Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dx450b

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dx450b

Kupiłem 2 szt końcówek dx450b , dla 2 kanałów podłączyłem trafo i brumi w jednym kanale.
    Toroid jest 600va , 2x40v , sec.1 czerwony-czerwony sec.2 czarny-czarny.

połączyłem zgodnie z poniższym opisem:

Pierwszy wzmacniacz:
    Połączyć przewód czerwony z czarnym tafa i wpiąć do listwy GND. Pozostałe dwa - czarny do AC, czerwony do AC, nie ma znaczenia który do którego AC.

Drugi wzmacniacz:
    Nie wpinać do niego trafa. Połączyć +Vcc z +Vcc pierwszego wzm. -Vcc z -Vcc, GND z GND.

Ponadto, sugeruję rezystor R3, w obu wzmacniaczach zastąpić zworką.

Zabezpieczenie bezpiecznikowe:
    Wzmacniacz pierwszy - zwiększyć wartość bezpiecznika do 20A, drugi bez zmian.

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://dx-audio.pl/dx450b/

pytałem czy nie można połączyć sec1 czerwony-czerwony do obydwóch ac pierwszej końcówki i sec2 czarny-czarny do ac drugiej końcówki , czyli bez podłączania trafa do gnd ?

sec 1 i sec 2 są osobnymi obwodami , wiec dlaczego nie można połączyć do ac osobnych końcówek.

dx napisał że nie można.
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

Podłącz drugą końcówkę tak samo jak pierwsza.

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
      pytałem czy nie można połączyć sec1 czerwony-czerwony do obydwóch ac pierwszej końcówki i sec2 czarny-czarny do ac drugiej końcówki , czyli bez podłączania trafa do gnd ?

sec 1 i sec 2 są osobnymi obwodami , wiec dlaczego nie można połączyć do ac osobnych końcówek.

dx napisał że nie można.
      Nie można, bo z dwóch końców uzwojenia można uzyskać tylko jedno napięcie. Do napięcia symetrycznego potrzebujesz potencjału ze środka uzwojenia, w twoim przypadku są to zwarte końcówki dwóch identycznych uzwojeń.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
        Podłącz drugą końcówkę tak samo jak pierwsza.
        tak zrobiłem i osobno grają bez brumu i szumu , idealnie , czyli muszę podłączyć je równolegle z trafa , bez użycia vcc , dzięki za info panowie.
        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

takie podłączenie i prowadzenie masy musi mieć związek z podłączeniem do pasywnego tłumika głośności Nano Patch+ .

na marginesie kontakt z dx audio jest tylko mailowy , nie zawsze odpowiada na maile , żadnego kontaktu telefonicznego , poprzednia moja końcówka kl.d z chin ruszyła bez problemu , ale coś uszkodziłem jak zacząłem kombinować z ekranowaniem.
          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

takie podłączenie i prowadzenie masy musi mieć związek z podłączeniem do pasywnego tłumika głośności Nano Patch+ .

na marginesie kontakt z dx audio jest tylko mailowy , nie zawsze odpowiada na maile , żadnego kontaktu telefonicznego , poprzednia moja końcówka kl.d z chin ruszyła bez problemu , ale coś uszkodziłem jak zacząłem kombinować z ekranowaniem.
            Jakiś czas temu był numer telefonu na ich stronie bodajże na dolnym pasku. Niestety po jakimś czasie usunęli, z tego co słyszałem za dużo osób wydzwaniało z pytaniami dlaczego coś nie działa. Poza tym słabe mają podejście do klienta, jak chcesz kupić to odpowiadają szybko, lecz jak coś nie działa lub potrzebuje się poradę to już ich nie ma. Jak jeszcze dx450 jest ok i działa poprawnie to dx1000 raczej nie jest dopracowane. Coś jest w nich nie tak. Strasznie się grzeje radiator, sam mam 2 sztuki, niby grają ale im nie ufam. Aby nie było szału nie ma jeżeli chodzi o jakość dźwięku wykorzystywałem moduły do sprzętu estradowego. Do domu coś bardziej jakościowego.

Skomentuj

DX300 też mi działa bez problemów, ale ustawienie prądu spoczynkowego zajęło sporo czasu, ciągle gdzieś dryfował, dopiero chyba po godzinie grzania jakoś się dokładnie dało to zrobić.
              Brak wielo obrotowego potka nie ułatwia sprawy.

Skomentuj

Dx 600,Dx300,Dx450 Później wersje z Tranzystorami BJT były w miarę Ok. Lecz ten w Klasie D dx1000 coś jest chyba w nim nie tak.
                Co do prądu spoczynkowego to masz rację coś jest nie tak, a zamontowane potencjometry nie wieloobrotowe pogarszają dokładne ustawienie.
                Pomagało wstawienie Diody zamiast rezystora w stabilizacji prądu.

Już od około 3 lat nie montuje ich modułów, jak dla mnie są nie dopracowane nie jest to tylko moje zdanie.

Skomentuj

Końcówki są sprawne bo każdy osobno połączony tak jak ma być połączony pierwszy działa idealnie , bez brumu i szumu. Jeśli podłącze drugi równolegle tak jak w instrukcji czyli z vcc i gnd , to w pierwszym brum , drugi nie gra wcale. Jeśli podłącze oba równolegle z trafa tak jak pierwszy , to grają i brumią oba. Wygląda na to że dual mono rozwiązałoby problem , ale nie będę kupował drugiego trafa bo grają tylko bas.
                  Macie jakiś pomysł?
                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Drugi nie gra wcale, ponieważ zabezpieczenie potrzebuje AC do pracy. Nie ma AC, nie załącza się przekaźnik. Sprawdź ten trop. Tylko trzeba się mocno zastanowić czy można dodatkowa podłączyć to AC do drugiego wzmacniacza aby nie było fajerwerków.
                    Last edited by Jacek Zieliński; 02.01.2017, 19:30.

