Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry budżetowy multimetr

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A ja dzisiaj odkryłem ciekawą rzecz . Założyłem inne przewody do tego swojego miernika i wyszło że nagle ma 0.03ohma albo nawet 0.02ohma z przewodami :flapper: . W moim przypadku to przewody były winne :) . On tak ogólnie był dosyć dokładny w wynikach, wcześniej jak miał normalną impedancję i nie było problemu. Kiedyś jak włożyłem inne przewody to nagle mu skoczyła impedancja do 2ohmów i czasami głupoty wskazywał. Teraz z innymi przewodami wskazuje znowu tak samo jak kiedyś przed "zmianą" :) . Poza tym oglądałem na yt kilka porównań tych tanich mierników i przeważnie to te najtańsze mierniki wcale aż tak bardzo nie odstawały (szczególnie porównując w stosunku do ceny) jeśli chodzi o wskazania od tych droższych. Najbardziej pewnie w tych najtańszych jest zaniedbane bezpieczeństwo. Nawet ktoś tam sie wypowiadał że wcale nie tak trudno jest zrobić multimetr który wskazuje dokładnie. Trudniej jest zrobić zabezpieczenia w tym multimetrze itd i że najczęściej to tam są poczynione cięcia kosztów.

Podsumowując jeśli macie najtańszy multimetr i wskazuje wam głupoty to najpierw sprawdźcie przewody .
    Last edited by Oskar29; 28.01.2018, 14:03.

Skomentuj

To zależy co to znaczy budżetowy, bo czasem kable mogą kosztować więcej niż multimetr. Oczekiwanie od multimetra dokładności setnych oma jest dość wysoko postawioną poprzeczką

Skomentuj

Przeczytaj całość . Miałem ponad 2 ohmy na samym mierniku . Teraz mam 0.03

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie wymagam dokładności co do setnych ohma :) . Wystarczy mi dokładność 1% :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
          Wystarczy mi dokładność 1%
          Na jakich wartościach?

Skomentuj

Czasami można multimetry Fluke trafić na olx lub allegro w bdb cenie.
            Ja tak nabyłem dwie sztuki:

Były bardzo zabrudzone, ale na szczęście tylko zabrudzone i izopropanol zrobił robotę.
            Przykład: https://www.olx.pl/oferta/tester-flu...tml#f1f76a1221 , w sklepach kosztują w okolicach 1300zł (szkoda że nie posiada oryginalnych przewodów bo one też są super wykonane).
            Czasami widuję 175 (brak podświetlania i temp) lub 177 (brak temp) a nawet 179 w kwotach od ok 350zł - myślę że warto polować.
            Last edited by dzwiedziu; 31.01.2018, 08:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
              Na jakich wartościach?
              Vdc, ohmy I fajnie by było jakby na Adc.
              Last edited by Oskar29; 31.01.2018, 09:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                Vdc, ohmy I fajnie by było jakby na Adc.
                Pytałem również o wartości a nie o to co chcesz mierzyć, oczywiście pełne pytania brzmi co chcesz mierzyć i w jakich zakresach oczekujesz takiej tolerancji.

Skomentuj

No będę używał wszystkich zakresów do pomiaru rezystancji, prądy DC to jakieś 5-10A maksymalnie, a napięcie stałe do jakiś 300-400v

Skomentuj

1% z 400 to już sporo :)

Skomentuj

Wiem ale nie wymagam bóg wie jakiej dokładności bo bym musiał za taki miernik kupę kasy zabulić :) .

Skomentuj

To kup tego chińczyka 8009/8008 i miej z nami, myślę że i ja się skusze. Mam dwa unity które niestety pokazują to co im się podoba.
                        Mnie tylko w tym 8008/8009 interesuje trwałość tego co pokazuje, żeby za rok nie był tak jak unit, po prostu pokazuje co chcę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                          To kup tego chińczyka 8009/8008 i miej z nami, myślę że i ja się skusze. Mam dwa unity które niestety pokazują to co im się podoba.
                          Mnie tylko w tym 8008/8009 interesuje trwałość tego co pokazuje, żeby za rok nie był tak jak unit, po prostu pokazuje co chcę.
                          Wątpię żeby była lepsza niż uni-t.

Skomentuj

Kupiłem ten multimetr AN8009, drobne różnice między nim a 8008. Może będzie wart więcej jak obecny unit. Jeżeli zacznie świrować po roku to pójdzie w kosz a wtedy już nie będę się patyczkował i kupię Fluka albo Sonela.

Skomentuj

Fluka albo Sonela
                              Brymena też można do tej lepszej grupy zaliczyć...

Skomentuj

ja własnie poszedłem w brymena 867s, z testów wypada rewelacyjnie, z tym że ciężko uznać go za budżetowy...

Skomentuj

Budżetowy zależy dla kogo :) Ale dla typowego DIYowca, który nawet zajmuję się projektowaniem układów, wzmacniaczy itp starcza multimetr za 200-300pln max.

Skomentuj

Jak się poszpera to za 300 zł można kupić bardzo dobry miernik - na Audiostereo był Metrel DM9040, wyjeżdża z tej samej fabryki co Brymen :)
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Podobno mierniki firmy emos są też w miarę ok. Czytałem że to to samo co mastech. Na ile to jest prawdą to nie wiem :) .

Skomentuj

A ktoś może poleci jakiś miernik cęgowy do AC/DC z True RMS?
                                        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Dawid masz już tego Anenga?
                                          Zastanawiam się nad tym AN8009 i AN870
                                          Co wybrać?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X