Jestem w posiadaniu od 1,5 roku wzmacniacza Dussun V 6i,nie narzekam na niego bo to przyzwoity piec,daje mi dużo frajdy ze słuchania muzyki:).Ponieważ dużo już zmieniłem w swoim systemie,uznałem że dobrym krokiem byłoby wymienić kondensatory w nim na coś lepszego i tu pojawia się pytanie na jakie?Oryginalne jakie w nim tkwią to Nover La Audio Grade Power Capacitor 8200uF 63 v 85 C(Rx50),rzekomo Angielskie.Zainteresowały mnie najbardziej Mundorf M-Lytic AG MLGO 10000 uF 63V ze względu na swoje takie same rozmiary co Nover,jak i bardzo pochlebną opinię na forach.Co sądzicie o tych Mundorfach,miał ktoś z was możliwość ich posłuchania,lub podobnego manewru jaki mi chodzi po głowie...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wymiana Kondensatorów w wzmacniaczu.
Collapse
X
-
Myślę że jakość użytych w torze zasilania kondensatorów jednak ma znaczenie,wystarczy spojrzeć na drogie wzmacniacze,inaczej by wsadzali tam byle co.Jako przykład podam,że byłem kiedyś w posiadaniu wzmacniacza z niskiej półki i zaaplikowałem mu Nichicony "gold tune"Sprzęt był nie do poznania,zagrał o niebo lepiej.Temat widzę zaczyna trochę zbaczać z tego co mnie interesuje,nie chcę się wdawać w polemikę nad słusznością dania czy nie lepszych kondensatorów bo to dla mnie jest oczywiste że może być lepiej.Jeśli ktoś miał styczność lub porównywał dziwięk Mundorfów z innymi kondami,chętnie posłucham wypowiedzi.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tekton1976 Zobacz postaMyślę że jakość użytych w torze zasilania kondensatorów jednak ma znaczenie,wystarczy spojrzeć na drogie wzmacniacze,inaczej by wsadzali tam byle co.Jako przykład podam,że byłem kiedyś w posiadaniu wzmacniacza z niskiej półki i zaaplikowałem mu Nichicony "gold tune"Sprzęt był nie do poznania,zagrał o niebo lepiej.Temat widzę zaczyna trochę zbaczać z tego co mnie interesuje,nie chcę się wdawać w polemikę nad słusznością dania czy nie lepszych kondensatorów bo to dla mnie jest oczywiste że może być lepiej.Jeśli ktoś miał styczność lub porównywał dziwięk Mundorfów z innymi kondami,chętnie posłucham wypowiedzi.Last edited by Adam_85; 31.03.2016, 13:16.
Skomentuj
-
Krótko mówiąc, jak nie zmienisz to się nie dowiesz ;-). Nie ma też co upraszczać ze zasilacz to po prostu bufor energii bo istotne są też parametry tego bufora. Możemy mieć dwa zasilacza zbudowane w oparciu o różne kondensatory o rożnych parametrach i mieć wynikowo dwa nieco różniące się zasilacze. Ilość zgromadzonej energii może byc podobna ale sposób oddawania tej energii już nie. Osobną sprawą jest to na ile ma to przełożenie na dźwięk wzmacniacza.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tekton1976 Zobacz postaJestem w posiadaniu od 1,5 roku wzmacniacza Dussun V 6i,nie narzekam na niego bo to przyzwoity piec,daje mi dużo frajdy ze słuchania muzyki:).Ponieważ dużo już zmieniłem w swoim systemie,uznałem że dobrym krokiem byłoby wymienić kondensatory w nim na coś lepszego i tu pojawia się pytanie na jakie?Oryginalne jakie w nim tkwią to Nover La Audio Grade Power Capacitor 8200uF 63 v 85 C(Rx50),rzekomo Angielskie.Zainteresowały mnie najbardziej Mundorf M-Lytic AG MLGO 10000 uF 63V ze względu na swoje takie same rozmiary co Nover,jak i bardzo pochlebną opinię na forach.Co sądzicie o tych Mundorfach,miał ktoś z was możliwość ich posłuchania,lub podobnego manewru jaki mi chodzi po głowie...
