Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zamówić płytki PCB?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zamówić płytki PCB?

Czy ktoś mógłby krok po kroku opisać jak się składa zamówienie na wykonanie płytek drukowanych? Jakie pliki należy przesłać zakładowi wykonującemu PCB? W jaki sposób zapłacić za usługę i którą firmę przewozową wybrać?

Generalnie każda firma akceptuje Gerbery RS-274x + plik z wierceniami w formacie Excellon.
    Paczka z danymi musi zawierać następujące pozycje:
    - warstwa miedzi bottom .gbl
    - warstwa miedzi top (jeśli płytka jest dwuwarstwowa) .gtl
    - warstwy miedzi wewnętrznej (jeśli płytka jest 4 i więcej warstwowa)
    - soldermaska bottom .gbo
    - soldermaska top (dla płytki jednowarstwowej nie jest konieczna, ale przyznacie, że płytka wygląda lepiej jak jest w jednolitym kolorze) .gto
    - warstwa opisu top .gts
    - warstwa opisu bottom .gbs
    - plik z obrysem płytki (ja dodałem sobie tutaj również frezowania) .gm1
    - plik wiercenia .txt + .dri
    Każda z firm ma generalnie jakieś swoje widzi mi się w temacie rozszerzeń każdego z w/w pliku. Ja używam powyższych rozszerzeń i jak do tej pory nikt nie protestował.

Dodaje mój plik do robienia gerberów. Działa z płytkami jedno i dwuwarstwowymi. Musicie sobie tylko zmienić ścieżkę gdzie gerbery będą zapisywane. Trzeba to zrobić w każdej z zakładek. Rozpakowujemy plik, zawartość wrzucamy do katalogu "cam" w folderze gdzie mamy zainstalowanego Eagle 7.x.x. (nie wiem czy zadziała z poprzednimi wersjami).
    Załączone pliki
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

Ważnym elementem zamówienia jest wykonanie projektu zgodnie z wymaganiami firmy, odnośnie minimalnej grubości ścieżek, minimalnych odległości pomiędzy padami czy opisy.
      Na początku należy wejść na stronę wykonawcy i w FAQ sprawdzić. Z reguły znajdują się tam dwa pliki, jeden do sprawdzenia projektu, drugi do wygenerowania plików wykonawczych. Tak jak pisał @taz, każda firma ma swoje zasady i standardy. Więc najpierw sprawdzić na stronie, jeżeli nie ma wytycznych, można korzystać z pliku @taz-a.

Skomentuj

A tutaj dla KiCada: http://www.drukowane.pl/pl3/?page=data_format&tab=kicad.
        Gerbery i wiercenia generowane są z pozycji modułu pcb (Pcbnew.) programu KiCad , a przeglądać i nakładać je na siebie można spod przeglądarki: GerbView (moduł główny KiCad).

Skomentuj

Które firmy polskie i zagraniczne wykonujące płytki polecacie?

Skomentuj

Z sąsiedniego forum coś takiego dostałem: https://www.pcbway.com/
            Z ciekawości spróbuję tam zrobić mam właściwie mały projekcik już przygotowany.

Skomentuj

Z PCBWAY:

Skomentuj

Jakby ktoś brał z pcbway to warto sobie zaokrąglić rogi na PCB - płytka zgrabniej wygląda a nic się dodatkowo nie płaci za frezowanie :)

Druga sprawa pcbway ma fajną promocje 5USD za 10 płytek 10x10cm (obustronna soldermaska, 2 stronna płytka, soldermaski za darmo > biała, czarna, czerwona,zielona,żółta, niebieska). Dla jakiegoś prototypu spoko oferta :)
                Last edited by gavron04; 06.07.2017, 21:47.
                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

tomekk Mógłbyś podpiąć przykładowe wymagane pliki z jakimś projektem które przesłałeś do PCBWAY? Oczywiście jeśli niema przeciwwskazań do ich upublicznienia.

Skomentuj

tomekk a przy okazji, zamawiałeś ze strony przez DHL?, A jeżeli tak to czy czas zamknęło się to w ~2 tygodniach (łącznie z produkcją: 3-4 produkcja+3-5 transport=6-9 dni (roboczych?).

Skomentuj

Jak im dobrze idzie to zmieszczą się w niecałych 10 dniach. Transport DHL do Polski trwa 2dni. Oczywiście zależy też od tego czy zatrzymają na odprawie celnej (kwoty powyżej 20USD). Jeśli tak to załatwienie dokumentów to jakaś godzinka + przelew za VAT itd.
                      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Mam pytanie, co myślicie o rozwiązaniu gdyby ktoś zamawiał w PCBWay.
                        - Napisałby temat na forum- post
                        - Można by się dorzucić do zamówienia i z jedną paczką by przyszło do polski. Od osoby która chce pliki gerbera tylko i screen z "jak to ma być".
                        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Ktoś korzystał z tego https://easyeda.com ?

Skomentuj

A zobacz na Kicada, bo ja jestem pod wrażeniem: program free, totalnie spolszczony, rozbudowany: bezpośrednie generowanie Gerberów i drill plików, przeglądarka Gerberów itd.

Skomentuj

a ja mam pytanie-prośbę , czy ktoś może wygenerować mi gerbery z plika w protelu 99 (ja osobiście nie posiadam protela i w tym problem) z góry dziękuję za pomoc
                              Last edited by jurek; 13.07.2017, 08:38. Powód: pomyłka w tekście

Skomentuj

Szybki sposób na uzyskanie PCB łatwo polega na wybraniu producenta PCB online, który może uzyskać natychmiastową wycenę, wypełnić podstawowe informacje i adres e-mail kontaktów, przesłać pliki Gerbera (głównie pliki gerber wystarczy) i wybrać miejsce wysyłki na Tej samej stronie, a następnie kliknij przycisk Zamów teraz, aby zapłacić za pośrednictwem PayPal lub karty. A jeśli nie ma firmy transportowej do wyboru to będzie miał transport domyślnie. Aby móc oszczędzić czas na komunikację z sprzedażą za pośrednictwem poczty elektronicznej.

Skomentuj

Takie pytanie ile kosztuje PCB 1x1dm2. Plus koszt przesyłki w PCBWAY. Wychodzi dużo taniej niż u was w polsce?
                                  Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                                    Takie pytanie ile kosztuje PCB 1x1dm2. Plus koszt przesyłki w PCBWAY. Wychodzi dużo taniej niż u was w polsce?
                                    5$ za 10 PCB + KW. Bardzo tanio, chociaż przy 4 i 8 warstwach już trochę wychodzi za 5 PCB .

Skomentuj

A jak te chińskie wychodzą jakościowo? Da radę zrobić z tego finalny projekt czy lepiej nie ryzykować?

Skomentuj

Jakość jest bardzo dobra, lepsza jak w merkarze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Czaruję...
                                        X