Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dx450b

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez serw.electro Zobacz posta
    Myslę zę sygnał + z jednej i drugiej końcówki dajesz do +IN a masy-ekrany podłączasz do złacza Zasilacza Gnd 1 wolne ale do Pcb tej gdzie jest podłączony transformator.
    ok, dzięki panowie.
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Musisz mieć wspólny Punkt Masy,np przy użyciu Kostki.I z tego punktu rozprowadzasz Masę.Jak to nie pomoże to ja już nie wiem.

Dobrze by było jak byś wstawił Foto.

Skomentuj

tak zrobię :thumbsup:
        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Jeszcze Jedna Opcja:

Sygnał z Gniazda Rca-Masę podłączasz tylko z jednej strony do transformatora Gnd,w drugiej końcówce jest w powietrzu.Połączone 2 przewody masowe W złączu Rca.

Skomentuj

niestety , podłączyłem tak jak na 2 ostatnich schematach i dalej brumi , osobno jest ok a równolegle brum.
            Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Masz to na desce czy w obudowie? Jeśli w budzie to upewnij się że masa sygnałowa i głośników nie styka się z obudową. Spróbuj podłączyć obudowę do głównego punktu masy. Obudowę potencjometra (jeśli masz) zewrzyj do masy. Brumi przy zwartych wejściach na RCA? Brumi przy zwartych wejściach na samej końcówce?

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
                niestety , podłączyłem tak jak na 2 ostatnich schematach i dalej brumi , osobno jest ok a równolegle brum.

Niestety nie wiem co może być przyczyną tego.

U mnie leżało to na stole,sygnał bezpośrednio szedł z Pcb.Jeszcze jedno przyszło mi do głowy, Ja miałem radiator do Masy podłączony Bo pojawiały się jakieś oscylacje na wyjściu.

Skomentuj

Końcówki są na wspólnym radiatorze?
                  Weź odepnij wszystkie przewody od końcówek i miernikiem sprawdź czy gdzieś nie masz zwartej masy wzmacniaczy z obydową/radiatorem.
                  Jeśli nie to ok.

Schematy podane wyżej są w miarę ok, ale mają błąd.
                  Gwiazda którą tworzysz w punkcie "GND" to miejsce przez które przepływa prąd ładowania obydwu zasilaczy, tętnienia są tam największe.
                  Spróbował bym zrobić tak dla testu.
                  Od punku masy łączącego C16 i C17 poprowadził przewód tego samego miejsca w drugim wzmacniaczu, w połowie tego przewodu przylutował bym przewód masy idący od wejścia RCA.
                  W sumie powinny się do tego nadać masy sygnałowe, bez kombinowania z kabelkami, ale co szkodzi spróbować.

Np. w iAMP100 złącze sygnałowej masy, idzie właśnie od kondensatorów filtra. Powyższe łączenie jest ok, jeśli jest wspólny zasilacz (np. Taz), wtedy do jego wyjścia łączy się wszystkie masy w gwiazdę.
                  Trafo jest podłączone do swojego wejścia i tętnienia na środkowym odczepie nie wpływają na resztę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    upewnij się że masa sygnałowa i głośników nie styka się z obudową
                    nie

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                    Końcówki są na wspólnym radiatorze?
                    nie

dzięki panowie za pomoc, nie jestem elektronikiem więc poważniejsze działania powierzę koledze fachowcowi.

w międzyczasie odezwał się dx audio i wyjaśnił co można zrobić , a więc cyt.

Widzę dwa rozwiązania:
                    A) dual mono na jednym trafie - czyli trafo z dwiema parami symetrycznych uzwojeń,
                    B) wspólny zasilacz:
                    wariant 1: np. na module dxPS - przenieś kondensatory z końcówki na PCB zasilacza, wymontować mostki z końcówek itd..
                    wariant 2: wylutować mostki prostownicze z końcówek, dać jeden wspólny (25A/400V) połączyć zgodnie z poniższym:

Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Teraz to się uśmiałem z firm dx-Audio.Wykazali się bezwzględną głupotą projektując tą końcówkę mocy.

