Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monobloki na TPA3116D2 - jak optymalnie to zasilać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monobloki na TPA3116D2 - jak optymalnie to zasilać?

Dzień dobry,

proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów. Jakiś czas temu nabyłem dwie płytki oparte na TPA3116D2 do budowy wzmacniacza dual mono. Płytki są przystosowane do pracy w PBTL.
    Źródło: http://www.diyaudio.com/forums/swap-...assembled.html

Projekt płytki wykonał użytkownik DUG (http://www.diyaudio.com/forums/group...-bare-pcb.html)

Nie chcę ich zasilać żadnym zasilaczem impulsowym, tylko klasycznie z trafa + filtr. Grać będą z kolumnami 8 ohm o dość wysokiej skuteczności tj. około 93 dB i nominalnej mocy 15W, a RMS 45W

Maksymalny prąd, jaki może obsłużyć pojedyncza kostka to około 7A.
    Napięcie maksymalne wg specyfikacji 26V, ale w praktyce zazwyczaj jest to 24V.

Jest to mój pierwszy projekt, a na elektronice mało się znam, więc mam kilka banalnych pytań ale potrzebuję się upewnić czy dobrze kombinuję.

1. Zasilanie pojedynczej końcówki prądem stałym chciałbym mieć w okolicach 19V DC. Dlatego rozważałem toroida 120VA, 2x15VA.
    Po wyprostowaniu jeśli dobrze liczę: (15VA - 1,4V spadek na mostku) * pierwiastek(2) podniesienie napięcia na elektrolitach = około 19V DC

Tutaj proszę o potwierdzenie, czy podpięcie tego trafa do symetrycznego zasilacza, da mi na wyjściu prąd około 8A czy tylko w granicach 4A?

2. Drugie pytanie dotyczy masy
    Pokazane płytki wzmacniacza zasilane są tylko dwoma liniami tj."+" i "-", natomiast większość zasilaczy symetrycznych ma oczywiście jeszcze GND np.: http://allegro.pl/plytka-zasilacza-p...936091986.html
    Jak powinienem optymalnie podłączyć pod taki zasilacz wzmacniacz? Powinienem zmostkować po stronie zasilania "-" z GND i do tego mostka wpiąć "-" wzmacniacza, czy zostawić pusty GND na wyjściu z zasilacza i się nim nie przejmować?

3. Czy elektrolity w filtrze sekcji zasilania będą OK w poniższych parametrach:
    - max temp. pracy 85 stopni
    - max napięcie powyżej 35V i najlepiej Low ESR
    - jaką sugerujecie pojemność? Czy np. 4 x 10000uF na jeden monoblok wystarczy? Czy może grubo przesadzam?
    - i ostatnia rzecz tj. Ripple current - prąd RMS kondensatorów elektrolitycznych. Czy mam się tym przejmować? Generalnie ciężko znaleźć w rozsądnych pieniądzach elektrolity, które mają ten parametr choćby na poziomie 5-6A. Z drugiej strony czytałem, że TPA3116D2 lubi stabilne napięcie i dostępność dużego prądu, czy można obejść problem podnosząc np. maksymalne napięcie elektrolitów z 35V np. na 100V?

Będę wdzięczny za pomoc i rozwianie moich wątpliwości.

Póki co ustaliłem, że niepotrzebnie idę w kierunku budowania sekcji zasilania symetrycznego z racji, iż tpa3116 nie wymaga symetrycznego zasilania.

Skomentuj

Jeżeli masz już takie trafo i chcesz go wykorzystać to jak najbardziej łącząc uzwojenia równoległe prąd zwiększy się również dwukrotnie. Jest jeszcze kwestia odpowiedniego połączenia uzwojeń. Chociaż do tego modułu lepsze byloby trafo 18v ac.
      Można jeszcze zasilić osobno czyli jedno uzwojenie na jeden moduł.
      Filtracja 40mF spokojnie wystarczy z duużym zapasem, nawet 2 razy mniejsza filtracja by wystarczyła.

Skomentuj

Póki co jeszcze nic oprócz płytek nie kupiłem i dlatego podpytuję żeby optymalnie zakupić elementy. Generalnie toroidy mają być dwa, każdy będzie napędzał jeden kanał zgodnie z ideą dual mono. Na początku miałem kupić dwa toroidy każdy na podwójnym uzwojeniu wtórnym ale po pierwszych konsultacjach okazało się, że nie potrzebuję zasilania symetrycznego dla każdego kanału, więc będą 2 transformatory każdy z pojedynczym uzwojeniem wtórnym.

A czemu 18AC byłoby lepsze niż sugerowane moje 15AC? Myślisz, że pod obciążeniem realne napięcie mocno spadnie poniżej 19DC?

