Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lamm LL2.1 przedwzmacniacz lampowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz Salasa v2 i masz zasilanie jak się patrzy. Sprawdzone co prawda nie na układzie Lamma, ale na innym lampowym. Robi różnicę względem zwykłego CRC.
    Pozdrawiam.

Skomentuj

Tak, zgadza się kolego, to dobry zasilacz, ale ta Twoja propozycja wcale nie pomaga w moim pytaniu.

Nie szukam jakiegoś dobrego zasilacza do tego Lamm-a (miałbym nawet kilka dobrych propozycji).
      Nurtuje mnie pytanie czy jest tu sens budowania zasilacza na lampie? (Jaki to niektórzy proponują) Czy w tej konstrukcji przedwzmacniacza, takowy zasilacz na lampie, cokolwiek na plus wnieść może do brzmienia, w porównaniu do dobrego zasilacza półprzewodnikowego? (Bo wydaje mi się to wielce nieprawdopodobne.)

Skomentuj

W preampie moim zdaniem nie. Ja mam i polecam owszem lampowe preampy ale zasilacze mam na krzemie.
        W końcówce mocy lapmowej - Push-pull i to jeszcze w gitarowej - owszem zasilacz lampowy wpływa na brzmienie - szczególnie jak zaczyna niewydalać z robotą. Daje miększe i ładniejsze przestery.

W preampie IHMO nie.

Skomentuj

Dzięki kolego n-krzychu. Moje doświadczenie z lampami jest w sumie niewielkie, ale wiedza o elektronice powiedzmy nie najgorsza, dlatego moje wątpliwości co do sensu stosowania zasilacza lampowego w takiej konstrukcji.
          Upewniasz mnie, że moja ocena tego była słuszna, przy tak małych prądach zasilanie nie może to mieć wpływu (a podnosi tylko koszty).
          Takie zasilanie przydaje się tylko muzykom (o czym już wcześniej wiedziałem).

Zamieszczone przez n-krzychu Zobacz posta
          W końcówce mocy lapmowej - Push-pull i to jeszcze w gitarowej - owszem zasilacz lampowy wpływa na brzmienie - szczególnie jak zaczyna niewydalać z robotą. Daje miększe i ładniejsze przestery.

Skomentuj

Są różne szkoły.
            Jestem autorem płytek (niebieskich) które były zrobione na AS - w temacie Lamma. Preamp + zasilacz lampowy.
            Niestety bądz stety to dwa różne brzmienia - zasilacz lampowy i krzemowy. I nie chodzi tutaj wcale o znikomy prąd pobierany z zasilacza. Aspektów jest więcej - ale to trzeba by sięgnąć głębiej do elektroniki - niemniej powtórzę to jeszcze raz: kiedyś mój stary dobry znajomy, starszy pan ktory wychowal sie na lampach powiedział takie znamienne słowa: różnica organoleptyczna w konsumpcji zasilacza lampowego i krzemowego w torze audio jest mniej więcej taka - jak dla pasjonata piłki koszykowej zagrać na porządnym parkiecie dębowym, lub boisku wylanym betonem - i to faktycznie się sprawdza.
            Nie bez przypadku w oryginale Lamma prostownik jest lampowy.
            Ale - pewne rzeczy to rzecz gustu. Zrobiłem kilkanasićie Lammów...wszystkie na zasilaczu lampowym. Niektórzy wolą blondynki inni brunetki :) i niech tak zostanie.

Przykład poniżej - kolejna sztuka, jeszcze nie skończona.
            Last edited by micha7n; 24.04.2019, 18:39.

