Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lamm LL2.1 przedwzmacniacz lampowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
    No to zrób poprawnie technicznie i posłuchaj. Jak pokazuje praktyka, w audio nie musi być w 100% poprawnie technicznie aby grało. Te poprawne z reguły nie grają,
    To jest moim zdaniem nieprawdziwe, popularne przeświadczenie, głównie po to, żeby sobie tłumaczyć rzeźbienie w sprzęcie

Jedna rzecz to "niepoprawność" w postaci dużych zniekształceń (rzędu 0.1, co po prostu podbarwia brzmienie, a druga to 10 czy 20dB spadku w paśmie słyszalnym. Jak masz barwę we wzmacniaczu to obniż albo podbij basy tyle ile się da (typowo 12dB) i powiedz mi, że tego nie słychać :) Moim zdaniem ten pomiar albo wartości elementów mają błąd.

Skomentuj

Jak pokazuje praktyka, w audio nie musi być w 100% poprawnie technicznie aby grało. Te poprawne z reguły nie grają,
      Ważne żeby było drogo, wtedy musi zagrać :)
      To że jakiś przygłuchy i podstarzały audiofilec stwierdzi że mu super gra nie oznacza zupełnie niczego po za tym że tak mu się wydaje.
      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
        Jak masz barwę we wzmacniaczu to obniż albo podbij basy tyle ile się da
        Nie mam barwy. Dla mnie to zło absolutne i żródło jeszcze większych zniekształceń, większych niż od tego Lamma

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
        Jedna rzecz to "niepoprawność" w postaci dużych zniekształceń (rzędu 0.1
        Jakie to ma znaczenia. Jedni lubią blondynki inni rude. A inni podniecają się GM70 z 10-20% zniekształceniami. Każdy lampowy element systemu coś podbarwia, właśnie po to one są.

Powtórzę jeszcze raz, dół pasma przy 10nf nie ma różnicy, góra lekko podbita tak jak wynika zamieszczonego pomiaru. Zostawiłem sobie Lamma głównie dla b.dobrze kontrolowanego dołu z dobrym konturem.
        Na AS odnośnie Lamma i jego konstrukcji napisano wszystko. Przetestowano wiele konfiguracji elementów i dlatego teraz na tej bazie robią własne komercyjne produkty.

Skomentuj

Porównując 10 czy 100, nie ma jakieś znaczącej różnicy na dole pasma. Za to znacząca jest różnica na górze, oceniana jako zamulanie. Ja również nie mam rezystora 750ohm komparacyjnego. Może dzisiaj porównam, 10 vs. 100 dla odświeżenia głowy.
          To daj proszę znać jak gra z tym większym kondensatorem. Po jakimś czasie odczucia mogą być inne niż za pierwszym razem.
          A wpływ rezystora antyparazytowego też sprawdzałeś? Rozumiem, że piszesz o tym w drugim stopniu?

Powtórzę jeszcze raz, dół pasma przy 10nf nie ma różnicy, góra lekko podbita tak jak wynika zamieszczonego pomiaru. Zostawiłem sobie Lamma głównie dla b.dobrze kontrolowanego dołu z dobrym konturem.
          To co napisałeś jest bardzo zachęcające.
          Napisz jeszcze coś o zasilaniu jakie stosujesz.

Skomentuj

Zasilanie mam wzorowane na oryginale, proste i skuteczne. Lampa 6x4, CLRC. Trafo i dławik od p.Ogonowskiego.

Jakiś czas temu miałem robić PCB zasilania i pre totalnie non profit, ale zostałem skarcony w jednym z wątków na AS, abym się nie wcinał w "interesy". A jegomość*dalej promuje swoje wydumki.
            Last edited by hi_aro; 17.04.2017, 14:23.

Skomentuj

Wiem jak tam jest...

Skomentuj

Zasilanie mam ... proste i skuteczne... CLRC. ...dławik.
                I prawidłowo.
                Tak jak lampy lubią.
                I jeszcze polecam - mimo różnych tendencji do wymyślania różnych wodotrysków - żarzenie prądem zmiennym.
                To się naprawdę sprawdza.
                No może wyjątek tylko w przedwzmacniaczach gramofonowych z bardzo dużym wzmocnieniem.

