Metalizacje,czyli lutowanie z jednej strony zlutuje samo z 2.I soldermaskę,Opisówki nie bedę robił bo bez sensu to jest.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz do domu i na małe imprezy
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz postaW takich konstrukcjach z radiatorem Pionowo użebrowanym najlepiej aby były na zewnątrz ułatwia im to oddawanie ciepła do otoczenia.
U mnie te radiatory są na zewnątrz, ale fakt, że w kolorze alu.
Grubość podstawy wpływa na równomierność rozkładu temperatury. Fakt że przez to ze są cienkie, u mnie gradient się czuje. Można by to załatwić dodatkowymi płaskownikami, ale nie widzę potrzeby.
Przedtem miałem radiator ok. 30x250x100 też z płytą ok. 8-9mm, z pionowymi żeberkami, też na zewnątrz i przy spoczynku miały ponad 50st, a jak dałem do pieca, to gorące. Ty będziesz miał w spoczynku pewnie między 2 a 4x większe straty niż ja, wyższe napięcie X większa ilość tranzystorów. IHMO nie lekceważ tematu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaWczoraj się napisałem długiego posta i szlag go trafił.
U mnie te radiatory są na zewnątrz, ale fakt, że w kolorze alu.
Grubość podstawy wpływa na równomierność rozkładu temperatury. Fakt że przez to ze są cienkie, u mnie gradient się czuje. Można by to załatwić dodatkowymi płaskownikami, ale nie widzę potrzeby.
Przedtem miałem radiator ok. 30x250x100 też z płytą ok. 8-9mm, z pionowymi żeberkami, też na zewnątrz i przy spoczynku miały ponad 50st, a jak dałem do pieca, to gorące. Ty będziesz miał w spoczynku pewnie między 2 a 4x większe straty niż ja, wyższe napięcie X większa ilość tranzystorów. IHMO nie lekceważ tematu.
Radiatory pionowe to tylko na zewnątrz przy takich mocach,jak by były w srodku to temperatura by była z 2x wieksza.
Większą ilość tranzystorów moim zdaniem jest na +.Ponieważ mniejsze prądy płyną w każdym tranzystorze.
Przykładowo Holton miał 4 pary tr.Mocy i moc 400w/4R i prąd spoczynkowy 100mA i radiatory też nie były ogromne.
Wszystko się okaże jak go złożę i przetestuję.Najpierw planuje zmontować 1 sztukę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz postaDwa takie złączone w tunel +wentylator
Mówisz że czarny daje tak dużo?
Skomentuj
-
Ja wiem że Z wentylatorem to o wiele jest skuteczniej.No raczej procesora się nie da schłodzić bez wentylatora,Bo sam radiator musiał by być wielkości Całej obudowy Komputera.Tak Radiator Anodowany daje sporo więcej,Nie bedę się zagłębiał dlaczego tak jest bo można by pisać długo.Ale jak sam widzisz w Iamp-200 Borys też dał duży radiator z duzą ściana przednią 10mm,radiator Anodowany a tam też dużo ciepła Bedze moc wyjściowa przy 4R to około 2x250W czyli 500W na wyjście +straty cieplne+Bias.
Wiec widać że z takim radiatorem można sporo.Dodatkowo jak w obudowie był by wentylator to też temperatura spadnie o jakieś -10*Stopni (nie mówię tu o chłodzeniu tunelowym).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaIle mniej więcej wyjdą części na jeden kanał?
J
Do ceny nie wliczam radiatora i wejściówek oraz Pcb.
Co do samego działania nie mam już wątpliwości,będzie działało prawidłowo tak jak Standardowy OPS-3 tylko z 2x większa mocą,Dodatkowo będzie działał lepiej ze względu na dołożone Kondensatory 100nf na każdy tranzystor oraz Dodatkowe zasilacze IPS-ÓW tak jak ma to miejsce w Iamp-200. Myślę jeszcze nad zmianą układu Biasu i przykręceniu całości do radiatora.
Dodatkowo powstaje już IPSU razem z CapM na jednym Pcb.Czyli mając na jednym Pcb (zabezpieczenia,zasilacz główny,zasilacz pomocniczy,Przystawkę CapM).Zabezpieczenia oczywiście na Mosfetach zamiast przekaźników.
Aby nie było to co robię robię hobbistycznie nie zamierzam nigdzie sprzedawać robić masowej produkcji,Ponieważ nie jest to mój projekt do końca,Zaczerpnięte informację są z konstrukcji Iamp autora Borysa.Kto będzie miał ochotę coś zbudować nie ma problemu.Last edited by Maygaywer; 19.01.2017, 11:25.
Skomentuj
-
Na pcb musiałem wnieść kilka poprawek,teraz mogę napisać że pcb gotowe. Dzięki dodanym Diodą jest możliwość zalutowania tranzystorów Bipolarnych jak i Mosfet Tak jak jest to w iamp-200,dodatkowo został usunięty radiator z tranzystorami sterującymi (całkiem inny układ Biasu).
Po zrobieniu płytki i polutowaniu zdam relację.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaMyślę, że taniej, może nie do końca lepiej, będzie dołożenie jeszcze jednej pary 5200/1943
Skomentuj
-
Niby mają na papierze większą moc, ale obudowa jest ta sama, więc w efekcie nie ma pomiędzy nimi przepaści, nie wiem czy warto dopłacać dla minimalnie lepszego wykresu SOA (a w dość istotnym zakresie 30-50V i tak dopuszczalne prądy są bardzo zbliżone).
To 250W przy zabezpieczonym wzmacniaczu i dobrym chłodzeniu pewnie i 2 pary Toshib by pociągnęły.Last edited by ampli; 21.01.2017, 23:03.
Skomentuj
-
Czyli wychodzi na to ze jest tak jak myślałem nie opłaca się.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
To 250W przy zabezpieczonym wzmacniaczu i dobrym chłodzeniu pewnie i 2 pary Toshib by pociągnęły.
Irek gdzieś pisał ze z 1 pary otrzymał 250W i ze Toschiby są pancerne.
Skomentuj
-
Ano są dość mocne, ale fajnie jakby parametry pracy mieściły się w SOA...
Trafi się jakieś trudniejsze obciążenie indukcyjne i przy tych 250W jedna parka może dostać po piętach.
Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz posta(150w z 1pary)
Skomentuj
-
SamobÓjstwo ^^
Jak dorze pamiętam w jakimś starym Labgruppen z 3 par pędzili 0,5kW n kanał, do tego było to na takim śmiesznym małym radiatorku z miedzi, przedmuchiwanym bardzo wydajnym wentylatorkiem PAPST. Końcówkę przerabiałem z 110V na 230V (przepięcie odczepów trafa, bo nie robili przełącznika choć trafo miało dzielone zwojenia.
Chodził jak trzeba, w DIY nie trzeba się liczyć z kosztami, w seryjnej produkcji 2 pary mniej jak działa i nie padają za szybko to same plusy.
Skomentuj
Skomentuj