Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niedrogi i prosty zestaw stereo - konsultacje

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niedrogi i prosty zestaw stereo - konsultacje

Witajcie - pierwszy post :)

Postanowiłem w ramach wyzwania i rozrywki zbudować zestaw audio który ma służyć do domowego słuchania muzyki oraz jako dodatkowe nagłośnienie TV itd.

Mam ogólne doświadczenie z różnego rodzaju sprzętem grającym, elektroakustyką i akustyką, niestety lutowanie płytek to jest coś czego nie lubię, dlatego szukam kompromisów.

Zestaw ma być niedrogi, na wszystkie elementy (głośniki, wzmacniacz, zwrotnice itd.) chciałbym wydać w porywach do 300-400 zł, obudowy to oddzielna rzecz.

Czego oczekuję?

- zestaw nie musi grać głośno
    - musi grać w miarę naturalnym dźwiękiem zwłaszcza w średnim i wysokim paśmie
    - musi mieć przyjemny, niski bas
    - mile widziana możliwość sterowania głośnością i wejściami za pomocą pilota

Teraz pytanie jak to skonstruować :)

Aby uzyskać odpowiednie brzmienie myślałem nad konstrukcją trójdrożną opierającą się na dwóch subwooferach, lub jednym podwójnym z głośnikami wielkości 5-6,5"

Dlaczego? Ano dlatego że mniejsze głośniki nie potrzebują dużej mocy i głośności aby grać pełnym pasmem.

Do tego satelity lub coś w rodzaju soundbara w którym będą głośniki średnio i wysokotonowe.

Najbardziej martwi mnie kwestia zasilenia z połączenia tego w całość.

Czy znacie jakieś niedrogie moduły, elementy, gotowe wzmacniacze itd. dzieki którym mógłbym mieć napęd dla dwóch subwooferów, dwóch dwudrożnych satelitek i możliwość sterowania tym z pilota z opcją przełączenia źródeł i głośności z pilota?

Kolego za 400zł nie zrobisz zestawu 3-drożnego ze zwrotnicami i nie kupisz wzmacniacza.
    A już zwłaszcza z takimi wymaganiami jakie stawiasz.
    Głośnik o wielkości 5-6,5" to żaden subwoofer tylko zwykły głośnik nisko-średniotonowy.
    Oczywiście nie twierdzę, że nie da się z takiego głośnika uzyskać niskiego basu, ale nie za takie pieniądze.

W tej cenie to chyba jedynie pozostanie zakup soundbara i to wcale nie wysokich lotów :)

Skomentuj

2 drogi na STX SCX może byś za to zrobił.

Skomentuj

Na DIY można zaoszczędzić ale nie na takim poziomie cenowym. Jak masz 400 zł to pozostaje ci chyba jedynie szukanie jakiejś okazji na znanym portalu aukcyjnym.

Skomentuj

Kup jakiś zestaw aktywny do komputera. Innej możliwości nie ma za te pieniądze.

Skomentuj

Ok, więc tak, po kolejnych przemyśleniach uprościłem sobie trochę projekt i zamiast bawić się*w moduły i poszukiwania, zakupię używany amplituner stereo , np. Sony STR GX311 2x50W 4ohm

teraz pozostaje ustalenie konstrukcji kolumn, głośników, zwrotnic itd.

Myślałem o tym żeby zrobić całość na STXie, natomiast zanim zacznę coś proponować to chętnie zapoznam się*z Waszymi sugestiami - co zbudować i jakich głosników, jakich film oraz jakich zwrotonic użyć.

Załóżmy, że szukamy najtańszych dróg, fajnie było by nie przekroczyć 300-400 zł na same głośniki + zwrotnice.

Nie zrozummy się źle - nie szukam wyjątkowej jakości za 20% ceny, po prostu ma grać fajnie i już, znam nie jeden zestaw gdzie głośnik 5" czy 6" jest wooferem i wcale nie są to źle grające zestawy, nie kosztują też*dużo.

Co proponujecie, polecacie?

Jeśli to możliwe to trzymajmy się*wersji że będą dwa woofery nieskotonowe w oddzielnych komorach bas reflex, a do tego dwie satelitki z głośnikiem średniotonowym oraz tweeterem.