Skomentuj

Teraz to się uśmiałem z firm dx-Audio.Wykazali się bezwzględną głupotą projektując tą końcówkę mocy.
                        Odważne stwierdzenie.
                        Czym je uzasadniasz ?

Skomentuj

a myślałem żeby dokupić jeszcze 4 końcówki ale już mniejszej mocy , aby mieć 2 na bipolarach do basu i 4 do średnich i wysokich na mosfetach.
                          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Sprawdził bym takie połączenie.
                            Przewód ( dość gruby ) od płytki do płytki z miejsca między kondensatorami zasilaczy.
                            Można dodatkowo po cynować płytkę w miejscu pomiędzy kondensatorami lub dolutować kawałek przewodu.

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
                              Odważne stwierdzenie.
                              Czym je uzasadniasz ?
                              Uzasadnił już to projektant,proponując wylutowaniem zasilaczy z płytek i montaż zewnętrznego zasilacza.Wiec jakim sensem było montowanie zasilaczy na Pcb?
                              Pozatym to już nie pierwsza wpadka tej firmy,Pomijając brak wystawianego paragonu przy zakupie.

Sprawdził bym takie połączenie.
                              Przewód ( dość gruby ) od płytki do płytki z miejsca między kondensatorami zasilaczy.
                              Można dodatkowo po cynować płytkę w miejscu pomiędzy kondensatorami lub dolutować kawałek przewodu.

Sam widzisz że jest to układ nie dopracowany. Przyjmując kupuję od tej firmy 2 końcówki zmontowane płacę 160zł/szt,i trzeba samemu się martwić i kombinować z przewodami aby to działało. A stwierdzenie aby zastosować transformator z 4 uzwojeniami nie jest trafiony bo taki transformator ciężko zakupić w sensownej cenie.
                              Ja miałem podłączone tak jak narysowałem kilka postów wcześniej i nie miałem problemów z przydźwiękiem bądź Brumem.

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
                              a myślałem żeby dokupić jeszcze 4 końcówki ale już mniejszej mocy , aby mieć 2 na bipolarach do basu i 4 do średnich i wysokich na mosfetach.
                              Raczej nie trafiony pomysł, nie spotkałem się z takimi zastosowaniami.Na pewno nie jest to nieekonomiczne, Bo zgodnie z twoja tezą musisz mieć 6 Kanałów Mono.
                              Spytam z ciekawości-dlaczego twoim zdaniem Mosfety Mają być lepsze?

Odważne stwierdzenie.
                              Czym je uzasadniasz ?
                              Tak na marginesie to co to jest za firma która sprzedaje swoje produkty,a na forach internetowych pokazuje zastosowanie jego jako inna osoba.
                              Na Elce jest taki temat z ich modułem Mocy 600Watowym,i to oni sami są autorami.

Skomentuj

Uzasadnił już to projektant,proponując wylutowaniem zasilaczy z płytek i montaż zewnętrznego zasilacza.Wiec jakim sensem było montowanie zasilaczy na Pcb?
                                Pozatym to już nie pierwsza wpadka tej firmy,Pomijając brak wystawianego paragonu przy zakupie.

Po prostu założenie było takie aby końcówka pracowała samodzielnie .
                                W wzmacniaczach typu " Dual MONO " najczęściej każda końcówka ma swój transformator lub w wersjach bardziej budżetowych transformator ma dwa uzwojenia , zasilające oddzielnie końcówki mocy.
                                W ofercie sprzedawcy są końcówki mocy bez zasilaczy , jest też jakiś zasilacz do końcówek mocy.
                                Można na ich bazie złożyć podobny funkcjonalnie wzmacniacz zasilany z jednego zasilacza, transformatora.

Czy brum się pojawi czy nie to sprawa indywidualna szczególnie w takiej konfiguracji.
                                Różnicę robią detale pozornie nie mające znaczenia.
                                Nie wiemy czy przypadkiem PCB nie jest wykonane z laminatu z za cienką miedzią.
                                Ale na pewno dużym błędem jest rozkładanie kondensatorów filtra daleko od siebie.
                                Mogą być dwa mostki , nie ma to wpływu na brum ale kondensatory filtra powinny być skupione możliwie blisko siebie .
                                Jeśli ten warunek nie jest spełniony to wykonał bym połączenia kondensatorów grubymi przewodami.

