Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brum z głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Brum z głośnika

Złożyłem preamp lampowy i podpiąłem pod końcówkę mocy. Niestety po włączeniu zasilania z głośników brumi. Przy włączonej jedynie końcówce również brumi, jednak słabiej. Wejście zwarte do masy. Zastanawiam się czy to może wynikać ze źle złożonego preampu, czy raczej coś z masami jeżeli przy wyłączonym preampie i tak brumi ? Sprawdzałem zasilacz prądu stałego preampu, który również jest na lampach i na oscyloskopie płasko. Nigdy nie miałem lamp, ale zastanawia mnie czy przy idealnej ciszy lampy powinny lekko brzęczeć ?
    Last edited by kaczor189; 27.12.2016, 16:02.

Pętla masy? W preampie?/ masie audio?
    Weź pod uwagę również pętlę przez gniazda sieciowe jeśli oba są podłączone przez przewody sieciowe trójżyłowe. ( w ścianie masz PE-żółtozielony czy bolec do neutralnego )

Skomentuj

Jak grzejesz lampę? Daj DC na grzałkę to się przekonasz czy to przez to.

Druga sprawa to wyskokoskuteczne głośniki, tu nic nie poradzisz.

Trzecia, źle poprowadzone masy. Wszystkie masy powinny być połączone w gwiazdę z wyjątkiem sygnałowej. Tą z kolei ciągniesz od preampu

Skomentuj

Tak jak pisałem zasilacz jest DC. Z masą też ciężko zrobić coś źle, ponieważ jeden przewód od prempu do zasilacza i jeden od preampu do złączy chinch. Tak to wygląda: [IMG][/IMG] Prowizorycznie na kawałku deski ale chciałem sprawdzić czy to w ogóle działa. Obecnie podłączone jest trafo - zasilacz - preamp - chinch. Najbardziej mnie zastanawia dlaczego brumi z głośników przy wyłączonym preampie ale włączonej końcówce. Brumi dużo słabiej ale nadal brumi. Bez prempu jest kompletna cisza.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
          Najbardziej mnie zastanawia dlaczego brumi z głośników przy wyłączonym preampie ale włączonej końcówce
          Żaden przewód nie może być w 100% odseparowany od zakłóceń z otoczenia. Wynika z tego, że każde przedłużenie przewodu sygnałowego zwiększa zakłócenia zbierane z otoczenia, preamp, możne powiedzieć jest takim przedłużeniem. Im ekran kabla sygnałowego jest słabszy, tym więcej zakłóceń. Jak chcesz to sprawdzić dotknij sobie palcem wejścia. Najbardziej niepokojący jest brum, który daje się we znaki po zwarciu wejścia do masy w preampie. Ten może wynikać z topologii układu i/lub źle poprowadzonych mas.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
            Bez prempu jest kompletna cisza.
            W krótkofalarstwie stosowaliśmy ekrany na ECC85 lub inne pentody, to były takie cokoły z tubkami wkręcane na bagnet.
            I zawsze uważaliśmy by przewody ekranowane były tylko po jednej stronie podlutowane na masse.

Skomentuj

Żarzenie - nie widzę połączenia masy żarzenia z masą układu - lub ustalonego podniesionego potencjału np do + 20-70V jeśli preamp w układzie SRPP, - no chyba, że masz w zasilaczu pod spodem płytki. Żarzenie nie może "pływać". Ale to akurat przy wyłączonym preampie chyba nie powinno dawać brumu.

Skomentuj

Problemem był brak połączenia masy żarzenia z pozostałą masą, dzięki. Jeszcze nie sprawdzałem jak przy wyłączonym pre, przy włączonym jest lekki brum ale myślę, że do wyeliminowania w obudowanie bo jak na razie to plątanina kabli na kawałku mdf

Skomentuj

Czaruję...
                X