Skomentuj

No to powiedzmy, że wolę stąpać po betonowym boisku, bo samo to porównanie z "koszem" do mnie nie przemawia. Może kolego jakbyś zechciał się zagłębić bardziej w aspekty elektroniczne, to było by to pożyteczne i z korzyścią, nie tak jak te oderwane porównania.
              W zasilaniu chodzi przecież o jakość dostarczanego napięcia. Dobry zasilacz to taki który ma odpowiednią wydolność prądową i dostarcza napięcia bez wahań jego wartości, oraz bez wszelakich szumów. Dlatego bardzo pozytywne efekty przynosi np gdy wzmacniacz audio zasilimy nie z zasilacza, ale z akumulatorów. Fakt nie jest to wygodne rozwiązanie, ale naprawdę przynosi pozytywne efekty, ze względu na dużo lepszą jakość takiego zasilania.
              Przy zasilaczach lampowych, bardziej skłaniam się ku temu, że zaczyna być je słychać, kiedy zaczynają się ujawniać powiedzmy jego niedoskonałości (tak jak ogólnie przy lampach). Dlatego wydaje mi się bardzo słuszna opinia wielu muzyków, że owe zasilacze najlepiej (albo dopiero) "słychać" przy dość mocnym wysterowaniu gitarowych wzmacniaczy lampowych (z takim zasilaczem), wówczas zaczynają się "przestery" lamp wzmacniających, ale dodatkowo także lampy w zasilaczu powiedzmy "zaczynają psuć" zasilanie (pojawiają się doże prądy, co skutkuje, większymi spadkami napięcia na nich).

ps
              To że fabryczny Lamm ma zasilacz lampowy, niestety nie koniecznie jest dowodem na to że z nim jest lepiej, może to być tylko chwytem marketingowym. (Bo nawet jeśli nie słychać takiego zasilania, to przecież z nim łatwiej sprzedać produkt w wyższej cenie.)
              Last edited by tytka; 24.04.2019, 22:18.

Skomentuj

Kolego tytka - samo porównanie techniki estradowej do tej o której mówimy jest nonsensem bo to dwie różne historie. I dwie różne płaszczyzny w których - mamy inne cele, inne moce inne poziomy zniekształceń itd. Więc ciężko się tutaj odnosić do estrady. Co do wyższości zasilaczy lampowych w przedwzmacniaczach lampowych nie mam powodów aby się rozpisywać ze względu na aspekty techniczne - bo to cały elaborat zagadnień które wartałoby poruszyć. Ja stosuje lampowe bo uważam że są w tym konkretnym zastosowaniu lepsze - ktoś inny zastosuje tranzystorowe bo uzna że dla niego to lepiej gra i taka jest prawidłowość.

Ale nie idź tą drogą - myśląc że to chwyt marketingowy. Jak popatrzysz na rynek audio to wiele powaznych marek choćby właśnie Lamm, Audio Note, McIntosh etc. stosuje zasilacze lampowe w preampach - i tak naprawdę nie ze względu na marketing - bo tak naprawdę zasilacz tranzystorowy jest tańszy, mniej kłopotliwy, mniejszy i sprawniejszy..resztę sobie dopowiedz sam.

Poza tym tu nie ma się nad czym rozwodzić - zrób dwa zasilacze "na pająku" porównaj brzmienia (bo zapewniam cię że są inne - jeśli masz dobre ucho) i wtedy wybierzesz co ci bardziej pasuje - i po temacie :)

Ps. Ludzie potrafią wydawać dziesiątki tysięcy zł lub euro wymieniając np lampę prostowniczą w zasilaczu z jednej marki na drugą - i twierdzą że słychać to w brzmieniu. Też byłbyś w stanie im wmówić że to marketing :) ?...nie sądze.

Jak chcesz pogadać o Lammie to dzwoń. Zrobiłem tych układów już kilka. Pisz na PW.
                Last edited by micha7n; 24.04.2019, 23:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez micha7n Zobacz posta
                  zrób dwa zasilacze "na pająku" porównaj brzmienia (bo zapewniam cię że są inne - jeśli masz dobre ucho) i wtedy wybierzesz co ci bardziej pasuje - i po temacie
                  Szczerze, to poruszając to zagadnienie, chciałem uniknąć budowania dwu, aby je porównywać.
                  Muszę jednak przyznać, że mam tu sceptyczne podejście i potrzebowałbym konkretnych informacji, które mogłyby to zmienić.
                  Liczyłem tu na konkretne informacje, może wskazanie że tu należy iść w nieco inną stronę, niż strona idealnego zasilania.
                  Jak pisałem nie bagatelizuję sprawy/wagi zasilania, ale moja wiedza na temat tego, ewidentnie sugeruje, że lepszy jakościowo można wykonać na półprzewodnikach.
                  Z kolei wiedza o estradowych zastosowaniach (które wspomniałem), a gdzie są inne założenia, sugeruję że w takich rozwiązaniach zaletą lampowego zasilacza są jego słabości (co potwierdza wiele osób).
                  Dlatego mój dylemat: dla lampowego przedwzmacniacza należy szukać zasilacza o bardzo dobrych parametrach, czy jednak z pewnymi słabościami (i jakimi)?

