Czy ktoś mógłby krok po kroku opisać jak się składa zamówienie na wykonanie płytek drukowanych? Jakie pliki należy przesłać zakładowi wykonującemu PCB? W jaki sposób zapłacić za usługę i którą firmę przewozową wybrać?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak zamówić płytki PCB?
Collapse
X
-
Generalnie każda firma akceptuje Gerbery RS-274x + plik z wierceniami w formacie Excellon.
Paczka z danymi musi zawierać następujące pozycje:
- warstwa miedzi bottom .gbl
- warstwa miedzi top (jeśli płytka jest dwuwarstwowa) .gtl
- warstwy miedzi wewnętrznej (jeśli płytka jest 4 i więcej warstwowa)
- soldermaska bottom .gbo
- soldermaska top (dla płytki jednowarstwowej nie jest konieczna, ale przyznacie, że płytka wygląda lepiej jak jest w jednolitym kolorze) .gto
- warstwa opisu top .gts
- warstwa opisu bottom .gbs
- plik z obrysem płytki (ja dodałem sobie tutaj również frezowania) .gm1
- plik wiercenia .txt + .dri
Każda z firm ma generalnie jakieś swoje widzi mi się w temacie rozszerzeń każdego z w/w pliku. Ja używam powyższych rozszerzeń i jak do tej pory nikt nie protestował.
Dodaje mój plik do robienia gerberów. Działa z płytkami jedno i dwuwarstwowymi. Musicie sobie tylko zmienić ścieżkę gdzie gerbery będą zapisywane. Trzeba to zrobić w każdej z zakładek. Rozpakowujemy plik, zawartość wrzucamy do katalogu "cam" w folderze gdzie mamy zainstalowanego Eagle 7.x.x. (nie wiem czy zadziała z poprzednimi wersjami).Załączone plikiArcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
-
Ważnym elementem zamówienia jest wykonanie projektu zgodnie z wymaganiami firmy, odnośnie minimalnej grubości ścieżek, minimalnych odległości pomiędzy padami czy opisy.
Na początku należy wejść na stronę wykonawcy i w FAQ sprawdzić. Z reguły znajdują się tam dwa pliki, jeden do sprawdzenia projektu, drugi do wygenerowania plików wykonawczych. Tak jak pisał @taz, każda firma ma swoje zasady i standardy. Więc najpierw sprawdzić na stronie, jeżeli nie ma wytycznych, można korzystać z pliku @taz-a.
Skomentuj
-
A tutaj dla KiCada: http://www.drukowane.pl/pl3/?page=data_format&tab=kicad.
Gerbery i wiercenia generowane są z pozycji modułu pcb (Pcbnew.) programu KiCad , a przeglądać i nakładać je na siebie można spod przeglądarki: GerbView (moduł główny KiCad).
Skomentuj
-
Z sąsiedniego forum coś takiego dostałem: https://www.pcbway.com/
Z ciekawości spróbuję tam zrobić mam właściwie mały projekcik już przygotowany.
Skomentuj
-
Jakby ktoś brał z pcbway to warto sobie zaokrąglić rogi na PCB - płytka zgrabniej wygląda a nic się dodatkowo nie płaci za frezowanie :)
Druga sprawa pcbway ma fajną promocje 5USD za 10 płytek 10x10cm (obustronna soldermaska, 2 stronna płytka, soldermaski za darmo > biała, czarna, czerwona,zielona,żółta, niebieska). Dla jakiegoś prototypu spoko oferta :)Last edited by gavron04; 06.07.2017, 21:47.
Skomentuj
-
Mam pytanie, co myślicie o rozwiązaniu gdyby ktoś zamawiał w PCBWay.
- Napisałby temat na forum- post
- Można by się dorzucić do zamówienia i z jedną paczką by przyszło do polski. Od osoby która chce pliki gerbera tylko i screen z "jak to ma być".Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"
Skomentuj
-
Szybki sposób na uzyskanie PCB łatwo polega na wybraniu producenta PCB online, który może uzyskać natychmiastową wycenę, wypełnić podstawowe informacje i adres e-mail kontaktów, przesłać pliki Gerbera (głównie pliki gerber wystarczy) i wybrać miejsce wysyłki na Tej samej stronie, a następnie kliknij przycisk Zamów teraz, aby zapłacić za pośrednictwem PayPal lub karty. A jeśli nie ma firmy transportowej do wyboru to będzie miał transport domyślnie. Aby móc oszczędzić czas na komunikację z sprzedażą za pośrednictwem poczty elektronicznej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nik156 Zobacz postaTakie pytanie ile kosztuje PCB 1x1dm2. Plus koszt przesyłki w PCBWAY. Wychodzi dużo taniej niż u was w polsce?.
Skomentuj
Skomentuj