Skomentuj

za 400zł na luzie zrobisz Totem Mite, nie wiem czemu nikt nie wspomniał

Skomentuj

Najtańsze 3 drogi to to: http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985
                Możesz sobie podzielić na moduły ale mając w pamięci, że odległości pomiędzy głośnikami muszą pozostać nieruszone.

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                  za 400zł na luzie zrobisz Totem Mite, nie wiem czemu nikt nie wspomniał
                  bo juz dawno sie nie oplaca ich robic. fajne monitorki, ale cena juz mocno skoczyla

poszukaj tonsil sub-sat 1.1

z diy bedzie baardzo ciezko :/

Skomentuj

Ok, więc ubzdurałem sobie taki zestaw, dajcie znać co o tym sądzicie :)

2 kolumny w układzie coś a'la 2.2 czyli 2 satelity + dwa pasywne suby.

Jako wysokotonówka:
                    http://stx.pl/t-10-200-8-pc.html

Jako średniotonówka puszczona do samego dołu, w zamkniętej budzie ok. 5L
                    http://stx.pl/m-15-150-8-mcx.html

Podział pasma pomiedzy średni a wysoki to 4100 hz (typowa gotowa zwrotnica)

i do tego w każdej kolumnie niskotonówka w budzie bass reflex 15L:
                    http://stx.pl/w-18-200-8-mcx.html

lub w większej budzie:
                    http://stx.pl/w-22-200-8-mcx.html

niskotonówka puszczona od 160Hz w dół (mam nadzieje że ten 5" średniotonowiec jakoś dociągnie do tych +/- 160hz)

Całość mam nadzieje ma zagrać fajnym basem nawet przy mniejszych głośnościach, a jednocześnie nie będzie duża gabarytowo, nie zależy mi na jakimś mega niskim zejściu, okolice 50hz wystarczą

wszystko spięte razem i podłączone do amplitunera, myślałem ewentualnie żeby lekko stłumić głośnik wysokotonowy i być może również średniotonowy ponieważ mają większe skuteczności o kilka dB od niskotonowego.

Konstrukcja trochę nietypowa, wiem, ale wydaje mi się że zagrać powinna sympatycznie, o ile nie popełniłem jakiegoś dużego błędu w moich zamiarach. Co Wy sądzicie, i co ewentualnie polecacie wlutować jako tłumik dla wysokotonowego?

Skomentuj

Zamieszczone przez madmad Zobacz posta
                      o ile nie popełniłem jakiegoś dużego błędu w moich zamiarach
                      Popełniłeś.
                      pierwszy i zasadniczy: jakaś typowa zwrotnica nie działa tak jak ma napisane. Raz że głośnik nie jest czystą rezystancją, więc fizycznie filtracja wyjdzie gdzie indziej, dwa że kompletnie nie wiadomo co będzie z fazą.
                      Zacznij od zapoznania się z artykułami o zwrotnicach na pierwszej stronie, sporo ci to rozjaśni i będziesz zadawał rozsądniejsze pytania :)

Skomentuj

Zrób 2way na 14SCX z projektu Pawła, 3way po pierwsze za tyle sensownego nie zrobisz, po drugie ciężej ze zwrotnicą.

Uniwersalne zwrotki czy inne kalkulatory to kasa wyrzucona w błoto.

Skomentuj

Sęk w tym że nie chcę 2Way :)

Wracając do tematu, jak duże są różnice pomiędzy zwrotnicą uniwersalną a prostą zwrotnicą z gotowego schematu (bardzo prostą) zrobioną samemu?

Zastanawiam się po prostu czy np. taka zwrotnica:

http://allegro.pl/zwrotnice-zwrotnic...084504962.html (ZWROTNICE Zwrotnica dwudrożna 150W obudowa FV/par)

będzie gorsza niż podzespoły montowane w makretowych zestawach audio za 800-1500 zł, i czy faktycznie jest w stanie zepsuć dźwięk.

Nie wydaje mi się, żeby miały się dziać jakieś cuda z fazą ponieważ*gdybym miał robić*swoją*zwrotnicę to i tak nie jestem w stanie sam jej zaprojektować tylko musiałbym się posiłkować jakimiś gotowymi schematami.

