Złożyłem preamp lampowy i podpiąłem pod końcówkę mocy. Niestety po włączeniu zasilania z głośników brumi. Przy włączonej jedynie końcówce również brumi, jednak słabiej. Wejście zwarte do masy. Zastanawiam się czy to może wynikać ze źle złożonego preampu, czy raczej coś z masami jeżeli przy wyłączonym preampie i tak brumi ? Sprawdzałem zasilacz prądu stałego preampu, który również jest na lampach i na oscyloskopie płasko. Nigdy nie miałem lamp, ale zastanawia mnie czy przy idealnej ciszy lampy powinny lekko brzęczeć ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Brum z głośnika
Collapse
X
-
Tak jak pisałem zasilacz jest DC. Z masą też ciężko zrobić coś źle, ponieważ jeden przewód od prempu do zasilacza i jeden od preampu do złączy chinch. Tak to wygląda: [IMG][/IMG] Prowizorycznie na kawałku deski ale chciałem sprawdzić czy to w ogóle działa. Obecnie podłączone jest trafo - zasilacz - preamp - chinch. Najbardziej mnie zastanawia dlaczego brumi z głośników przy wyłączonym preampie ale włączonej końcówce. Brumi dużo słabiej ale nadal brumi. Bez prempu jest kompletna cisza.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz postaNajbardziej mnie zastanawia dlaczego brumi z głośników przy wyłączonym preampie ale włączonej końcówce
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz postaBez prempu jest kompletna cisza.
I zawsze uważaliśmy by przewody ekranowane były tylko po jednej stronie podlutowane na masse.
Skomentuj
-
Żarzenie - nie widzę połączenia masy żarzenia z masą układu - lub ustalonego podniesionego potencjału np do + 20-70V jeśli preamp w układzie SRPP, - no chyba, że masz w zasilaczu pod spodem płytki. Żarzenie nie może "pływać". Ale to akurat przy wyłączonym preampie chyba nie powinno dawać brumu.
Skomentuj
Skomentuj