Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana Kondensatorów w wzmacniaczu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
    Adam, dlatego to troszkę inna sprawa, ponieważ takie zwiększenie pojemności powoduje znaczący skok prądu, jaki kondensatory są w stanie oddać. W przypadku kondów o tej samej pojemności i gabarytach, tak dużej różnicy na pewno nie uzyskamy. Trzeba by przeglądać konkretne modele i porównywać parametry, jednak nie sądzę żeby gra była warta swojej ceny.
    Z tym się zgodzę, różnice będą w uznaniu wielu osób nieadekwatne do poniesionych kosztów. Poza tym bas na 20 000uf był bardziej konturowy niż na 32 000uf mundorfa. Na mundorfach było go w odczuciu mniej, ale był lepiej "zwarty" i dużo szybszy.
    Last edited by Adam_85; 02.04.2016, 13:09.

Skomentuj

Na to nie ma reguly, w 830ES siedzi lacznie 100.000uF, podobnie w N80ES i malo ktory wzmacniacz moze sie poszczycic tak szybkim i zwartym basem.

To mit jakoby duze pojemnosci zamulaly bas.
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
        To mit jakoby duze pojemnosci zamulaly bas.
        Dokładnie. Zasilacz ma zapewnić wzmacniaczowi, przy odgrywaniu basów, jedynie możliwie największą ilość prądu bez spadku napięcia na zasilaniu. Powinien także filtrować napięcie z harmonicznych. Zmiana pojemności zasilacza mogła wpłynąć na inną filtrację napięcia zasilającego, a co za tym idzie zmianę charakterystyki zasilacza.

Instrumenty basowe mają swoją częstotliwość podstawy w okolicy 100Hz, częstotliwość wyróżnienia koło 1000Hz, częstotliwości prezencji dla 2000 Hz lub 4000 Hz (w zależności od rodzaju instrumentu). Więc charakterystyka mogła się zmienić delikatnie nawet dla zakresu 1-4kHz, a nie stricte dla częstotliwości basowych, a nadal główne różnice mogły być słyszalne na basie. Swoją drogą, ludzkie ucho jest najczulsze właśnie w zakresie 1-4kHz.

Skomentuj

W sprawie kondensatorów dość ciekawie piszą tutaj :
          http://www.trioda.com/forum/viewtopi...14847&start=15

Skomentuj

Może trochę odkurzę wątek
            ​Szukam teraz i ja 8 kondensatorów do tego dussuna V6i. Może coś koledzy podpowiedzą jakie są warte uwagi. Wymiary wys ok 6cm, średnica 3 cm
            Wartości 8200uF/63VDC

Skomentuj

cornell dubilier slpx

Skomentuj

Ok, dzięki za trop.

Skomentuj

Witam . . .
                  . . . nie nowy to już wątek, ale coś od siebie chciałem dodać w temacie klasycznego zasilania końcówek mocy.

1. Ze zmianą pojemności kondensatorów filtrujących/wygładzających w takich zasilaczach trzeba zachować coś w rodzaju "rozsądku technicznego". To jest układ obwodu wysokoprądowego we wzmacniaczach. Tam ma znaczenie każda "pasożytnicza" rezystancja szeregowa.

2. W/w kondensatory to nie jest układ samodzielny - to jest układ ściśle powiązany z transformatorem i obciążeniem przez stopień wyjściowy wzmacniacza.

3. W takim "klasycznym" układzie zasilania czyli . . . transformator(y)-prostownik-kondensatory należy zwrócić uwagę na dobranie wydajności prądowej transformatora do pojemności kondensatorów. Dodatkowo istotnym jest "rezystancja" linii transformator -> kondensatory. Kondensatory muszą się zdążyć naładować do napięcia zasilania transformatora w ciągu 1/2 częstotliwości zasilania sieciowego. Zwiększanie "w nieskończoność" pojemności układu "wygładzania" zasilania może spowodować większe "tętnienia" zasilania DC niż na mniejszej pojemności (szczególnie przy dużym obciążeniu) - po prostu układ nie zdąży naładować kondensatorów w trakcie wzrostu połówki sinusoidy zasilania. Można wtedy zaobserwować na oscyloskopie podłączonym do linii zasilania DC - charakterystyczne "pokrzywienie" zasilania stałego.

4. Z drugiej strony - za małe pojemności powodują duże rozładowanie kondensatorów "wygładzających" i też "wykrzywienie" zasilania DC w trochę inny kształt.

5. Cały obwód od transformatora do kondensatorów powinien mieć w miarę maksymalną "przepustowość" prądową - czyli praktycznie zerową rezystancje. I tak samo układ od kondensatorów wygładzających do tranzystorów mocy także powinien mieć znikomą rezystancję i dużą wydolność prądową.

6. Na zdjęciach tego wzmacniacza widać tylko dwa duże transformatory toroidalne - nie widać natomiast kolejnego układu osobnego zasilania układów niskoprądowych, czyli np. bloku wzmacniacza różnicowego/napięciowego. Więc wszelkie "tętnienia" i spadki zasilania DC mają wpływ na cały układ "dźwięku" nie tylko na tzw. bassy.

Krótko mówiąc - ja nie widzę realnych szans (subiektywnych) odczucia na tzw. "słuch" wymiany fabrycznych kondensatorów (wygładzających przebieg dwupołówkowy za prostownikiem diodowym) na nowe o większej pojemności.

Trzeba podłączyć oscyloskop przed i po wymianie i obserwować zmiany na obciążeniu rezystancyjnym i na sygnale wejściowym z generatora sinusoidy na różnych częstotliwościach.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Mądrego to i dobrze poczytać, ja wymieniłem bo te które były już napuchły
                    Mogłem może i na nich grać bo żadnych objawów słuchowych, że tak napiszę nie było, ale teraz mam pewność, że zrobione i z głowy. Ja mam taki charakter jak mam nad czymś rozmyślać czy zrobić czy nie to robię i nie muszę już rozmyślać . Tyle, że potem znowu z czymś kombinuje itd, itd. Takie głupie hobby

Skomentuj

Zamieszczone przez kaliman2 Zobacz posta
                      Może trochę odkurzę wątek
                      ​Szukam teraz i ja 8 kondensatorów do tego dussuna V6i. Może coś koledzy podpowiedzą jakie są warte uwagi. Wymiary wys ok 6cm, średnica 3 cm
                      Wartości 8200uF/63VDC
                      Osiem lat minęło od mojego założonego postu na temat wymiany kondensatorów w Dussun v6i a ja nadal kondensatorów nie wymieniłem.Dziś coś szukałem w necie i przypadkiem tu zajrzałem i proszę ,okazuje się że kolega ma ten sam wzmacniacz:)Jak się spisuje?

Skomentuj

Cześć . Ja wymieniłem dla świętego spokoju. Ale te co miałem były jeszcze ponoć ok.

Skomentuj

Czaruję...
                        X