Skomentuj

Osoby, które coś tam "grzebią" to sobie poradzą z tym zasilaniem, ale czemu nie udostępnić sprawdzonego i pewnego z okazji np. świąt :)

Transformator 80W rdzeń Ei84/42
                  220-0-220V
                  6,3V 0,7A
                  6,3V 3A
                  12V 2A
                  - Dławik
                  20H, 20mA, 320R
                  - R3 służy do regulacji napięcia, tak aby uzyskać pod obciążeniem max 230V

Skomentuj

Jakie to ma znaczenia. Jedni lubią blondynki inni rude. A inni podniecają się GM70 z 10-20% zniekształceniami. Każdy lampowy element systemu coś podbarwia, właśnie po to one są.
                    Zdaje sobie z tego sprawę, dlatego cudzysłów. Cały urok lamp to właśnie te podbarwienia i ja to rozumiem, ba, sam chce kiedyś spróbować, kompletuje po kawałeczku części do wzmacniacza lampowego, a Lamma chętnie zbuduje, zrobię płytki, udostępnię, tylko potrzebny jest do tego dobry schemat :)
                    góra lekko podbita tak jak wynika zamieszczonego pomiaru.
                    Z zamieszczonego pomiaru nie wynika, że góra (właściwie to średnica + góra) jest "lekko" podbita - tylko 4 razy głośniejsza, o mocy 100 razy większej niż na basie! to jest ogromna różnica. Dlatego podejrzewam, że ten konkretny pomiar jest nieprawidłowy. Idąc dalej, podejrzewam też, że zarówno z 100nF jak i 10nF pasmo w oryginale jest z grubsza prawidłowe, tylko ten układ testowy miał coś namieszane. To nie jest granie konturowe, tylko skręcenie gałki basu w dół, a basu w górę.

Edit: Nawet ustawiłem sobie taką krzywą w korektorze na komputerze. Gra jakbym stracił woofery :) Jak ktoś ma dobrze grającego lamma powinien zrobić własny pomiar.
                    Last edited by Holgin; 17.04.2017, 15:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez n-krzychu Zobacz posta
                      Mam pdf z pomiarami tego układu wykonanymi przez 'mrelektronik'.
                      Te pomiary na pewno są błędne. (raczej pomiary są dobre a gość miał błąd w montażu i nawet wiem gdzie :) )
                      Mogę się założyć o browar, że w originale jest 10nf i pasmo jest płaskie z taką wartością .
                      Trzeba podchodzić krytycznie do wszystkiego co jest zamieszczone w necie a przede wszystkim nie robić bezmyślnych kopiuj/wklej i samemu przeanalizować układ który się buduje .

Po pierwsze ten 10n z rezystorem siatkowym 680k tworzy filtr górnoprzepustowym o spadku 3dB-elowym na 2*pi*R*C = 23Hz.
                      Już tutaj widać, że ten kondensator nie może tak ograniczać pasma jak wyszło na tych pomiarach jednak taki spadek dalej może być słyszalny. Warto jednak zauważyć, że ten filtr jest wewnątrz pętli sprzężenia która zredukuje jego wpływ .
                      Pętla sprzężenia zwrotnego zamyka się przez rezystor 10k z wyjścia i kondensator 10u.
                      Zakładając na chwilę, że kondensator ten jest zwarty wzmocnienie układu można policzyć jako stosunek 10k/1.2k czyli koło 18dB.
                      (W praktyce mniej ze względu na ograniczone wzmocnienie w otwartej pętli , szacując z grubsza jednak pierwszy stopień będzie miał jakieś 15x drugi koło 10x razem daje ponad 40dB wzmocnienia czyli znacznie więcej niż wzmocnienie w zatkniętej pętli )
                      Kolejny sygnał, że coś jest nie tak z pomiarami z pdf-a.
                      Wzrastająca reaktancja tego kondensatora 10u będzie powodować wzrost wzmocnienia na niskich częstotliwościach .
                      łatwo policzyć, że na około 1.5Hz wzmocnienie będzie 2x większe .
                      Taki boost na niskich f to nic dobrego i tu pojawia się pytanie co z tym zrobić ?
                      Można skompensować właśnie odpowiednio dobierając parametry filtru górnoprzepustowego wewnątrz pętli i stąd właśnie bierze się ta pojemność 10nF kondensatora sprzęgającego :)
                      Kombinując wszystko do kupy charakterystyka będziecie wyglądać tak :

Zwiększając wartość tego kondensatora z 10n do 100n spowoduje, że cały misterny plan...

Kondensator 17p ogranicza pasmo dla bardzo wysokich f i nie pełni żadnej roli w paśmie audio .
                      Bez niego układ miałby wzmocnienie do kilku Mhz .

