Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zniekształcony sinus na wyjściu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zniekształcony sinus na wyjściu.

Witam

Mam problem z końcówką na 4 tranzystorach Toshiby (2x 2sc5200 i 2x 2sa1943).
    Wzmacniacz działa, ustawiłem prąd spoczynkowy przy rozgrzanych do jakiś 60st radiatorami na jakieś 4,5 mV na rezystorach emiterowych. Jest to wzmacniacz od dx audio dx300B.
    Problem polega na tym że na jednym kanale na wyjściu pod obciążeniem 4ohm (nie podana pełna moc wzmacniacza) i po podaniu sinus 1kHz na wejście górna cześć sinusoidy jest jakby taka rozmazana. Na drugim kanale jest ok nie występuje to zjawisko 😕
    Poniżej zamieszczam fotki z obydwu kanałów.

Pozdrawiam

Wszystkie małe kondensatory (pf) masz na miejscu? Wzmacniacz ma oscylacje na górnej części sinusoidy z tego co mi się wydaje.
    Zobacz wartości małych ceramików czy się zgadzają. Generalnie sprawdź wartości czy się zgadzają. Mały prąd spoczynkowy 20mA, zwiększ do 25mA.
    Znalazłem opis i resztę, zobacz oznaczenia tranzystorów końcowych na schemacie xD
    Last edited by Meteo; 25.08.2017, 13:03.

Skomentuj

Ok jak wrócę do domu to posprawdzam.
      Które kondensatory mogłyby być za to odpowiedzialne patrząc ba schemat (nie chce go tutaj zamieszczać)?
      Co do tranzystorów to jest to błąd na schemacie

Skomentuj

Zobacz okolice kolektor-baza MJE 340/350. Jak wartości są ok to zwiększ pojemności 33pF->47pF->56pf, sprawdź czy jest jakaś poprawa. Lecąc dalej, jak to nie działa, spróbuj dodać też małe ceramiki na tranzystorach sterujących.

Skomentuj

Czaruję...
        X