Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Raspberry - streaming + serwer muzyczny sterowany z telefonu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez zibii Zobacz posta
    Soekrisa, rpi3 możesz kupić od ręki.
    Input selector od nordmundssa trzeba czekać ok miesiąca bo brak.
    W tym czasie możesz kupić zasilacz od bikerbo z AS i zacząć dłubać.
    Jestem chyba ślepy, bo nie mogę namierzyć selectora, masz jakiś link?
    Czy zasilacz od bikerbo, tylko na 5,1 V, czy jakieś inne będą mi potrzebne? Np. do soekrisa?

Skomentuj

Czy żeby sterować RPi 3 wystarczy mi apka na telefon, bądź z poziomu przeglądarki internetowej na PC, bez potrzeby podpinania ekranu ? RPi 3 ma służyć jedynie jako odtwarzacz muzyki.

Skomentuj

Tak, wystarczy fon lub przeglądarka.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Super :) czy mógłbym jeszcze prosić o pomoc co dokładnie kupić do daca na podstawie soekrisa + RPi3, żeby to działało jak należy? Zupełnie się na tym nie znam :angry:
          1.Potrzebuje:
          -Soekris ApS dam1021-05 - REV 4
          -Raspberry Pi3
          -z tej strony http://www.diyaudio.com/forums/group...m1021-dac.html input oraz switch assembled board kit
          -usb amanero
          -jakieś zasilanie, jakie ?
          2.Regulację głośności będę miał na drabince w przedwzmacniaczu, czy warto wykorzystać cyfrową w tym dacu czy nie ma potrzeby instalowania potencjometru ?

Skomentuj

Jak z RPI ma iść sygnał to nie musisz mieć amanero.

Skomentuj

Podłączenie RPI bezpośrednio do DAC'a gdzie wyjściem I2S steruje system operacyjny mający priorytetowe planowanie z wywłaszczanie (ang. fixed-priority pre-emptive scheduling) jest co najmniej bez sensu. Jitter przy takim rozwiązaniu jest po prostu ogromny i potrzebna jest jakaś kolejka FIFO do ogarnięcia tego.

Nie wiem, czy RPI ma jakieś urządzenie zewnętrzne do wyrzucania danych asynchronicznie (z RAM'u tego nie zrobi, ale może ma jakiś SRAM z FIFO w zewnętrznym układzie do generowania I2S o którym nie wiem?). W każdym wypadku zakładam, że tak nie jest i jest to po prostu zrobione na GPIO używając sterownika w systemie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zapomniałem dopisać, że akurat Soekris ma FIFO więc ogarnie sobie ten jitter bez żadnego problemu :)

Skomentuj

ok, zatem jeżeli można podłączyć RPi bezpośrednio do soekrisa przez switcha, to amanero będzie niepotrzebne, lub może służyć jako alternatywny sposób podania sygnału. Podrzuci ktoś link do zasilacza oraz jak wygląda sprawa z regulacją głośności ? Trzeba/można/warto zastosować regulację głośności za pomocą soekrisa, czy lepsza drabinka w przedwzmacniaczu ?

Skomentuj

Widzę, że w Soekrisie można podpiąć malinę/amanero, coaxial i toslink oraz zastosować przełącznik. Zatem jeżeli nie planuję podłączać dwóch źródeł po I2S to bez sensu będzie kupowanie tego przełącznika od nordmundsa ? czy ma on jakieś dodatkowe zalety ?

Skomentuj

Jaki system polecacie dla RPi do odtwarzania muzyki z domowych serwerów, usb, you tube, spotyfi itp. ?

Skomentuj

System operacyjny czy daemon?

System to odmiana Debiana, a sam odtwarzacz pracujący w tle to np MPD czy Mopidy.

Skomentuj

Koledze chodzi pewnie o gotowe obrazy systemów, razem z jakimś GUI i wstępnie skonfigurowane typowo pod player, np. Moode, RuneAudio, HiFiBerry.
                        Problemem może być Spotify, w Rune Audio jest jako beta i trzeba mieć konto premium, testowe nie działa.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          Koledze chodzi pewnie o gotowe obrazy systemów, razem z jakimś GUI i wstępnie skonfigurowane typowo pod player, np. Moode, RuneAudio, HiFiBerry.
                          Problemem może być Spotify, w Rune Audio jest jako beta i trzeba mieć konto premium, testowe nie działa.
                          Dokładnie, chodzi mi o jakiś prosty system typowo do odtwarzania muzyki, z możliwością sterowania z telefonu czy tez przeglądarki na pc. Z tego co wyczytałem to ludzie lubią Moode i RuneAudio, z czego chyba ani jeden ani drugi nie odtwarza YouTube i spotify ( chyba że z tym kontem premium na runeaudio) oraz tylko RuneAudio ma apke na androida. Może w przyszłości dodadzą jakieś serwisy audio

Skomentuj

Apke to ma każdy praktycznie, bo wszędzie działa MPD, a do tego masz różne aplikacje na Google Play. Rune Audio zrobiło swoją apkę, ale zasadniczo dalej opartą o MPD, więc każdy inny klient MPD będzie działał.

Skomentuj

Osobny OS daje większe możliwości, samego MPD dość łatwo zainstalować i zmiany w konfiguracji są niewielkie.

Skomentuj

Kokega z audiostereo polecił, aby do soekrisa i rpi dokupic cos takiego jak kali i2s reclocker. Dodatkowo w tym temacie http://www.diyaudio.com/forums/digit...-rpi-sbcs.html ( o ile dobrze rozumiem ) jest napisane ze plik potrzebuje kilku godzin grania aby fifo w urzadzeniu ogarnelo jitter z rpi. Co sadzicie ? Warto wydac na to pieniadze czy bez sensu ?

Skomentuj

https://volumio.org/

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
                                    Kokega z audiostereo polecił, aby do soekrisa i rpi dokupic cos takiego jak kali i2s reclocker. Dodatkowo w tym temacie http://www.diyaudio.com/forums/digit...-rpi-sbcs.html ( o ile dobrze rozumiem ) jest napisane ze plik potrzebuje kilku godzin grania aby fifo w urzadzeniu ogarnelo jitter z rpi. Co sadzicie ? Warto wydac na to pieniadze czy bez sensu ?
                                    jeżeli soekrisa podłączysz do RPI po I2S i na Rpi będziesz miał system ze "świeżym" kernelem ( powyżej 4.1.15 jak dobrze pamiętam)

to ta zabawka nie ma kompletnie sensu

Skomentuj

Mam zainstalowane Runeaudio i nie wiem co tam siedzi. W takim razie to kwestia oprogramowania a nie zegarow w rpi ?

Skomentuj

soekris ma swoj zegar ... nie potrzeba mu go z Rpi

co do softu to w któryms tam kernelu wpowadzono patcha dzieki ktoremu po i2s z malinki mozna obslugiwac poprawnie formaty z wiekszym bitrate
                                        Last edited by bawolek; 19.10.2016, 16:20.

Skomentuj

Mam zamiar zrobić mały update z terminala na Orange Pi, a jako że Soekris to trochę za droga zabawka do słuchania radia internetowego w mp3, to przydałby mi się tani DAC z I2S niepotrzebujący MCLK, myślałem o PCM5102, tylko że to zwykły DAC jednobitowy i mam w związku z tym pytanie, czy jest jakaś jakościowa różnica w połączeniu kości tego pokroju do pełnoprawnego I2S z MCLK porównując do wewnętrznej generacji tego sygnału?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X