Zamieszczone przez DiGiCo
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wymiana Kondensatorów w wzmacniaczu.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaTo mit jakoby duze pojemnosci zamulaly bas.
Instrumenty basowe mają swoją częstotliwość podstawy w okolicy 100Hz, częstotliwość wyróżnienia koło 1000Hz, częstotliwości prezencji dla 2000 Hz lub 4000 Hz (w zależności od rodzaju instrumentu). Więc charakterystyka mogła się zmienić delikatnie nawet dla zakresu 1-4kHz, a nie stricte dla częstotliwości basowych, a nadal główne różnice mogły być słyszalne na basie. Swoją drogą, ludzkie ucho jest najczulsze właśnie w zakresie 1-4kHz.
Skomentuj
-
W sprawie kondensatorów dość ciekawie piszą tutaj :
http://www.trioda.com/forum/viewtopi...14847&start=15
Skomentuj
-
Witam . . .
. . . nie nowy to już wątek, ale coś od siebie chciałem dodać w temacie klasycznego zasilania końcówek mocy.
1. Ze zmianą pojemności kondensatorów filtrujących/wygładzających w takich zasilaczach trzeba zachować coś w rodzaju "rozsądku technicznego". To jest układ obwodu wysokoprądowego we wzmacniaczach. Tam ma znaczenie każda "pasożytnicza" rezystancja szeregowa.
2. W/w kondensatory to nie jest układ samodzielny - to jest układ ściśle powiązany z transformatorem i obciążeniem przez stopień wyjściowy wzmacniacza.
3. W takim "klasycznym" układzie zasilania czyli . . . transformator(y)-prostownik-kondensatory należy zwrócić uwagę na dobranie wydajności prądowej transformatora do pojemności kondensatorów. Dodatkowo istotnym jest "rezystancja" linii transformator -> kondensatory. Kondensatory muszą się zdążyć naładować do napięcia zasilania transformatora w ciągu 1/2 częstotliwości zasilania sieciowego. Zwiększanie "w nieskończoność" pojemności układu "wygładzania" zasilania może spowodować większe "tętnienia" zasilania DC niż na mniejszej pojemności (szczególnie przy dużym obciążeniu) - po prostu układ nie zdąży naładować kondensatorów w trakcie wzrostu połówki sinusoidy zasilania. Można wtedy zaobserwować na oscyloskopie podłączonym do linii zasilania DC - charakterystyczne "pokrzywienie" zasilania stałego.
4. Z drugiej strony - za małe pojemności powodują duże rozładowanie kondensatorów "wygładzających" i też "wykrzywienie" zasilania DC w trochę inny kształt.
5. Cały obwód od transformatora do kondensatorów powinien mieć w miarę maksymalną "przepustowość" prądową - czyli praktycznie zerową rezystancje. I tak samo układ od kondensatorów wygładzających do tranzystorów mocy także powinien mieć znikomą rezystancję i dużą wydolność prądową.
6. Na zdjęciach tego wzmacniacza widać tylko dwa duże transformatory toroidalne - nie widać natomiast kolejnego układu osobnego zasilania układów niskoprądowych, czyli np. bloku wzmacniacza różnicowego/napięciowego. Więc wszelkie "tętnienia" i spadki zasilania DC mają wpływ na cały układ "dźwięku" nie tylko na tzw. bassy.
Krótko mówiąc - ja nie widzę realnych szans (subiektywnych) odczucia na tzw. "słuch" wymiany fabrycznych kondensatorów (wygładzających przebieg dwupołówkowy za prostownikiem diodowym) na nowe o większej pojemności.
Trzeba podłączyć oscyloskop przed i po wymianie i obserwować zmiany na obciążeniu rezystancyjnym i na sygnale wejściowym z generatora sinusoidy na różnych częstotliwościach.
Pozdrawiam.
- 2 polubień
Skomentuj
-
Mądrego to i dobrze poczytać, ja wymieniłem bo te które były już napuchły
Mogłem może i na nich grać bo żadnych objawów słuchowych, że tak napiszę nie było, ale teraz mam pewność, że zrobione i z głowy. Ja mam taki charakter jak mam nad czymś rozmyślać czy zrobić czy nie to robię i nie muszę już rozmyślać . Tyle, że potem znowu z czymś kombinuje itd, itd. Takie głupie hobby
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaliman2 Zobacz postaMoże trochę odkurzę wątek
Szukam teraz i ja 8 kondensatorów do tego dussuna V6i. Może coś koledzy podpowiedzą jakie są warte uwagi. Wymiary wys ok 6cm, średnica 3 cm
Wartości 8200uF/63VDC
Skomentuj
Skomentuj