Skomentuj

A ja tak napiszę że TPA grał mi lepiej na 12V z zasilacza komputerowego niż na 12V z trafka... Ten układ lubi stabilizację, a jego moc wyciągniesz tylko w ten sposób. 2V w dół i kilka W mniej... To czuć...Użyj zasilacza od laptopa 19V 4,74A. Na 2 kostki Ci wystarczy spokojnie, a brumu nie będzie.
          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Pod obciążeniem napięcie niewątpliwie spadnie, a popatrz sobie do datasheet-a jak zmieniają się parametry, m. in. moc wyjściowa względem napięcia zasilania.
            Przetwornica to w sumie nie głupi i do tego dość tani sposób na zasilanie, zawsze można protestować.

Skomentuj

Ja też bym w impulsowy zasilacz poszedł.. sam szukam akurat dobrego zasilacza jakieś 36V i 4-6A w dobrej cenie... (też klasa D ale inny układ..)

Na 24V masz całą masę zasilaczy.. ale już wyżej robi się już trudniej..

Skomentuj

No to mi ćwieka zabijacie z tym zasilaniem impulsowym :/ Czytałem, że na zasilaniu z SMPS dźwięk jest bardziej ostry/detaliczny a ja już teraz mam kolumny, które dość mocno grają środkiem (małe monitory bassreflex z Fostex FE126EN) z kolei z toroida dźwięk staje się bardziej "aksamitny" i po dwóch czy trzech godzinach słuchania nie męczy. Ale to tylko z jedną taką opinią się spotkałem i diabli wiedzą, trochę się boję też zakłóceń ze strony impulsowego.

Skomentuj

Zasilacz od laptopa tak dużo nie kosztuje a warto spróbować.

Skomentuj

Tak chyba zrobię i trochę poeksperymentuję :)

Znalazłem coś takiego, jako alternatywę dla laptopowego zasilacza, które mają dość niski prąd, co sądzicie?
                    https://www.hdplex.com/hdplex-intern...dc-output.html

19VDC i ponad 8A, dwie sztuki po jednej na kanał?

Skomentuj

Zamieszczone przez qtrawkap Zobacz posta
                      Jeżeli masz już takie trafo i chcesz go wykorzystać to jak najbardziej łącząc uzwojenia równoległe prąd zwiększy się również dwukrotnie.
                      Wybacz, ale to brednie. Nie można łączyć uzwojeń wtórnych transformatora równolegle! Ja wiem, że może to działać, tymczasowo działać, lub zbyt długo nie podziałać, itp. Zasada jest taka, że nie wolno

Skomentuj

Zobacz np tu:
                        https://www.tme.eu/pl/katalog/#id_ca...=36%3A24790%3B

https://www.tme.eu/pl/katalog/#id_ca...176%2C27988%3B

Skomentuj

Zamieszczone przez Sonik Zobacz posta
                          Wybacz, ale to brednie. Nie można łączyć uzwojeń wtórnych transformatora równolegle! Ja wiem, że może to działać, tymczasowo działać, lub zbyt długo nie podziałać, itp. Zasada jest taka, że nie wolno
                          A co to za zasada?
                          Wybacz, ale brednie to właśnie Ty piszesz.
                          Uzwojenia wtórne transformatora można łączyć równolegle, co więcej - bardzo często trafa mają nawijane uzwojenia właśnie podwójnym drutem, żeby zwiększyć prąd.
                          Osobiście rozdzielałem w trafie 400VA z toroidów.pl takie uzwojenia, bo było mi potrzebne napięcie symetryczne.
                          Jest tylko taki warunek, iż łączone uzwojenia muszą mieć to samo napięcie (a tym samym ilość zwojów) oraz muszą być nawinięte drutem o tym samym przekroju.

A co do tematu - ja zasilałem TPA3116 zasilaczem przemysłowym Phoenix Contact o wydajności 5A z overboostem i napięciu znamionowym 24V, ale można je pr-kiem regulować w zakresie 18-28V.
                          Grało to bardzo fajnie, żadnych szumów czy innych zakłóceń.
                          Minus tego zasilacza to cena, która była sporo wyższa niż końcówki na TPA :o
                          Last edited by piotreq123; 29.09.2017, 17:24.

Skomentuj

Zostanę jednak przy tradycyjnym zasilaniu audio (trafo+mostek+filtr), dobre zasilacze impulsowe będą kosztować podobne pieniądze jeśli nie większe bo potrzebuję dwóch. Zrobię sobie natomiast test z takim laptopowym za kilkadziesiąt złotych to będę miał porównanie :)

Skomentuj

Masz kompa? Jak już zrobisz mostek, sprawdź jak dźwięk się zmieni podłączając do komputerowego. Tylko nie kiedy aktualnie komputer chodzi bo to bez sensu, za dużo zakłóceń..
                              Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zmontowałem z zasilaczem 19V 4,75A + 2 x elektrolity 3900uF Low ESR, działa super.

Skomentuj

Zwykły zasilacz od lapka działa w tym układzie tak samo dobrze.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X