Skomentuj

Po prostu założenie było takie aby końcówka pracowała samodzielnie .
                                  W wzmacniaczach typu " Dual MONO " najczęściej każda końcówka ma swój transformator lub w wersjach bardziej budżetowych transformator ma dwa uzwojenia , zasilające oddzielnie końcówki mocy.
                                  W ofercie sprzedawcy są końcówki mocy bez zasilaczy , jest też jakiś zasilacz do końcówek mocy.
                                  .
                                  Tylko dlaczego nie ma takiej informacji na ich stronie internetowej? Jak dla mnie jest to nie fer.

Skomentuj

Tak na marginesie to co to jest za firma która sprzedaje swoje produkty,a na forach internetowych pokazuje zastosowanie jego jako inna osoba.
                                    Na Elce jest taki temat z ich modułem Mocy 600Watowym,i to oni sami są autorami.
                                    To że niby sami pokazują zastosowanie jakiegoś produktu jest dowodem że projektując układ wykazali się " bezwzględną głupotą " ?

Tylko dlaczego nie ma takiej informacji na ich stronie internetowej? Jak dla mnie jest to nie fer.
                                    To właśnie powinno być zaznaczone. :thumbup:

Skomentuj

Spytam z ciekawości-dlaczego twoim zdaniem Mosfety Mają być lepsze?
                                      nie są lepsze , raczej inne

http://livesound.pl/tutoriale/artyku...szy-i-dlaczego

ale nie rozwijajmy tego w tym wątku
                                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

[QUOTE=BIG ROMAN;493450]To że niby sami pokazują zastosowanie jakiegoś produktu jest dowodem że projektując układ wykazali się " bezwzględną głupotą " ?

Chodzi o to że Jako zwykły User przedstawia konstrukcję Pieca do Gitary,i zachwala produkt końcówki mocy dx600 tej firmy że jest zadowolony z niej i że kupił na dx-audio,A tak na prawdę to sciema bo to jest ich Cały Post a nie zwykłego Usera,a zdradził ich kilka lat temu Adres email.

Co do bezwzględnej głupoty to wykazali się tym że zaproponowali wylutowanie zasilaczy z modułow mocy i .zakup dodatkowego zasilacza.I to mnie denerwuje bo jak to będzie wyglądało puste miejsca na Pcb,dodatkowy koszt zasilacza.

Powinni napisać aby działało stereo muszą być 2 transformator lub jeden z podwójnymi uzwojeniami i nie było by problemu.

Tak samo jak nie zgodny opis dx600 mają że pcb ma 29cm x6cm a to kłamstwo bo ma 29cm x 7,5cm i wyszło dopiero po zakupie 4 Pcb i po ich zlutowaniu jak miałem wszystko wstawiać do obudowy że brakuje miejsca. Pomimo zgłoszenia im tego 2 lata temu nadal nie zmienili tego na stronie internetowej.

Dlatego nie traktuje ich poważnie, a tym bardziej nie zamierzam robić u nich żadnych zakupów.
                                        Last edited by serw.electro; 06.01.2017, 21:51.

Skomentuj

Bo zgodnie z twoja tezą musisz mieć 6 Kanałów Mono.
                                          do tej pory miałem tak:
                                          2 kanały na basie w kl.D na 1 trafie /z własnej winy uszkodziłem wzmacniacz/
                                          4 kanały na lm4780 -średnie i wysokie ,
                                          czyli bas stereo a średnie i wysokie w dual mono , osobne trafa na lewy i prawy kanał
                                          i grało dobrze , ale uświadomiono mi że nie ma jak dyskretne wzmacniacze więc chciałem zmienić.
                                          Last edited by bolonietoperz; 06.01.2017, 22:06.
                                          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Czaruję...