Pomiary oryginału są tu :
                      http://hometheaterhifi.com/reviews/a...-preamplifier/

Z mojego punktu widzenia jednak idea tego pre jest bez sensu bo zwykle nikomu tak wysoka wartość wzmocnienia jest nie potrzebna .
                      Stosunkowo wysoka impedancja wyjściowa też nie pomaga .
                      Last edited by raven1985; 17.04.2017, 15:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Te pomiary na pewno są błędne. (raczej pomiary są dobre a gość miał błąd w montażu i nawet wiem gdzie :) )
                        Mogę się założyć o browar, że w originale jest 10nf i pasmo jest płaskie z taką wartością .
                        No proszę, jest i naukowe potwierdzenie

Ale będąc w temacie przedwzmacniaczy lampowych - zna ktoś jakieś ciekawe konstrukcje warte kopiowania poza lammem? :)

Skomentuj

...
                          - R3 służy do regulacji napięcia, tak aby uzyskać pod obciążeniem max 230V
                          Ale pojemność! Jest tak duża potrzebna? Jakie jest obciążenie tego zasilacza? I ile mocy wydziela się na tym R3?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Przy okazji dziękuję Adminowi za zmianę nazwy wątku :).
                          Last edited by tomant; 17.04.2017, 20:55.

Skomentuj

Gdyby ktoś potrzebował PCB - do swojej wersji Lamma będe zamawiał kolejne płytki, do tego dwie wersje zasilacza - można się dokoptować do zamówienia info na PW.
                            Tak to wygląda:

Skomentuj

Zamieszczone przez tomant Zobacz posta
                              Jakie jest obciążenie tego zasilacza? I ile mocy wydziela się na tym R3?
                              Wszystko masz podane w moim wpisie. Dławik jest na 20mA . Co mi się tli w głowie że pobór anodowego jest 16-17mA więc ciepła jest na R3 tyle co nic. R3 przy 220-0-220V wtórnego, będzie jakoś 400R.
                              Takie są pojemności w oryginale. C1 nie może być większy. R1 i R2 też trzeba dobrać w zależności od rezystancji trafa.

@micha7n
                              dalej swoje wydumki promujesz?

Skomentuj

Wszystko masz podane w moim wpisie. Dławik jest na 20mA . Co mi się tli w głowie że pobór anodowego jest 16-17mA więc ciepła jest na R3 tyle co nic. R3 przy 220-0-220V wtórnego, będzie jakoś 400R.
                                Takie są pojemności w oryginale. C1 nie może być większy. R1 i R2 też trzeba dobrać w zależności od rezystancji trafa.
                                No tak na dławik nie zwróciłem uwagi. Wg symulacji przy takim prądzie i tak wysokiej pojemności C2-C5 to napięcie anodowe dochodzi do zakładanych 220V po 3 min od załączenia zasilania. Dlatego pytałem właśnie o te kondensatory za dławikiem. Ten pierwszy kondensator powinien mieć wg karty katalogowej lampy nie więcej niż 40uF. No ale jest jeszcze rezystor więc chyba spoko. Spadek napięcia na R1 to jakieś 65V czyli przy prądzie 16mA wydzieli się rzeczywiście tylko ok 1W ciepła, czyli też jednak spoko.

Skomentuj

Może komuś się przyda do eksperymentów.
                                  Załączone pliki

Skomentuj

Pytanko mam - czy ten 10uF naprawdę musi być na tak duże napięcie? Przy zasilaniu 250V i jakimś tam spadku na 22.6K to i tak teoretycznie taki na 250V powinien dać radę, ale zastanawiam się czy w tym sprzężeniu faktycznie potrzebny jest kondensator na wysokie napięcie?

Skomentuj

Uwaga, małe sprostowanie do schematu z posta no.28.

C2-C5 100uF! a nie jak jest wpisane 1000uF. Niestety okulista się kłania.
                                      @tomant zauważyłeś to wcześniej

Skomentuj

Temat coś przysechł , skorzystałem z prasowanki kolegi Korkoczong i zrobiłem sobie dzisiaj płytkę , trochę ją pozmieniałem i powiększylem teraz wchodzą naprawdę duże kondensatory. Projekt będzie budżetowy bez żadnych drogich bajerów.Jutro jak będę miał czas zrobię płytkę zasilacza. Nie wiem jeszcze czy lampowy ,czy na krzemie , się zobaczy.:) będzie testowany z moim I-Ampem 200-88 .:)

Skomentuj

Zamieszczone przez medpak Zobacz posta
                                          Temat coś przysechł , skorzystałem z prasowanki kolegi Korkoczong i zrobiłem sobie dzisiaj płytkę , trochę ją pozmieniałem i powiększylem teraz wchodzą naprawdę duże kondensatory. Projekt będzie budżetowy bez żadnych drogich bajerów.Jutro jak będę miał czas zrobię płytkę zasilacza. Nie wiem jeszcze czy lampowy ,czy na krzemie , się zobaczy.:) będzie testowany z moim I-Ampem 200-88 .:)
                                          bedzie mozna posluchac u Ciebie??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X