Nie na temat...
                  Ludzie potrafią wydawać dziesiątki tysięcy zł lub euro wymieniając np lampę prostowniczą w zasilaczu z jednej marki na drugą - i twierdzą że słychać to w brzmieniu.
                  Są też tacy co kupują nietanią "specjalną pastę" smarują nią wzmacniacze operacyjne, albo kupują "kable" optyczne ze złoconymi końcówkami, lub specjalne podstawki pod kable i także twierdza że słyszą różnicę.

Nie we wszystko jestem w stanie uwierzyć
                  Last edited by tytka; 25.04.2019, 22:42.

Skomentuj

Jeśli się zastanawiasz na starcie czy iść na kompromis „z pewnymi słabościami” to od razu skazujesz projekt na średnią jakość delikatnie mówiąc.
                    DIY ma to do siebie ze jeśli masz wiedze to możesz niskim kosztem zrobić coś co gra równie dobrze jak sprzęt za grube pieniądze.
                    I wreszcie najważniejsze. W dużym uroszczeniu.
                    Wzmacniacz, przedwzmacniacz - to tak naprawdę zasilacz. To w uproszczeniu zasilacz który odpowiednio moduluje amplitudę wyjściową.
                    Wniosek jest jasny - jak masz słaby zasilacz to właśnie tak słabo to będzie brzmieć.

Skomentuj

DIY ma to do siebie ze jeśli masz wiedze to możesz niskim kosztem zrobić coś co gra równie dobrze jak sprzęt za grube pieniądze.
                      I wreszcie najważniejsze. W dużym uroszczeniu.
                      Wzmacniacz, przedwzmacniacz - to tak naprawdę zasilacz. To w uproszczeniu zasilacz który odpowiednio moduluje amplitudę wyjściową.
                      Wniosek jest jasny - jak masz słaby zasilacz to właśnie tak słabo to będzie brzmieć.
                      Czyli mam rozumieć, że nie mam na tyle wiedzy, aby brać się za projekty DIY.
                      A to uproszczenie kolegi, to trochę przyduże (ale to moje zdanie, a ja nie mam odpowiedniej wiedzy przecież).
                      Jeśli z góry wiesz, że każdy bez wyjątku zasilacz półprzewodnikowy jest gorszy od lampowego, ponadto należyte brzmienie zapewniają tylko lampowe (bo to można wyczytać z Twoich słów), to sorry, faktycznie się nie znam i bardzo przepraszam, że zaśmiecam temat.

Skomentuj

p.s.
                        Jeśli się zastanawiasz na starcie czy iść na kompromis „z pewnymi słabościami” to od razu skazujesz projekt na średnią jakość delikatnie mówiąc.
                        Odnoszę wrażenie, że kolega mnie nie zrozumiał.

Zamieszczone przez tytka Zobacz posta
                        ...w takich rozwiązaniach zaletą lampowego zasilacza są jego słabości (co potwierdza wiele osób).
                        Dlatego mój dylemat: dla lampowego przedwzmacniacza należy szukać zasilacza o bardzo dobrych parametrach, czy jednak z pewnymi słabościami (i jakimi)?
                        W domyśle w moim tekście ten ze słabościami, to lampowy.

Skomentuj

Nikt nie ocenia twojej wiedzy i umiejętności bo nie w tym rzecz. DIY to wolność więc każdy robi co chce.

Konkluzja jest jasna - i powinna rozwiać twój dylemat: dla dobrego przedwzmacniacza lampowego ( a Lamm takim jest ) szukaj zasilacza o bardzo dobrych parametrach bez żadnych słabości - dlaczego? bo zasilacz w torze audio to podstawa!

