Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chińskie wzmacniacze na LM3886

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
    Co do kitu na lm to w polsce też są dostępne takie kity http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...LM3886-68W./44 coś im się stało ze stroną i nie ma zdjęć jak się wejdzie w przedmiot ale tak to wygląda

- - - - - aktualizacja - - - - -

Cena trochę wyższa niż w przypadku tego kitu z chin ale w razie czego masz jakąś tam gwarancję jakby było coś nie tak i ten układ na upc rzeczywiście działa. Nie wiem jak ten w tych chińczykach. Dodatkowo nie trzeba czekać miesiąc .
    też mam taką końcówkę mocy z tej firmy , polecam bo jest dobra a kontakt i pomoc właściciela bezcenna.

Skomentuj

Zamieszczone przez luigi Zobacz posta
      też mam taką końcówkę mocy z tej firmy , polecam bo jest dobra a kontakt i pomoc właściciela bezcenna.
      Kupiłem kiedyś mostek TDA do pieca gitarowego, również mogę polecić z czystym sumieniem tego sprzedawcę gdyż odpowiedz na pytania zadane wraca do nas szybko. Sam układ działał od kopa.

Skomentuj

Dawid, kaka22,
        Ten technics ma chipy z przed 30-40 lat, wsadz sobie w niego LMa. Co do mostkowania w smochodzie to inna historia bo grasz w domu na duzo nizszym poziomie - nie masz szumu kol, silnika, a wiekszosc glosnikow domowych ma 8ohm impedancji. Gdybys przyjzal sie schematom wzm samochodowych to dojdziesz do wniosku ze sa inaczej projektowane - napewno nie na super dzwiek ale na czesto wytrzymalosc w warunkach ktore normalny wzm domowy tylko widzi jak masz party z popijawa. Do mostkowania robi sie wersje ktora ma 35-40W przy 4ohmach. Jak nie to zrob iAmpa - bedzie .... na tego Technicsa, bo to nie jest Technics z lat 80tych na elemetach dyskretnych tylko metalowe pudelko z naszywka nazwy tej firmy.

Skomentuj

Technics ma kostki SVI zazwyczaj. Wiemy że nie są górnych lotów i zamierzamy do tego że tanie proste DIY gra tu lepiej. Co innego prezentują sobą końcówki mocy Technics, chociaż też miodem to nie jest, znów DIY może grać lepiej, ale po to ktoś robi DIY by grało lepiej za podobne pieniądze.

Skomentuj

jak już mowa o LM3886 to bardzo dobre wzmacniacze tylko słabe , można to zrobić jak Jeff Rowland , ale lepiej zastosować kilka w bi ampingu albo kolumnach aktywnych gdzie każdy głośnik ma swój wzmacniacz. A tu Jeff :
            http://www.hifi-advice.com/blog/spec...10-12-and-112/
            http://www.hifi-advice.com/blog/spec...l-concentra-2/
            Last edited by luigi; 16.03.2018, 20:58.

Skomentuj

Nie zgodzę się. Do pokoju 15-20m2 a myślę że nawet do 25m2 starczy spokojnie jeden scalak na kanał. Do codziennego słuchania bez szaleństw jest to w pełni wystarczające.

Skomentuj

Jeden LM ma 35W a to nie jest mało, może być mało dla niskoefektywnego zestawu. Taki wzmacniacz do małych monitorów a nawet kolumn ala STX AWX na 8" da trochę frajdy z słuchania. Ogromną zaletą tego układu jest wielkość płytki PCB. Malutki wzmak który można użyć do monitora aktywnego.

Skomentuj

Gdyby ktoś potrzebował to mam kilka PCB do LM3886 w typowej aplikacji. Pozostałość po starych projektach.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                    Gdyby ktoś potrzebował to mam kilka PCB do LM3886 w typowej aplikacji. Pozostałość po starych projektach.

Mam też od Zibiego te płytki gdzieś, bardzo malutkie są nie przesadzę jak powiem że ciut większe jak paczka zapałek.

Skomentuj

Skoro temat jest a mowa o tych LM'ach to jest pytanie z mojej strony. Jakie trafo do tego polecacie ?
                      Teoretycznie daje to moc 50W na 8ohm przy zasilaniu +-35V więc jakie dobrać trafo ?

Skomentuj

Takie jakie jest napisane w serwisówce. Masz napisane napewno w serwisówce jakie trafo jest zalecane dla 4ohm i jakie dla 8ohm. Co do mocy to jakieś ~150w myślę że będzie ok.

Skomentuj

Takie jakie jest napisane w serwisówce. Masz napisane napewno w serwisówce jakie trafo jest zalecane dla 4ohm i jakie dla 8ohm. Co do mocy to jakieś ~150w myślę że będzie ok.
                          Pytam ponieważ odpowiedź w nocie katalogowej nie jest jednoznaczna. Niby zaraz na początku noty napisano że max napięcie zasilania +-35V dla 8ohm przy 50W ale za dwie strony dalej podano informację że:

Supply Voltage V+ V− | (No Signal) 94V
                          Supply Voltage V+ V− | (Input Signal) 84V

więc 70V (2x35) a 84V z sygnałem na wejściu to jest drobna różnica, nieprawdaż ?

Power Dissipation 125W więc jak kolega pisał, 150W będzie ok.

Wracając do napięcia transformatora to 2x24 powinno być ok. (24*1,41)-1,4=32,44V więc zapas do bezpiecznego górnego zakresu napięcia jeszcze jest.

Skomentuj

Weź trafo 2x20V AC. Na początku serwisówki jest wyraźnie napisane że te 35V to jest dla 8ohm. Nie będziesz mógł podłączyć 4ohm kolumn jak tak na styk dasz trafo. Weź takie żebyś mógł też kolumny 4ohm podłaczyć a kilku watów mniej nie usłyszysz i tak.

Skomentuj

Weź trafo 2x20V AC.(...) takie żebyś mógł też kolumny 4ohm podłaczyć a kilku watów mniej nie usłyszysz i tak.
                              Niby masz rację tylko że ja nie wiedzieć czemu mam uprzedzenie do kolumn 4ohm. 8ohm są takie jakby uniwersalne. Jeszcze się zastanowię.
                              I jeśli już to 2x22V bo 2x20V nie widziałem.
                              Last edited by matrix; 30.12.2019, 19:15.

Skomentuj

Impedancja kolumn nie ma kompletnie żadnego przełożenia na jakość kolumn. Możesz kupić trafo z toroidy na każde napięcie praktycznie.
                                https://sklep.toroidy.pl/pl/p/TTS015...ie-do-50-V/165
                                https://sklep.toroidy.pl/pl/p/TTS020...ie-do-50-V/166

Skomentuj

Impedancja kolumn nie ma kompletnie żadnego przełożenia na jakość kolumn
                                  Ale ja nigdzie tak nie napisałem. Napisałem tylko że te 8ohm'owe są dla mnie bardziej uniwersalne, nic więcej.

Dzięki za linki do transformatorów.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X