Poza tym, o ile tutaj częstotliwość podziału mogła by być odrobinę niżej niż 4100 Hz, o tyle w przypadku podziału Bas/Średnie 160 Hz jest moim zdaniem ok, biorąc pod uwagę*wykresy głośników które proponowałem.

Alternatywnie myślałem o takim crossoverze:

http://stx.pl/sc-202-stx.html

Aczkolwiek trochę to już droga na około, chociaż możliwości spore :)

Skomentuj

Ale mieszasz..
                            Zwrotnice uniwersalne nie nadają się do niczego poza zabezpieczeniem głośników:
                            http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post454975

Zwrotnice robisz pod konkretne głośniki i ich ustawienie względem siebie.
                            A co do układu 2+2, to Marian posiadający sporo więcej wiedzy ostanio robił i efekt był no, taki sobie. Znaczy każdy kawałek grał fajnie, ale razem się to nie zgrywało i w sumie bas miejscami zabijał ptaki w locie.
                            Zrób sobie te 3 drogi ravena. Tam zwrotnica jest zaprojektowana do tych konkretnych głośników i ich rozmieszczenia i to jest główna różnica w stosunku do "uniwersalnych" zwrotnic.

Do aktywnego crossovera musisz mieć odpowiednią ilość końcówek mocy. Zresztą mówisz o budżecie 400zł, a wydasz 300 na crossover? A gdzie głośniki?

Skomentuj

Ten projekt 2+2 Mariana jest gdzieś do znalezienia :) ?

klasyczny 3way ma ten problem że zazwyczaj kolumny są spore gabarytowo, ten projekt który wrzuciłeś ma szerokość paczek ok. 30 cm, a nie ukrywam że kwestia wizualna jest dla mnie istotna, chodzi o to żeby kolumny nie straszyły w salonie, w przypadku 2.2 mogę sobie zrobić wąską ale głęboką kolumnę co wygląda fajne, a głośniki niskotonowe wrzucić na boczne ścianki.

W sumie wydaje mi się że pomysł moich "satelit" jest podobny do tych kolumn:

http://stx.pl/stx-f-80-n-kolor-czarny.html

Z tym że ja myślałem o braku bassreflexu, no i do tego te dwa pseudosuby po jednym na dole każdej paczki.

Nie wiem, muszę znów pomyśleć, może by mi się udało znaleźć kogoś kto za nieduży pieniądz by mi zaprojektował i wykonał zwrotnice, lub poszukać jakiegoś projektu podobnego do mojego i go zaadaptować.

- - - - - aktualizacja - - - - -

PS> Wiem że kombinuję, ale chciałem zrobić coś swojego i coś trochę innego, z branży studyjnej mam doświadczenie z różnymi paczkami i na prawdę rzadko się zdarza żeby dwie drogi w niedużym budżecie grały przyjemnie, z fajnym basem nie rozkręcając ich na 50%+ , do tego ten wygląd, gdyby to nie miało znaczenia to pewnie kupił bym jakieś fajne używane paczki, natomiast zależy mi na czymś niedużym, w miarę nowoczesnym, jestem w stanie wykonać fajną obudowę, potrzebuje tylko pomocy co w nią wrzucić żeby efekt był przyzwoity.

Jeśli chodzi o moje wymagania, to jeśli ktoś z Was słyszał sounbary marketowe w cenach ok. 1500-2000 zł to jest to właśnie mój cel, z tym że z nieco lepszym środkiem, który w soundbarach chyba z racji rozmiaru i obudowy zawsze brzmi marnie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Pomyślałem o jeszcze jednej kwestii - jeśli kupujemy gotowy zestaw 2.1 to tak naprawdę umiejscowienie subwoofera i odległość satelit u każdego jest troche inna, i niestety często przypadkowa, więc idąc uproszczonym tokiem rozumowania jeśli użyję gotowej zwrotnicy do suba to nie będzie to chyba wielke przestępsto :) trzeba by tylko zaprojektować lub poszukać zwrotnicy 2 drożnej do satelitek, i ewentualnie zaprojektować tak układ tych satelit żeby pasowała do tej zwrotnicy i głośników.

Skomentuj

Jak myślisz też o 2.1, to po prostu do satelitek daje się pasywne zwrotnice (oczywiście nie żadne uniwersalne), a do suba regulowany filtr aktywny.

Skomentuj

Czaruję...
                                X