A czy wybierzesz lampowy czy pólprzewodnik to już twoja sprawa. Ja wybieram lampowy. Bo taki mi lepiej w duszy gra :)
                          A jeśli chcesz konkretów - zadzwoń pogadamy - powtórzę się, zrobiłem tych układów kilkanaście z różnymi zasilaczami i swojej opinii nie wyssałem z palca.

Skomentuj

Witam, ktoś może wskazać na poprawny schemat lamma z zasilaczem?

Skomentuj

Masz schemat i na drugim schemat zasilacza na lampie...zamiast EZ81 mozesz dac EZ80 lub 6x4 lub inną...U mnie ten zestaw hula przezajebiście.
                              Jeśli chodzi o zasilacz to dławik moze byc spokojnie 10H ...pierwszy kondensator do 50uF (patrz katalogi lamp) ,rezystorami regulujesz napiecie wyjściowe...w tym zasilaczu może bycz tych cłonów filtracyjnych 3 lub 4 ale jesli masz ładnie wszystko pospinane i zaekranowane to nawet dwa kondy i dławik plus rezystor tez wystarczy. Zasilacz na lampie daje dwie rzeczy: stopniowe narastanie napięcia oraz klimat vintage ..czy daje cos brzmieniowo..nie sądze chodz pewnie oddziaływuje na prąd inaczej niz krzem co niewatpliwie moze przeniesc sie na ostateczny efekt. Ja jednak takich testów nie robiłem...bo wszystko na lampach buduje wyłącznie na prostownikach lampowych żeby zachować calość klimatu vintage...wpływ na brzmienie szczerze tutaj mnie nie interesuje

Acha..w sprzęzeniu wstaw 10nF zamiast 100nF...bo tak jest w oryginale..chyba ze chcesz 100 to już osobisty wybór

Last edited by front247; 17.11.2019, 22:54.

Skomentuj

c3 to 10 nano a nie 100

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta
                                  c3 to 10 nano a nie 100
                                  Zgadza się..w poście powyżej wkleiłem stary plik ze schematem z AS.....Ewidentnie C3 - 10nF. dzięki za czujnosc

Dodam że u mnie lampy zasilam pradem przemiennym wprost z odczepu 6,3V ....napięcie to jest jedynie symetryzowane rezystorami po 100 ohm każdy, próba zasilania pradem wyprostowanym nie przyniosła różnicy,przydzwiku praktycznie nie ma. Ale to jest indywidualna sprawa kazdej konstrukcji i topologii . Umnie zasilanie jest można powiedzieć całkowicie fizycznie oddzielone od preampu. Lampa prostownicza takze żarzona wprost z odczepu trafa na 6,3V. pzdr
                                  Last edited by front247; 14.12.2019, 11:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez front247 Zobacz posta
                                    napięcie to jest jedynie symetryzowane rezystorami po 100 ohm każdy
                                    mozesz kupic potencjometr 100 om i zamienić z jednym z rezystorów
                                    regulujac potencjometrem mozesz znaleźć punkt , w ktorym hałas jest najmniejszy
                                    jesli resztki przydxwieku sa od zarzenia oczywiście

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta
                                      mozesz kupic potencjometr 100 om i zamienić z jednym z rezystorów
                                      regulujac potencjometrem mozesz znaleźć punkt , w ktorym hałas jest najmniejszy
                                      jesli resztki przydxwieku sa od zarzenia oczywiście
                                      Mam już zamontowaną stalową przegrodę oddzielającą pre od zasilacza....przydzwieku zero,takze juz nei musze kombinować z symetryzowaniem. dzieki

Skomentuj

ok

Skomentuj

Hej dawno tu nie ma nikogo ale może ktoś z Was odpisze ;-) Transformator do Lamm 2.1
                                          280...0...280 0,05A
                                          6,3 1.5A
                                          ewentualnie 12,6 1.5A
                                          Czy to poprawne wartości? Mam PCB zasilacza na lampach i w dwóch miejscach podaje się wtórne. Pierwsze to 6,3 na lampę ECL82 i drugie na zasilanie żarzenia ze stabilizatorem regulowanym typu ADJ. Proszę o pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X