Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy polaci sie inwestowac w TDA1562 do auta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy polaci sie inwestowac w TDA1562 do auta

Pytanko jak w temacie, troche mysle o wzmocnieniu niskich tonow w aucie i zastanawiam sie nad tym ukladem bo nie wymaga przetworki a z 50W z niego wycisne

Fakt jakość najlepsz nie będzie,sam go złożyłem.
    wzmacniacz uzyskuje około 50-55 rms/4 ohm, w miarę przyzwoicie gra do 30-35 rms.Zależy ile dasz w kondach podciagających-ja dałem to co kiedyś miałem czyli 4x4700uF ale przy niskim basie niekiedy popierdziewa:P.Jeśli już chcesz to daj 2x20000uF tak dawali inni i nawet chwalili.
    Szczerze mówiąc jeśli się za bardzo nie znasz na el-ce to nic za mniejszą kasę o tej mocy nie znajdziesz.Powiem więcej,mój qmpel kupił swojego czasu tube do seicento(250 PLN) podniecony był jak jeż w sadzie,bo w końcu będzie łupało i pościemnia jakieś laseczki na 'pożądny bas".Grać to to grało ale o niskim basie przy pełnej mocy nie ma co mówić.
    Głosnik był jakiś niefirmowy 2-u cewkowy(2x4ohm),a wzmacniacz... sam nie wierzyłem, wybrechałem go.
    Tda2005 (2x10 rms/4ohm) każda cewka dostawała te 10 wat.polewałem bo w tym czasie składałem swojego suba na tda1562q i już wtedy wiedziałem że spokojnie przekraczam 30 rms przy takim samym thd jak on.
    Koszt części mojego to jakieś 100-150PLN a mocy jest nieporównywalnie więcej.
    Dlatego jak na sam początek tda1562q to nawet niezła alternatywa dla przeciętnego głośnika.
    Jeśli planujesz podpiąć jakiś lepszy głośnik to idż w kierunku tda7294.
    Nie podpinaj sygnału wysokopoziomowego z radia.
    powodzenia

Skomentuj

układ kosztuje ok 40zł a w takiej cenie przetwrornice ciężko bedzie zbudować. samo trafko do przetworki pewnie tyle wyjdzie. kompletny wzmak na tda1562 wyjdzie ok 60zł wiec raczej nieduzo.

Skomentuj

Ja nienarzekam.Kondy podciagające 2x 10 000uF bez problemu dawały rady.Mi się zdaje, że dawało to więcej tzn. czysty dzwięk bez zniekształceń był tak około 45-50W - chociaż to pewnie zależy od zastosowanego przetwornika.

Skomentuj

niema co się oszukiwać to najmocniejsza samochodowa kostka (prawidłowo zaaplikowana wyciągnie te 60wat.) jak juz robić przetwornice to odrazu żeby dać coś koło 300wat bo dla 100 to się niebardzo opłaca :P

Skomentuj

A jak z jakoscia dzwieku?? Czy przy tych 30-40 jest podobna do tda7294 lub lm3886. I niebardzo rozumiem o co ci chodzi z tym sygnalem wysokopoziomowym senso w radiu jest wyjscie na zewnetrzny wzmacniacz(chinch na lewy i prawy kanal) - to tam chyba trzeba podpiac. To chyba lepsze niz z wyjscia glosnikowego radia. A glosniczek do tego chcem dac jakis niedrogi - bo i tak nie za duzo czasu spedzam w samochodzie - mysle ze do 100zl tylko tez nie bardzo wiem jaki zeby mi sie nie rozlecial po jakims czasie przez warunki panujace w bagazniku.

Skomentuj

jesli masz wyjścia na zewnętrzny wzmacniacz to nie ma problemu z podłączenim wzmaka. senso miał na mysli wyslście wysokopoziomowe czy podłaczenie wzmaka do wyść głosnikowych przez dzielnik napięciowy. jeśli masz wyjścia w postaci gniazd chinch to nie ma problemu. na stronie mdcs.prv.pl ten wzmacniacz jest podłączony do alpharda lw1200 i podobna nawet daje rade wiec powinno byc okej. poszukaj jakiegos spikerka o wyzszej efektywnosci i w połaczeniu z tą końcówką dadzą dobry efekt.

Skomentuj

Dokładnie o to mi chodziło - Dziejok dzięki

Skomentuj

A ja mam pytanie; czy do wzmaka stereo na tych kosciach kondy bootstrapu mogą byc wspolne? Chodzi o to, że mam dwie baterie 4*4700mikro i nie bardzo moge je rozdzielic.

Skomentuj

Hmmm a można połączyć 2 TDA 1562q? jak np. LM3883 w konfigurecję BPA100 ?

Pozdrawiam Misian@

Skomentuj

A co to jest konfiguracja BPA100?
                      Bo chyba tak sie nie da polaczyc ale w konfiguracje RGB1000 mozna bez problemu.

Skomentuj

BPA 100 to polaczenie rownolegle 2 x lm3886.

Skomentuj

Czaruję...
                        X