niebiescy mogą zyskać.

Wiem od jednej osoby z Forum elektroda ze niby ta osoba mieszka w Gdanku.
                              To przekaż tą informację/podejrzenie niebieskim (choć pewnie już to zrobiłeś).

Niestety, ale OLX to wylęgarnia oszustów, niebiescy mają podobno całą masę spraw związanych z OLX. Za większą kasę jedynie allegro.

Mam szczerą nadzieję, że odzyskasz kasę a koleś będzie miał nasyfione w kartotece (bo na poważny wyrok nie ma co liczyć).

Powiem szczerze ze nawet jak się znajdzie ten cwaniak to mogę zwrócić moduły dosłownie spłonięte (same wybuchły:-)
                              Pamiętaj, że właśnie wypowiadasz się na forum publicznym, które może przeglądać również koleś co ci wepchnął ten paździerz.

Skomentuj

Do gi- Wiesz na olx kupowałem towar od jakis 10 lat wczesniej tablica.pl i nie miałem praktycznie żadnych problemów,czasem się zdażyło jakis problem ale to na kwote nie wiekszą niz 50zł i w ostatecznosci i tak sprzedający zwracał naleznosc.Dlatego i tym razem zaufałem.Tak przekazałem informacje Niebiescym (jeden to moja dalsza rodzina wiec jestem w lepszej sytuacji).

No w polsce wyroki są lipne.

Pamietam,lecz nic to nie zmienia.

Skomentuj

Pamietam,lecz nic to nie zmienia.
                                  Zmienia tyle, że jak będziesz twierdził "że wybuchły", a on tutaj zagląda to tobie przybiją paragrafy

Skomentuj

Niestety szanse odzyskania pieniędzy są 0%,Osoba wybierająca pieniądze z bankomatu była zamaskowana,innych kamer w pobliżu brak,konto założone na fikcyjne dane oraz adres.Wiec zwrotów już nie będzie,Być może wpadniemy na siebie kiedyś.

Tak wiec próbuje dalej naprawić moduły,muszę zakupić i sparować lepsze tranzystory (wszystkie oprócz końcowych wymienić na nowe).

Niebawem dam relacje z naprawy

Pozdrawiam

Skomentuj

Niestety szanse odzyskania pieniędzy są 0%,Osoba wybierająca pieniądze z bankomatu była zamaskowana,innych kamer w pobliżu brak,konto założone na fikcyjne dane oraz adres.Wiec zwrotów już nie będzie,Być może wpadniemy na siebie kiedyś.
                                      Faktycznie ciężka sprawa, że też komuś chciało się tak kombinować by sprzedać uszkodzony wzmacniacz O_o

Można jeszcze ewentualnie sprawdzić monitoring w okolicy (a dokładniej mówiąc prześledzić drogę jaką pokonał ten koleś przed i po podjęciu kasy) bankomatu bo pewnie łepek "się zamaskował" tuż przed podjęciem kasy. Może wsiadł do auta dwie ulice dalej ? Etc.

Ewentualnie przesłuchać tego typa co go podejrzewasz.

Prześledzić "drogę" jaką przeszedł wzmacniacz ? Musiał przechodzić z rąk do rąk więc w końcu doszło by się też do tego cwaniaka.

Powodzenia w naprawie. :)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X