Skomentuj

A nie łatwiej tak:

Podłączenie końcówki mocy 2 pod pierwszą wykorzystując zasilacz pierwszej końcówki nie zadziała z powodu braku napięcia zmiennego dla układu zabezpieczeń.Idealne by było trafo z 4 napięciami np. 50V-0V-50V I 50V-0V-50V,lecz zgodnie ze schematem u mnie działało, ze względu na mizerne gniazda Ark proponuje połączyć przy transformatorze dolutowując do każdego wyprowadzenia po 2 przewody i założenie rurki termokórczki.

Ponadto, sugeruję rezystor R3, w obu wzmacniaczach zastąpić zworką.

Zabezpieczenie bezpiecznikowe:
                      Wzmacniacz pierwszy - zwiększyć wartość bezpiecznika do 20A, drugi bez zmian.

http://dx-audio.pl/dx450b/

dx napisał że nie można.

Jestem ciekawy jeżeli dojdzie do zwarcia w pierwszej końcówce Mocy,np po przez zwarcie głośnika do masy.To czy zanim się spali ten bezpiecznik 20A to czy nie będzie fajerwerk z tr.mocy.Bardzo słabe rozwiązanie.

Bezpiecznik 10A to też za duża wartość wystarczył by w zupełności 8A na szynę zasilania.

Skomentuj

Tworzy Ci się pętla masy.
                        Czy mase sygnału masz podłączoną pod złącze wejscia sygnału czy do wspólnego punktu masy GND zasilacza?

Skomentuj

Tworzy Ci się pętla masy.
                          Czy mase sygnału masz podłączoną pod złącze wejscia sygnału czy do wspólnego punktu masy GND zasilacza?
                          W którym miejscu twoim zdaniem tworzy się Pętla Masy?

Jak dla mnie masa się rozdziela z transformatora na 2 kanały.Masa dla głośnika wychodzi z Pcb prosto do głośnika. Osobno dla kanału Prawego oraz Lewego. Masa sygnałowa łączy się z masą Zasilania Gnd przez rezystory 10R,wiec jedynie tutaj może zachodzić że zamyka się Pętla masy. Lecz znam full konstrukcji wzmacniaczy/końcówek mocy gdzie jest tak samo.

Wywalenie Rezystora R3 i zastąpienie go zworą jest dla mnie nie zrozumiały.

Jeżeli się mylę Popraw Mnie proszę.

Skomentuj

Pętla robi Ci się przez złącze RCA i transformator.
                            Podłącz masę sygnału z RCA do punktu gdzie rozdzielasz mase z transformatora na dwie końcówki. Nie podłączaj masy sygnałowej do złącza wejscia sygnału w końcówkach.

Skomentuj

Zamieszczone przez serw.electro Zobacz posta
                              A nie łatwiej tak:
                              dzięki za ten schemat , widzę że zwarłem gnd , może to ten problem .

sygnał z masą idzie do wejścia każdej końcówki .
                              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

dzięki za ten schemat , widzę że zwarłem gnd , może to ten problem .

sygnał z masą idzie do wejścia każdej końcówki .
                                Podłącz mase sygnału nie do końcówek tylko do punktu masy transformatora.

Skomentuj

,,Połączyć przewód czerwony z czarnym tafa i wpiąć do listwy GND. Pozostałe dwa - czarny do AC, czerwony do AC, nie ma znaczenia który do którego AC.,, tak zrobiłem i osobno było ok , a po rozdzieleniu tego razy dwa brumi , chociaż masy i tak na płytce są zwarte.
                                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

,,Połączyć przewód czerwony z czarnym tafa i wpiąć do listwy GND. Pozostałe dwa - czarny do AC, czerwony do AC, nie ma znaczenia który do którego AC.,, tak zrobiłem i osobno było ok , a po rozdzieleniu tego razy dwa brumi , chociaż masy i tak na płytce są zwarte.
                                    To teraz jak masz tak podłączone,Podłacz sygnał do końcówek,A masę (oplot przewodu sygnałowego podłącz do,, przewód czerwony z czarnym tafa i wpiąć do listwy GND'' Tak jak Napisał Kolega Adzik94.Ponieważ zamyka się Pętla Masy.

U mnie zgodnie ze schematem działało poprawnie nie miałem żadnych Brumów,szumów itd.

Skomentuj

Podłącz mase sygnału nie do końcówek tylko do punktu masy transformatora.
                                      ok

myślałem że masę z sygnałową z 1 końcówki przedłużyć na drugą , a masy z 2 końcówki nie podłączać.
                                      Last edited by bolonietoperz; 02.01.2017, 22:24.
                                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

[QUOTE=bolonietoperz;493163]czyli do wejść w obu końcówkach tylko sygnały , a obie masy do tych zwartych przewodów czarnego i czerwonego z toroida , czyli mogę w pierwszej końcówce sygnał do wejścia a masę do jednego wolnego gnd przy wejściu do zasilacza i tak samo w drugiej końcówce?

Myslę zę sygnał + z jednej i drugiej końcówki dajesz do +IN a masy-ekrany podłączasz do złacza Zasilacza Gnd 1 wolne ale do Pcb tej gdzie jest podłączony transformator.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X