Pytanko jak w temacie, troche mysle o wzmocnieniu niskich tonow w aucie i zastanawiam sie nad tym ukladem bo nie wymaga przetworki a z 50W z niego wycisne
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy polaci sie inwestowac w TDA1562 do auta
Collapse
X
-
Fakt jakość najlepsz nie będzie,sam go złożyłem.
wzmacniacz uzyskuje około 50-55 rms/4 ohm, w miarę przyzwoicie gra do 30-35 rms.Zależy ile dasz w kondach podciagających-ja dałem to co kiedyś miałem czyli 4x4700uF ale przy niskim basie niekiedy popierdziewa:P.Jeśli już chcesz to daj 2x20000uF tak dawali inni i nawet chwalili.
Szczerze mówiąc jeśli się za bardzo nie znasz na el-ce to nic za mniejszą kasę o tej mocy nie znajdziesz.Powiem więcej,mój qmpel kupił swojego czasu tube do seicento(250 PLN) podniecony był jak jeż w sadzie,bo w końcu będzie łupało i pościemnia jakieś laseczki na 'pożądny bas".Grać to to grało ale o niskim basie przy pełnej mocy nie ma co mówić.
Głosnik był jakiś niefirmowy 2-u cewkowy(2x4ohm),a wzmacniacz... sam nie wierzyłem, wybrechałem go.
Tda2005 (2x10 rms/4ohm) każda cewka dostawała te 10 wat.polewałem bo w tym czasie składałem swojego suba na tda1562q i już wtedy wiedziałem że spokojnie przekraczam 30 rms przy takim samym thd jak on.
Koszt części mojego to jakieś 100-150PLN a mocy jest nieporównywalnie więcej.
Dlatego jak na sam początek tda1562q to nawet niezła alternatywa dla przeciętnego głośnika.
Jeśli planujesz podpiąć jakiś lepszy głośnik to idż w kierunku tda7294.
Nie podpinaj sygnału wysokopoziomowego z radia.
powodzenia
-
A jak z jakoscia dzwieku?? Czy przy tych 30-40 jest podobna do tda7294 lub lm3886. I niebardzo rozumiem o co ci chodzi z tym sygnalem wysokopoziomowym senso w radiu jest wyjscie na zewnetrzny wzmacniacz(chinch na lewy i prawy kanal) - to tam chyba trzeba podpiac. To chyba lepsze niz z wyjscia glosnikowego radia. A glosniczek do tego chcem dac jakis niedrogi - bo i tak nie za duzo czasu spedzam w samochodzie - mysle ze do 100zl tylko tez nie bardzo wiem jaki zeby mi sie nie rozlecial po jakims czasie przez warunki panujace w bagazniku.
Skomentuj
-
jesli masz wyjścia na zewnętrzny wzmacniacz to nie ma problemu z podłączenim wzmaka. senso miał na mysli wyslście wysokopoziomowe czy podłaczenie wzmaka do wyść głosnikowych przez dzielnik napięciowy. jeśli masz wyjścia w postaci gniazd chinch to nie ma problemu. na stronie mdcs.prv.pl ten wzmacniacz jest podłączony do alpharda lw1200 i podobna nawet daje rade wiec powinno byc okej. poszukaj jakiegos spikerka o wyzszej efektywnosci i w połaczeniu z tą końcówką dadzą dobry efekt.
Skomentuj
Skomentuj