Dwa, kondensatory same w sobie nie graja, ale moze pojawic sie slyszalna zmiana ze wzgledu na zmiane parametrow, najczesciej w zakresie basu, ale tu trzeba przeanalizowac wartosci ESR
- - - - - aktualizacja - - - - -
We wzmacniaczy zapewne jest jakies waskie gardlo w miejscu ktorego mozna cos podzialac, wracajac jeszcze do kondensatorow, mnie kieruj sie marka tylko parametrami, jesli chcesz poprawy to nowe kondensatory musza miec mniejsze ESR co poskutkowac powinno nieco wieksza wydajnoscia i szybkoscia w zakresie niskich czestotliwosci.Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaESR co poskutkowac powinno nieco wieksza wydajnoscia i szybkoscia w zakresie niskich czestotliwosci.
Jeśli ktoś oszczędził na pojemności to będą duże tętnienia i żadne ESR na to nie poradzi .
Dobre kondensatory mają zwykle poniżej 0.1om , a te z zaciskami śrubowymi potrafią mieć kilka mOm .
Więc wpływ na wzmacniacz przy poborze dużego prądu praktycznie znikomy bo jak napięcie spadnie nawet o kolejny 1V z 50V np. to niewiele zmieni. A uwzględniając, że efektywna rezystancja zasilacza widziana przez wzmacniacza zwykle ma wartość kilku Om ...
Na ESR powstaje spadek napięcia od prądów ich ładowania które są rzędu dziesiątek A, o rząd wielkości większe niż typowe prądy obciążenia .
Taki prąd potrafi już na niewielkiej rezystancji sensowny spadek napięcia wypracować który będzie miał sporo składowych na wyższych częstotliwościach a te nie są tak efektywnie tłumione przez PSRR wzmacniacza .
Być może w tym coś by się znalazło bo prąd obciążenia też płynie przecież przez ten kondensator (jest on w sumie w szeregu z obciążeniem ) i mogą pojawić jakieś zniekształcenia intemodulacjne .
Denon w sowich wzmacniaczach miał specjalnie rozdzielone kondensatory tak, że większość prądu ładowania płynęła przez pierwszą parę kondów . Pokazywałem coś podobnego na forum w swoim zasilaczu kiedyś .
Zamieszczone przez Tekton1976 Zobacz postaLa Audio Grade Power Capacitor
Nie mniej zostawił bym jak jest .
Skomentuj
-
Nie lepiej wziąć się za to "normalnie" czyli popatrzeć na schemat i zrobić to z odrobiną rozsądku? Można wymienić kondensatory wejściowe i wyjściowe (jeśli takie ma) na jakieś lepsze. Wejściowe może na jakieś foliowce, a wyjściowe na jak najlepsze elektrolity, bo po co grzebać w zasilaczu jak na wyjściu i tak będzie to co przyjmie i przejdzie przez kond. wejściowy, a na wyjściu "poda" kondensator wyjściowy (jeśli taki jest) w końcówce mocy? Jest tam jakiś pre-amp czy to sama końcówka?Last edited by Oskar29; 31.03.2016, 22:22.
Skomentuj
-
Widzę dużo wpisów i zainteresowania tymże tematem,to znaczy że mimo jak by się wydawało nie istotna sprawa,ma jednak jakieś uzasadnienie,przedkładając się na końcowy efekt,choć opinie są podzielone.Cóż,jak Yoshi napisał,póki nie kupię i wypróbuję to się nie przekonam.Patrząc z punktu czysto audiofilskiego,powinno przynieść to poprawę,ale po przeanalizowaniu wypowiedzi,zaczynam mieć mieszane uczucia,może faktycznie zostawię to oryginalnie tak jak jest i dam sobie spokój z tą wymianą,lub wydać nie małą sumkę i się przekonać o słuszności decyzji lub zawieść.Póki co pozostaje mi zastanowić się nad tym,i jeśli coś mnie tknie i zakupie Mundorfy,na pewno nie omieszkam się podzielić na Forum efektami tych zmian.
Skomentuj
-
Adam, dlatego to troszkę inna sprawa, ponieważ takie zwiększenie pojemności powoduje znaczący skok prądu, jaki kondensatory są w stanie oddać. W przypadku kondów o tej samej pojemności i gabarytach, tak dużej różnicy na pewno nie uzyskamy. Trzeba by przeglądać konkretne modele i porównywać parametry, jednak nie sądzę żeby gra była warta swojej ceny.
Skomentuj
Skomentuj